szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha valaki allergiás betegségre gyanakszik, szükséges az allergén beazonosítása. Erre sokféle módszer létezik. Rendszerint jó esély van arra, hogy a szakemberek a betegséget pontosan felismerjék, és megfelelő módon kezeljék, ám a legfontosabb információ a szakorvos számára az, amit a beteg megfigyel.

Az allergiát kiváltó tényezők igen sokrétűek, a különböző allergiák eltérő formában jelentkezhetnek, a túlérzékenységtől (anafilaxia) a halálos kimenetelű allergiáig. A leggyakoribb az allergiás bőrkiütés, amelyet a hétköznapi nyelven csalánkiütésnek is nevezünk.

A szezonális szénanátha tünetei akkor jelentkeznek, amikor az allergén irritációjának hatására gyulladásos reakció jön létre a légutakban és a szem környékén. A hirtelen életveszélyessé váló allergia általában rovarcsípésnek köszönhető, de halálos kimenetelű lehet több ételallergia is. Sokan szenvednek étel okozta túlérzékenységtől. A bőrön jelentkező ekcéma számos fajtája ismert, de a gyógyszerérzékenység is gyakori allergiának számít. Az allergiás nátha (rhinitis allergica) elsősorban a fiatal felnőtteket érintő krónikus felső légúti gyulladás. Nem utolsó sorban, a szemet az allergiás kötőhártya-gyulladás is gyötörheti. Az asztmás rosszullétek megelőzhetők a kiváltó tényező meghatározásával és elkerülésével.Megbízható tesztek (Oldaltörés)

Ha az allergológushoz felkészülten érkezünk, azaz tisztáztuk magunkban, hogy pontosan milyen tüneteink vannak, milyen új ételt próbáltunk ki, volt-e hasonló panaszunk gyermekkorunkban stb., akkor hamarabb kiderülhet, mi váltja ki allergiánkat. Sajnos, gyakran komplex betegségek is állhatnak a háttérben, ezek felderítéséhez már komolyabb és alaposabb kivizsgálásokra van szükség. Egyes vizsgálatokhoz akadnak gyorstesztek is, de a nagylaboros analízisek jóval pontosabbak.

Prick-teszt

A bőrpróbán egyszerre több allergén vizes oldatát csepegtetik az alkar különböző részeire, ezután az úgynevezett Prick-lándzsával hámsérülést okozva utat nyitnak az allergénnek. Pozitív immunreakcióról akkor beszélünk, ha rövid időn belül 3 millimétert meghaladó átmérőjű duzzanat, valamint bőrpír keletkezik valamelyik megkarcolt területen. Az esetek döntő többségében a módszerrel beazonosítható az allergiát kiváltó tényező, ám a tesztelés során negatív és pozitív kontrolloldatokkal ellenőrző vizsgálatokat is végezni kell. Hiszen, ha a bőr a fizikai ingerre csalánkiütéssel reagál, minden allergén esetében pozitív eredményt kap az allergológus. A negatív eredmény 95 százalékos biztonságú. A Prick-teszt rendszerint teljesen ártalmatlan, szövődménymentes vizsgálat.

IgE-teszt

Szintén a klasszikus allergológiai vizsgálatok közé tartozik a szervezetben keringő immunglobulin E értékének meghatározása. Ha az átlagosnál magasabb az ellenanyag értéke, akkor valószínűleg allergiás megbetegedésről van szó, hiszen az úgynevezett allergénspecifikus immunglobulin E kifejezetten arra az allergénre termelődik, amelyikre a beteg érzékeny. Több mint 400-féle allergia mutatható ki ezzel a megoldással. Vérvétellel (vérteszt) vagy gyorsteszttel. A vérben található ellenanyagok magas szintje allergiáról tanúskodik.

Tapaszos bőrpróba

A Prick-teszttel ellentétben, tapaszokkal történő érzékenységi vizsgálat esetén a próbát teljesen ép bőrön végzik. A specifikus allergént tartalmazó alumínium-lemezeket 48 órán keresztül a testen hagyják, allergia esetén helyén duzzanat, bőrpír keletkezik. Ezt a módszert inkább a késői allergiás reakciót kiváltó túlérzékenységek, gumi, nikkel, lanolin, festék- és színezőanyag, kozmetikumok, oldó- és tartósítószerek, gyógyszerek iránti érzékenység esetében alkalmazzák. A vizsgálat rendszerint teljesen ártalmatlan, szövődménymentes.

Provokációs teszt

Léteznek egyéb speciális módszerek – például álallergia kiszűrésére – arra az esetre, ha a fenti eljárások nem hoztak eredményt. Allergiás nátha, szezonális szénanátha vagy allergiás kötőhártya-gyulladás gyanújakor közvetlenül az orr és a szem nyálkahártyáját ingerlik az allergén oldattal. Ételallergia esetében – leginkább felnőtteknél – tápanyag-provokációt végeznek hosszas diéta után annak érdekében, hogy felmérjék az allergén által kiváltott reakciót is.

Vitatott tesztek

Több gyakorló orvos alkalmaz olyan szűrést, amelyek diagnosztikai megbízhatósága nem minden országban elfogadott. A British Medical Journal szakfolyóirat szerint a VEGA-teszt, mely elektromágneses hullámok révén a bőr ellenállásának változását méri, nem szolgált megbízható adatokkal. Az alkalmazott kinezológia az allergének izomműködésre gyakorolt hatását vizsgálja. A tesztet megbízhatatlannak minősítette a British Society for Allergy and Clinical Immunology intézet. A haj-analízis és a Miller-technika (ingerlés-semlegesítés) szintén ebbe a kategóriába tartozik. A European Academy for Allergology and Clinical Immunology orvosi kutatóintézet a Nutron és az ALCAT (leucocytotoxic) teszteket sem ismerte el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Légzuhannyal az allergia ellen

Légzuhanyokkal látták el Japánban egy új lakópark épületeit. A belépőkről a szerkezetek "lefújják" a port és az allergiát kiváltó részecskéket.

hvg.hu Plázs

Amit a pollenallergiáról tudni kell

Az allergia az emberi szervezet megváltozott reakciója, amelynek során a szervezet - az egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben is - ellenanyagot termel. A légutakat betegítő allergiák közé soroljuk a szénanáthát, az allergiás náthát, a kötőhártya-gyulladást és a hörgi asztmát. Mindegyikre igaz, hogy kialakulását belélegzett allergének okozzák. Legismertebbek: a virágpor, a penészgomba, a házi poratka és az állati szőr. A pollenek főként a szénanátha kellemetlen tüneteiért a felelősek, de bőrgyulladást is okozhatnak.

MTI Plázs

Magzatkori allergiát okoz a dohányzás

Ha a várandós anya dohányzik, születendő gyermekének már magzatkorban különféle allergiás megbetegedéseket, vagy azokra való hajlamot okozhat - állapították meg nemzetközi tapasztalatok alapján az európai allergia- és asztmahálózat (GALEN) berlini éves tanácskozásán.

MTI Plázs

Egyre több az ételallergiás

Napjainkban a népesség 10-30 százaléka szenved valamilyen allergiás betegségben, és a leggyakoribbak egyike a táplálékallergia - hangzott el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének az előadásán.

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása

Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége