szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kevés alvás túlsúlyossághoz vezethet a gyerekeknél – állapították meg egy kanadai tanulmány szerzői.

A Laval egyetem kutatói szerint azoknál a gyerekeknél, akik éjszakánként tíz óránál kevesebbet alszanak, három és félszer nagyobb a túlsúly későbbi kialakulásának kockázata, mint a legalább tizenkét órát alvóknál.

A tanulmány szerint az alvás időtartama bizonyult a gyerekek testsúlyát befolyásoló legfontosabb tényezőnek: nagyobb súllyal esett latba, mint a szülők testsúlya, a tévénézés, vagy a rendszeres sport.

Az International Journal of Obesity című szaklap közlése szerint a kutatók 442, öt és tíz év közötti gyereket tanulmányoztak, közülük minden ötödik fiú és nagyjából minden negyedik lány túlsúlyos volt.

A tudósok úgy vélik, hogy az alváshiány és a túlsúlyosság közötti összefüggés hormonális tényezőkre vezethető vissza. Az alváshiány miatt ugyanis az éhségérzetet mérséklő leptin hormon termelése csökken, az étvágyfokozó ghrelin hormoné viszont nő. Angelo Tremblay kutató ezért azt ajánlja: túlsúlyos gyerekek számára a legjobb recept a sok mozgás és a megfelelő időtartamú alvás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Jobbak lennénk, mint hittük?

Jobbak lennénk, mint hittük?