szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az allergia az emberi szervezet megváltozott reakciója, amelynek során a szervezet - az egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben is - ellenanyagot termel. A légutakat betegítő allergiák közé soroljuk a szénanáthát, az allergiás náthát, a kötőhártya-gyulladást és a hörgi asztmát. Mindegyikre igaz, hogy kialakulását belélegzett allergének okozzák. Legismertebbek: a virágpor, a penészgomba, a házi poratka és az állati szőr. A pollenek főként a szénanátha kellemetlen tüneteiért a felelősek, de bőrgyulladást is okozhatnak.

Az allergiás betegségek legnagyobb hányadát a különböző növények virágpollenjeiben, azaz hímivarsejtjeiben lévő fehérjék váltják ki. A szaporodáshoz nélkülözhetetlen, szabad szemmel nem látható sejteket leginkább a rovarok vagy a szél közvetítik a növények között. Mivel az allergiát okozó pollenek nagy része igen könnyű, a légáramlatok segítségével terjednek szét a levegőben. A szaporítóanyag a légutakon keresztül jut a szervezetbe, enyhe vagy súlyos panaszokat okozva.

A kora tavasztól június végéig virágzó fák pollenjeire lényegesen kevesebb ember érzékeny, mint az egyéb növényi vagy környezeti allergénekre. A virágzási idő fajtánként változó, azonban a keresztallergia kialakulása miatt tartós panaszokat is okozhat, leginkább kötőhártya-gyulladást, de előfordulhat a fapollenekre érzékenyeknél szénanátha és asztmás roham is. A pollenallergiában szenvedő betegek számára fontos a virágzások idejének ismerete, amelyekről a pollenjelentések adnak felvilágosítást. A levegő virágpor-koncentrációját az úgynevezett pollencsapdák segítségével mérik a szakemberek.

A leggyakoribb allergének (Oldaltörés)

A fák és pollenjeik


Gyakoribb keresztallergiák

diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
fekete üröm: articsóka, ánizs, árnyika, bazsalikom, bors, borsmenta, burgonya, csilibors, dinnye, kamilla, kapor, kivi, koriander, kömény, krizantém, majoránna, mangó, mustármag, napraforgó, oregano, paprika, paradicsom, petrezselyem, sárgarépa, szerecsendió, tátika, uborka, zeller, földimogyoró: dió
füvek: bab, borsó, búza, földimogyoró, paradicsom, rozs, szentjánoskenyér, szója, tamarin
latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi
nyírfa: alma, avokadó, burgonya, cseresznye, dió, kivi, körte, mandula, meggy, mogyoró, őszibarack, sárgabarack, szilva
parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

Az allergiás panaszokat okozó növények közül legkorábban a mogyorófélék virágoznak. A mogyoróbokrok porzós barkái nagy mennyiségű allergént tartalmaznak, komoly hatásuk azonban nincs, mivel a fák elszórtan, kis csoportokban élnek. Gyakori viszont a keresztallergia kialakulása gyertyánnal, égerrel, és nyírrel. Mogyorót minden olyan, a mogyorópollenre érzékeny ember ehet, aki nem tápanyag-allergiás a termésre, és nem fenyegeti keresztallergia.

Bár az éger szélbeporzású és igen nagy mennyiségű pollent termel, ritkán vált ki allergiás reakciókat, és akkor is csak helyi tüneteket okoz. A februártól április közepéig-végéig virágzó fa egyik legrégebbi őshonos fajtánk, ártéri területeken, vízpart mellett és láposoknál található meg. Az égerpollenre érzékenyek az említett időszakban kerüljék a nedves területeket.

A közhiedelemmel ellentétben a nyárfa alig okoz allergiát. A szélbeporzású növény lecsüngő barkái virágzáskor intenzív magszőrt bocsátanak ki, amely belégzéskor torokviszketést, köhögést és fulladást okozhat, szembe jutva vörösödést, könnyezést, idegentest-érzést, az orrba kerülve tüsszögést, orrfolyást eredményezhet. Az esetek közel 80 százalékában azonban az allergiás kötőhártya-gyulladáshoz hasonló tüneteket a fűpollen okozza, mivel a fűfélék virágzása egybeesik a nyárfáéval.

A szintén őshonos szélbeporzású, barkás gyertyánfa április és május tájékán virágzik, pollenkibocsátása alacsony, virágporának súlya nehéz, emiatt helyben okoz allergiás reakciót. A keresztallergia miatt a gyertyánra allergiás betegből a mogyoró, az éger- és nyírfapollen is tüneteket válthat ki.

A fűz tavaszi virágzású, pollenje ragacsos és nehéz, így a szél helyett a rovarok szállítják szaporítóanyagát. Veszélyt nem a szabadban, hanem a lakásokban jelent: a vázába tett barkák allergiát eredményezhetnek. A ritka, szélbeporzású platán általában április-május hónapban virágzik. Pollenje nehéz, emiatt tüneteket a platánfákkal övezett utcákon, nagyobb parkokban és a Margitszigeten okoz. A skandináv országokban őshonos, hazánkba betelepített nyírfa pollenje erősen agresszív, március elejétől május közepéig okozhat panaszokat. A fa virágzása szép látvány, azonban rendkívül sok pollent termel, érdemes elkerülni. Az allergológiai szempontból elhanyagolható tölgy április, május táján virágzik. Kevés pollent termel, viszont a hazai erdők jelentős százalékát teszi ki, emiatt érdemes rá odafigyelni.

Az őshonos juhar márciusban virágzik, erős allergiás hatást okozó pollenjéről a zöldjuhar ismert. A rövid ideig virágzó gyümölcsfák pollenjei általában nem idéznek elő allergiás reakciókat. A fenyőfa virágpora sem tipikus allergén, viszont az importált díszfenyők és citrusfélék gyakran okai allergiás megbetegedésnek. Ritka, de akad panasz az őshonos szilre, ostorfára és kőrisre.

Színes virágok

© sxc.hu
A rovarbeporzással szaporodó, színes virágú nyári-őszi növények pollenjei érintkezés útján válhatnak ki allergiás reakciókat. Tüneteket okozhat a rózsa, a ciklámen, az írisz, a dália és a krizantém. Kontaktus esetén rövid időn belül tüsszögés, orrfolyás, kötőhártya-gyulladás, de akár fulladás is jelentkezhet. Ki gondolná, hogy a szobanövényként ismert buzogányvirág illóolaja is képes allergiás tüneteket kiváltani? Az oroszlánszáj, ismertebb nevén tátika, szintén okozhat kellemetlenségeket.

Ártalmas fűfélék

© sxc.hu
A világ legelterjedtebb növénye a fű, az északi országoktól egészen a trópusokig találkozhatunk velük. Csak Magyarországon több mint 240 alfaja él. Európában a legjelentősebb allergiát okozó növények közé tartoznak a fűfélék, szinte mindegyikben megtalálhatóak az allergiás betegségeket előidéző fehérjekomponensek. Bár az egyes fűfajták nem egyformák, többségük 10-30 cm magas, lágyszárú, beporzásukat a szél végzi. Virágzási idejük égövek szerint változnak, hazánkban általában április végétől június közepéig tartanak. Ebben az időszakban virágoznak a gabonafélék is, így a szénanátháért, a kötőhártya-gyulladásként jelentkező allergiás tünetekért nem csak a fű felelős. A fűfélék pollenje bőrtüneteket - kiütéseket, csalánkiütés-szerű elváltozásokat is okozhat, ám ez nem összekeverendő a fényérzékenységgel, ami a napfény hatására okoz bőrgyulladást.

Gyomnövények pollenjei

A gyomnövény kifejezés számtalan nemzetségbe és fajba tartozó növényeket takar. Többségük évelő, és évente többször termő. Könnyű pollenjeik meghatározott időnként ezrével tódulnak a levegőbe, allergizáló hatásuk rendkívül erős. A legismertebb, allergiát okozó gyomok a népgyógyászatban közkedvelt csodaszereknek számítanak. A csalánt különböző emésztőszervi megbetegedésekre alkalmazzák, májustól szeptemberig a szélben keringő pollenje esetenként azonban allergiát okozhat. A szintén szélbeporzású lándzsás útifű szintén veszélyes lehet, mivel szinte mindenhol megtalálható, és májustól egészen késő októberig virágozhat. Allergológiai szempontból nem hagyható figyelmen kívül a vadsóska, a libatop és a disznóparéj virágpora sem. Közismert, hogy bizonyos pollenek - például a parlagfű, vagy a gyermekláncfű virágpora - nagy mennyiségben a bőrre kerülve gyulladást is okozhatnak.

Parlagfű

Bár a parlagfüvet sokáig vadkendernek is hívták, nem tartozik a kenderek – mint például az igaz vadkender vagy indiai kender – családjába. Eredetileg Amerikából érkezett, gabonával keveredve, de agresszivitása és szívóssága révén egész Európában elterjedt, egyes skandináv országokat kivéve. A szélbeporzású, jelentéktelen színű, fészkesvirágú gyom az elvadult területek lakója, évente több ezer tonnának megfelelő pollent képes termelni. A néha embermagasságú gaz többnyire augusztus második hetétől október közepéig-végéig 7-8 milliárd virágporszemet enged a levegőbe. Az igen agresszív pollen szénanáthát, kötőhártya-gyulladást, de akár asztmás rohamot is előidézhet, emellett súlyos bőrgyulladást, kiütést és néha komoly betegségeket okoz. Mivel a parlagfű az 1900-as évek után telepedett meg hazánkban, örökítőanyagaink, így immunrendszerünk sem rendelkezik megfelelő védekezőképességgel, ezért irtása társadalmi érdek.

Üröm

Európa első számú gyomnövénye – a parlagfűhöz hasonlóan – nagyon sok, erősen allergizáló pollent enged szélnek augusztus elejétől késő októberig. Hazánkban főként a fekete üröm nehezíti az allergiások napjait, szinte mindenhol az országban. A parlagfű mellett ez a gyomnövény okozza a legtöbb megbetegedést. A többi gyomnövény allergizáló hatása korántsem ilyen erős, mint a két, fent említett gyomnak.

Mit fogjunk a pollenekre? (Oldaltörés)

Orrnyálkahártya gyulladás

A leggyakoribb allergiás betegségek közé tartozik az allergiás orrnyálkahártya-gulladás, a rhinitis. Ha a tünetek szezonálisan jelentkeznek, szénanátháról beszélünk. Ebben az esetben a gyulladás oka olyan allergia, melyet tavasszal a fák, nyár elején a füvek, nyár közepétől pedig a gyomok pollenjei váltanak ki. Ha a szimptóma egész évben tart, a panaszokat az úgynevezett perennális allergiás orrnyálkahártya-gyulladás vagy más néven allergiás nátha okozza. Kiváltó okai elsősorban a lakáson belül előforduló allergének - a penészgombák, a házi poratka és az állati szőrök. Ha a gyulladást (vírus)fertőzés okozza, infekciós rhinitis-ről, azaz közönséges nátháról van szó.

Szénanátha

A szezonális allergiás rhinitis a leggyakoribb idény jellegű allergiás betegség. Az orrnyálkahártya krónikus gyulladását kiváltó anyag többnyire belégzéssel jut a nyálkahártyára. A krónikus gyulladás súlyos szövetkárosodással jár, a nyálkahártya elveszti védőfunkcióját, emiatt számos szövődmény kialakulását okozhatja. A nyálkahártya meglehetősen sérülékeny, és az arra hajlamosaknál bármilyen allergénnel szemben érzékenyítődhet. A szénanátha leggyakrabban a fű- és gyompollenek miatt alakul, de fapollenek is okozhatnak náthát, enyhébb tünetekkel.

Allergiás nátha

Az allergiás reakció folyamata
Szenzibilizálódás
1. Az allergén bejut a szervezetbe
2. A makrofágok (nagy falósejtjek) beazonosítják az antigént
3. A felismerés után a T-sejtek aktiválják a B limfocitákat
4. A B-sejtek ellenanyagot termelnek (IgE)
5. A specifikus IgE molekulának a hízósejtekhez kötődésekor kialakul a túlérzékenység, a szenzitizáció.

Allergiás reakció
6. Az antigénnel történő második vagy ismételt találkozás
7. Az allergén antitest kapcsolódását követően - a hízósejtek révén - mediátorok jelennek meg (hisztamin, heparin, triptáz)
8. Megjelennek a tünetek
A másik, szinte mindennapos probléma az allergiás nátha. Előfordulási gyakorisága nagy, a betegek száma évről évre növekszik, különösen a gazdaságilag fejlett országokban. Kialakulásában genetikai tényezők és civilizációs ártalmak egyaránt szerepet játszanak. Különféle vírusfertőzések, valamint a dohányzás is befolyásolja, illetve elősegíti az allergiás betegségek kialakulását. Az allergiás nátha az orr nyálkahártyájának gyulladása, tünetei - orrfolyás, rohamokban jelentkező tüsszögés, orrviszketés, orrdugulás – gyermek, illetve fiatal felnőtt korban jelentkeznek először. Az elsődleges klinikai tüneteket gyakran kísérik úgynevezett másodlagos tünetek, például a szemviszketés, könnyezés, szemhéj duzzanat, szemvörösödés, fejfájás, fáradtság, koncentráló képesség csökkenése, szaglászavar, torokviszketés, halláscsökkenés, köhögés, nehézlégzés. Az allergiás náthát leginkább a házi poratka és az állati szőrök okozzák.Kötőhártya-gyulladás

A conjunctivitis legtöbbször az allergiás rhinitis kísérőjelensége. A pollenszezonban időszakosan lépnek fel a kellemetlen tünetek, súlyossá is válhat, ha átterjed a szem belső részeire. Leggyakoribb panasza a viszketés, a dörzsölés miatt a kötőhártya bakteriálisan felülfertőződhet, súlyos szemgyulladást okozva. Szemvörösödést és szemhéjduzzanatot is okoz, ami olykor erős könnyezéssel jár. Szemcseppel és szájon át szedhető gyógyszerekkel lehet orvosolni. Az allergiás kötőhártya-gyulladás esetében is javasolt az immunterápia.

Mit tehetünk a szénanátha ellen? (Oldaltörés)
A gyógyszeres terápia mellett nagyon fontos a tünetek enyhítése. Száműzzük otthonunkból, ha kell, a macskát, vegyünk vizes porszívót, amely atkátlanítja lakásunkat, vagy kerüljük a tejtermékeket. A fák, füvek és gyomok pollenszemeit gyakorlatilag lehetetlen távol tartani, így csupán némi óvintézkedés hozhat enyhülést. Pollenszezonban (a keresztallergia miatt ez az időszak a februári mogyoróvirágzástól kezdődően a parlagfű idény, azaz október végéig tart) nem csak úgy kerülhetjük el a bajt, ha kétezer méter fölé, hegyek közé megyünk. Mivel a növények reggel bocsátják ki a virágport, délelőttönként ne menjünk az utcára vagy a szabadba. Az estére leülepedő polleneket a szél bármikor felkavarhatja, emellett a városokban megrekedt meleg levegő is állandó, magas pollenszintet okoz. Ilyenkor nem ajánlott a szellőztetés sem. Ebben az időszakban ne tervezzünk kirándulást. A lakásba érve ajánlatos lefürödni, hajat mosni, és ruhát váltani. Ezeket nem árt a lakásban, és nem a napon szárítani.

A légkondicionáló szerkezeteket ajánlatos tisztíttatni. Előnyös a napszemüveg viselete, amely a káros UV-sugarak okozta gennyes szemgyulladást is megelőzi. Érdemes felhúzott ablakok mellett vezetni, és rendszeresen cserélni a pollenszűrőt az autóban. A pollenallergiások lehetőség szerint ne fogyasszanak mézet, virágpor-készítményeket, gyógyteákat, keresztallergia miatt kerüljék az almát, a görögdinnyét, a paradicsomot, az olajos magvakat, a zellert, a kivit és a fűszereket.

Hasznos linkek

Allergia Egészségvédelmi Alapítvány www.allergia.hu
Allergia-lap allergia.lap.hu
Fejér Megyei Gluténmentes Diétázók Egyesülete www.glutenmentes.hu
Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank
www.taplalekallergia.hu
Allergia info www.allergiainfo.hu
Allergy Guide www.allergyguide.hu
Euroregionális Polleninformációs Szolgálat ttkde4.sci.u-szeged.hu/pollinfo/
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége www.abosz.hu/index.html
Internetes periodika és adatbázis az allergiáról
www.konzilium.hu/allergia/index.htm
A parlagfűről mindenkinek www.parlagfu.hu/index.html

