szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai statisztika szerint a fejlett ipari országok polgárainak egynegyede nyugtatók vagy altatók segítségével tudja csak átaludni az éjszakát. Ennek súlyosabbak a következményei, mint az álmatlanságnak.

Daniel Kripke, a San Diegó-i egyetem kutatója szerint az altatóknak, bár az alvást elősegítik, vannak káros hatásaik. Aki altatót szed, jobban ki van téve a közlekedési baleseteknek, mert ezek a gyógyszerek nyomot hagynak az idegrendszeren. Egyes esetekben amnéziát, alvajárást is okozhatnak. Aki altatóval mérgezi magát minden este, úgy rombolja a szervezetét, mintha egy csomag cigarettát szívna el. Az altatók használatára sokszor a gyógyszeripar, vagy azok a klinikák ösztönöznek, amelyek az alvászavarok kutatásával foglalkoznak. A 20-44 év közöttiek altató-használata az utóbbi négy év alatt megduplázódott és a fiatalabb korosztály is emelkedő értékben folyamodik hozzá - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Az altatókat lehetőség szerint tehát kerülni kell. Kripke szerint először azt a mítoszt kell lerombolni, hogy 8 óra alvásra van szükségünk. Hat évi kutatása azt mutatja, hogy aki 6 órát alszik, az nagyobb eséllyel él tovább, mint aki nyolcat, de altatóval. Azt is tisztázni kell, mit értünk azalatt, hogy keveset alszunk. Néha a szervezet maga igényel kevesebb pihenést. Ilyenkor rosszabb következményekkel jár a mindenáron aludni akarás, mint a felkelés.

Altató trükkök

Gyógyszerszedés előtt mindenképpen meg kell próbálni a következő trükköket:

1. Ne feküdjünk le, amíg nem vagyunk álmosak, és ha felébredünk, jobb felkelni.

2. Keljünk fel mindig ugyanabban az időben, akkor is, ha rossz éjszakánk volt, a következő éjjel könnyebben elalszunk.

3. Ha fel kell kelnünk éjszaka és úgy tűnik, kiment az álom a szemünkből, csak akkor feküdjünk le újra, ha elálmosodunk.

4. Ágyban ne nézzünk horrorfilmet, és ne olvassunk idegborzoló könyvet. Ha ezt akarjuk tenni, inkább üljünk karosszékben.

5. Ne igyunk koffein-tartalmú italt alvás előtt hat órával.

6. Legyünk néhány órát szabad levegőn. A napsugarak segítenek az álmatlanság ellen.

7. Kerüljük a szeszes italokat. Az alkohol először relaxál, de aztán álmatlanságot okoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Örökölhető a horkolás?

Horkoló szülőknek horkolnak a gyermekeik is - derült ki egy amerikai kutatásból. A vizsgálatok, amelyeket Cincinnatti városának gyermekkórházában végeztek, azt az eredményt hozták, hogy a horkoló szülők gyermekei háromszor nagyobb valószínűséggel adnak ki kellemetlen hangokat alvás közben - adta hírül a BBC.

MTI Plázs

Felébreszti a horkolót a svéd ágy

Tulajdonosa horkolása esetén azonnal akcióba lendül egy ágy, amelyet svédek fejlesztettek ki. A horkolásgátló ágy, amelyet hamarosan meg is lehet vásárolni a Göteborgi Egyetem kutatóinak ötletességét dicséri.

HVG Plázs

Nyolc évvel hosszabb életre számíthatnak a magyar nők

Továbbra is jelentős különbség mutatkozik Magyarországon a nők és a férfiak várható élettartama között: a "gyengébbik nem" képviselői a rendszerváltás idején hosszabb életre számíthattak a hazai férfiakhoz képest, mint másfél évtizeddel később, 2004-ben.

hvg.hu Plázs

15 tipp, hogy jól aludjon el

Minden nem alvó további alvók éjjeli nyugalmának megzavarója. Ne feledjük, nappali cselekedeteink szorosan összefüggnek azzal, milyen az éjszakánk. A következőkben 15 praktikát olvashat, melyek segítik az alvásban és a reggeli friss ébredésben.

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Verekedtek, disznóbelsőséget dobáltak egymásra tajvani parlamenti képviselők – videó

Verekedtek, disznóbelsőséget dobáltak egymásra tajvani parlamenti képviselők – videó

Bodolay Géza: Rettenetes gyávaságnak tartottam volna, ha azt mondom, nem merem csinálni

Bodolay Géza: Rettenetes gyávaságnak tartottam volna, ha azt mondom, nem merem csinálni