szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) mielőbb szeretné megismerni azokat a dokumentumokat, amelyeket Wade Exum, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) egykori doppingügyekben illetékes főellenőre adott át a Sports Illustrated című lapnak. Exum szerint a múltban több amerikai világklasszis - köztük Carl Lewis kilencszeres olimpiai bajnok - szervezetében mutattak ki tiltott szereket, mégsem büntették meg őket. Az Egyesült Államok Atlétikai Szövetsége (USATF) alaptalannak nevezte a vádakat.

A 30 ezer oldalas anyag legfontosabb részeit a magazin a hétfői számában kívánja megjelentetni. Exum, aki 1991-től 2000-ig állt a USOC alkalmazásában, kijelentette, hogy a doppingoláson ért több mint száz versenyző 1988 és 2000 között 19 érmet szerzett az ötkarikás játékokon. A legnagyobb név a listán a kilencszeres olimpiai bajnok Carl Lewisé. Exum szerint a legendás atléta az 1988-as szöuli játékok előtt háromszor szedett különféle tiltott szereket. Először kizárták a válogatottból, majd a fellebbezés után mégis engedélyt kapott az indulásra. Lewis távolugrásban, majd -miután kanadai riválisát, Ben Johnsont doppingolás miatt kizárták - 100 méteren is aranyérmes lett. A dokumentum említést tesz Lewis edzőpartneréről, a Szöulban 200 méteren első Joe DeLoachról, valamint a 400 gáton győztes Andre Phillipsről is. A teniszező Mary-Joe Fernandez állítólag 1992-ben csalt pszeudoefedrinnel, s mivel nem tiltották el, részt vehetett a barcelonai olimpián, ahol arany- és bronzérmet szerzett.
Az Egyesült Államok Atlétikai Szövetsége (USATF) alaptalannak nevezte a vádakat. Joe Douglas, Lewis menedzsere is kijelentette, hogy védence soha nem használt tiltott szert. Richard Pound, a WADA elnöke, aki korábban többször bírálta a USATF-t a doppingvizsgálatok területén mutatott engedékenységéért, szeretné megkapni a teljes kompromittáló anyagot. „Minél többet tudunk az ügyről, annál jobb” - szögezte le. (MTI)
Vita alakult ki az amerikai pénzügyminiszter legutóbbi kijelentése körül

Vita alakult ki az amerikai pénzügyminiszter legutóbbi kijelentése körül

Pert nyert Krekó Péter az Origóval szemben

Pert nyert Krekó Péter az Origóval szemben

Kiemelt jelentőségű lett a Groupama Aréna felújítása

Kiemelt jelentőségű lett a Groupama Aréna felújítása