Az eső utáni friss levegőben viszont fellélegezhetnek, de jót tehet a barlangi levegő is. Ám ez utóbbi a penészgombára allergiások számára kifejezetten ártalmas. Bár gyakran hallani a sós tengeri levegő jótékony hatásáról, ez csupán annyit jelent, hogy a szél a tenger felől érkezik, és nem tartalmaz pollent. Allergiás kertészkedők a kétlaki fákból és cserjékből lehetőleg a nőivarúakat vásárolják. A kosarukból hagyják ki a szélbeporzású növényeket és a nyílt virágú hibrideket. Óvakodjanak a bodzától, a nyugati tujától és a kínai borókától. Kertjükben az aranyvesszőt és a fagyalsövényt messzire, a páfrányféléket alacsonyabban fekvő részekre ültessék. A fűnyírást pedig hagyják másra.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Természetes védettség a tbc ellen

Genetikailag kódolt fehérje gátolhatja a tuberkulózis baktérium által okozott fertőzés átterjedését egyik családtagról a másikra, szoros együttélés esetén is, megakadályozva a tébécé kialakulását.

Folk György (hvg.hu) Plázs

Hamvadó cigarettavég

Miközben az Egyesült Államokban évtizedek óta először csökkent a dohánytermékek eladása, addig a fejlődő világban egyre több ember haláláért felel a füstölés, amely hazánkban is az első számú halálok.

MTI Plázs

Magzatkori allergiát okoz a dohányzás

Ha a várandós anya dohányzik, születendő gyermekének már magzatkorban különféle allergiás megbetegedéseket, vagy azokra való hajlamot okozhat - állapították meg nemzetközi tapasztalatok alapján az európai allergia- és asztmahálózat (GALEN) berlini éves tanácskozásán.

MTI Plázs

Antibiotikum helyett értágító

Az eddig ismeretlen eredetű Chron-betegség kialakulására találtak magyarázatot brit tudósok, s egyben a kezelési megoldásokra is javaslatot tettek.

MTI Plázs

Magasabb a tüdőrák kockázata nőknél

A fiatal nők a dohányzásban már utolérték a férfiakat, a tüdőrákban pedig előznek - figyelmeztettek a női egészséggel foglalkozó kutatók. A legújabb eredmények szerint a tüdőrák a nőkre nézve nagyobb veszélyt jelent, mint a férfiakra – még akkor is, ha esetleg nem is dohányoznak.

MTI Tech

Légzuhannyal az allergia ellen

Légzuhanyokkal látták el Japánban egy új lakópark épületeit. A belépőkről a szerkezetek "lefújják" a port és az allergiát kiváltó részecskéket.

hvg.hu Plázs

A nagy zabálás

Nyomasztó szépségideál, családi gondok, szexuális zaklatás egyaránt vezethet étkezési zavarokhoz. A már ismert betegségeken túl új kórképekkel is találkoznak az orvosok, és bár többnyire nőkre jellemző, egyre több férfi szívéhez nem a gyomrán át vezet az út.

hvg.hu Plázs

Tíz dolog, amit a migrénről tudni kell

A fejfájás népbetegség, milliók életét nehezíti meg. A sokarcú migrénről számos legenda keringett, néhány évszázaddal ezelőtt a női hisztéria velejárójaként könyvelték el. Bár tény, hogy a nők jobban érintettek, a migrénes rohamok háttere ennél jóval összetettebb.

hvg.hu Plázs

Fókuszban a hátfájás

Minden életkornak megvannak a maga sajátos gerincproblémái. Öt felnőttből négy hátfájásra panaszkodik, általános recept azonban nincs. Gerincünk nagyon összetett, bonyolultságából adódóan sajátos, testreszabott gyógymóddal kezelhető. A hátfájás hátterében sokféle betegség állhat, legenyhébb formájában is komoly figyelmet igényel.

MTI Tech

A szmog rontja a nemzőképességet

A szmog, a szennyezett levegő nem csupán a légzőszerveknek ártalmas, hanem rontja a férfiak nemzőképességét is, mivel a spermiumok számának csökkenését idézi elő - állapították meg kaliforniai kutatók.

Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi

Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi

Szijjártó: Kikérjük magunknak, hogy Ukrajna kitiltotta a magyar miniszteri biztost

Szijjártó: Kikérjük magunknak, hogy Ukrajna kitiltotta a magyar miniszteri biztost

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia