szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Május 2-án, az asztma világnapja alkalmából online tájékoztató program indul, amelynek fő célja, hogy erről a betegségről még többet tudjanak meg az érintettek.

A világnap célja felhívni a figyelmet az asztma gyakoriságának növekedésére, a kezelések lehetséges formáira, illetve bevonni a nyilvánosságot, az érintett hatóságokat, szakértőket, szervezeteket a betegséggel kapcsolatos ismeretek növelése érdekében - közölte Káplár Krisztina egy pulmonológiai termékekkel foglalkozó cég képviselője. A kampány a diagnózist, a kezelést és a betegség környzetét összefogó online tájékoztatási rendszer létrehozására épít.

Az asztma a hörgők gyulladásos betegsége, amely gyulladás során nehézlégzés, fulladás jelentkezik - mondta Magyar Pál pulmonológus. A regisztrált asztmások száma Magyarországon körülbelül 200 ezerre tehető, de a szakember véleménye szerint ennél 50-100 ezerrel többen szenvedhetnek ebben a betegségben. Az asztma nem gyógyítható, de a tüneteket csökkenteni lehet a különböző inhalációs szteroidkészítményekkel és gyulladáscsökkentőkkel - tette hozzá Magyar Pál.

A Globális Asztma Kezdeményezés (GINA) és az Európai Tüdőgyógyász Társaság először 1998-ban rendezett asztma világnapot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Védőoltás a pneumococcus okozta betegségek ellen

Magyarországon már kérhető az a védőoltás, amely a pneumococcus baktérium okozta megbetegedések ellen véd, igaz az oltás csak teljes áron vásárolható meg – jelentette be Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója.

MTI Plázs

Magzatkori allergiát okoz a dohányzás

Ha a várandós anya dohányzik, születendő gyermekének már magzatkorban különféle allergiás megbetegedéseket, vagy azokra való hajlamot okozhat - állapították meg nemzetközi tapasztalatok alapján az európai allergia- és asztmahálózat (GALEN) berlini éves tanácskozásán.

Folk György (hvg.hu) Plázs

Hamvadó cigarettavég

Miközben az Egyesült Államokban évtizedek óta először csökkent a dohánytermékek eladása, addig a fejlődő világban egyre több ember haláláért felel a füstölés, amely hazánkban is az első számú halálok.

MTI Tech

Légzuhannyal az allergia ellen

Légzuhanyokkal látták el Japánban egy új lakópark épületeit. A belépőkről a szerkezetek "lefújják" a port és az allergiát kiváltó részecskéket.

Karanténba kerülnek az ügyészségeken az iratok

Karanténba kerülnek az ügyészségeken az iratok

Így fejtették meg a katicagyilkos katica titkát

Így fejtették meg a katicagyilkos katica titkát

Az USA visszaállított minden ENSZ-szankciót Iránnal szemben

Az USA visszaállított minden ENSZ-szankciót Iránnal szemben