szerző:
hvg.hu

Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerű fűszernövény a népi orvoslásnak és mindenapi praktikák tárházának is régóta ismert és meghatározó szereplője.

© Dripnet
Újszerű fájdalomcsillapító készítmény kifejlesztői lehetnek magyar orvosok. A Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai Kutatócsoportja az erős paprikából kivont kapszicin hatásmechanizmusát vizsgálja. A csípős paprikát már a XIX. században is vizsgálták magyar orvosok, de most már a fájdalom csillapítására és a gyulladás csökkentésére alkalmas készítmény kifejlesztésén dolgoznak a kutatók. A kapszicin főként a termés ereiben és a magokban halmozódik fel égető érzést, könnyezést okozva a paprika fogyasztásakor.

A kutatócsoport egyik tagja, Szolcsányi János professzor már korábban is foglalkozott a kapszicinnel, nevéhez több, a hatásmechanizmussal kapcsolatos felfedezés is kötődik. Néhány hónappal ezelőtt az MTV Delta című műsorának nyilatkozva elmondta, hogy új kutatási eredményeik olyan fájdalomcsillapító kifejlesztéséhez vezethetnek, amely nem a központi idegrendszerben, hanem keletkezési helyén, az idegvégződésekben blokkolja a gyulladást.

Kutatócsoportjával már a 80-as évek közepén felismerte, hogy ha úgynevezett neurogén-gyulladást keltenek a szervezetben, akkor az érintett idegvégződésekből nemcsak gyulladáskeltő, hanem gyulladásgátló anyagok is felszabadulnak és ezek az érpályán keresztül eljutnak a test távolabbi részeibe is – hangzott el a műsorban. Jó néhány évnyi kutatómunka során kiderült, hogy az idegvégződésekből felszabaduló gyulladáscsökkentő anyag a szomatosztatin. Dr. Pintér Erika, a kutatócsoport tagja szerint ez a természetes gyulladáscsökkentő anyag áll az akupunktúra hatásának hátterében is. Ha az akupunktúrás tűkkel bizonyos pontokat megszúrnak, akkor megkapja az idegvégződés azt az ingert, amitől fölszabadul belőle a gyulladásgátló anyag, pl. a szomatosztatin. Ez bekerülve a vérkeringésbe csillapítja a fájdalmat.

A szomatosztatin mégsem alkalmas gyógyszerjelölt – hangzott el a műsorban. Nagyon gyorsan elbomlik a szervezetben, a hormonháztartásra és bélrendszerre gyakorolt mellékhatási is számottevőek. A kutatók célja egy, a szomatosztatinhoz hasonlóan működő anyag kifejlesztése, amely szájon át adható és mellékhatásoktól mentes. Ez megoldást jelenthetne például a krónikus izületi gyulladásban, a cukorbetegség szövődményeiben szenvedő betegek részére. Ezen kívül számításba jöhet daganatellenes szerként is – mondják a kutatók.

Gyógyír testnek, léleknek (Oldaltörés)

© sxc.hu
A chilipaprikát az immunrendszer erősítésére is ajánlják. Serkenti a vérkeringést, felmelegíti, energiával tölti fel a szervezetet, a hangulatra is jó hatással van. Ritkítja a vért, serkenti a vérkeringést, így megelőzi a szív- és koszorúér megbetegedéseket.

A népi orvoslásban a csípős paprikát a rossz emésztés, gyomor- és bélpanaszok esetén ajánlják. Felgyorsítja az anyagcserét. Régen használták szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, sőt baktériumok ellen is. Fogfájás-csillapítóként is alkalmazták: paprikakoncentrátumot cseppentettek vattára, vászonra, és a fájó fogra tették. Fejfájásra, reumára is használták, mert „kikapcsolja”a fájdalomérzetet, a hatás azonban csak átmeneti.

A paprika paradicsomhoz hasonlóan többféle bioflavont is tartalmaz, ezek pedig a rákos megbetegedések megelőzését is szolgálhatja, mert semlegesíti a szabadgyököket.

Kozmetikumként is alkalmazzák a bőrgyulladások kezelésére. Fogyasztó testkezelésnél alkalmazott készítményeknek is lehet erős paprika tartalmuk, mert a hozzáértők szerint ez feloldja az erekben lévő keményedéseket, lerakódásokat.

Pszichológusok szerint az erős paprika csípős ízének hatására az agyban endorfin szabadul fel. Ez a hormon felelős a boldogságérzetért, és a fájdalomérzet csillapodásában is szerepet játszik. A fűszernövényként népszerű növény a népi orvoslásnak és a házi patikáknak is nélkülözhetetlen szereplője ma is.

Tévhit, hogy árt a gyomornak és gyomorfekélyt okoz – értesít a vital.hu. Nagy mennyiségben, ugyan ingerelheti az emésztőrendszert, de eközben a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, amely a gyomornyálkahártyának védelmet nyújt az izgató anyagok (pl. savak, aszpirin, alkohol) ellen. Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes, mely szintén nem közömbös szempont a reumás megbetegedések esetében, mivel a húgysavlerakódás fontos tényező kialakulásukban. Megfázáskor is gyakran ajánlják a betegeknek az erős paprikát. Enyhíti a torokgyulladást, és az orrduguláson is segít, mert felhígítja az orrmelléküregben megtapadt nyákot. Fertőtlenítő hatását is gyakran emlegetik.

Ma már kapszicin tartalmú krémeket is alkalmaznak cukorbaj okozta idegkárosodára, végtagfájdalmakra vagy migrénre. Övsömör és herpeszvírus esetén is ajánlják az ilyen készítményeket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Cannabis-alapú fájdalomcsillapítót tesztelnek

Egy cannabis-alapú, a rákos betegek fájdalmainak csillapítására alkalmas szer kerülhet forgalomba az Egyesült Államokban. A világ legnagyobb gyógyszeriparába bekerülő gyártó cég örül a lehetőségnek.

MTI Plázs

Sok a tévhit a fájdalomcsillapítás körül

A daganatos betegségben szenvedők fájdalomcsillapítása megfelelőnek mondható, azonban a krónikus mozgásszervi betegség következtében jelentkező fájdalom csillapítása még nem mondható optimálisnak - jelentette ki Bonyhády Elemér háziorvos kedden egy budapesti sajtótájékoztatón.

Panoráma Tech

Az elviselhetetlen fájdalomnak fekete a színe

A valós eredetű erős fájdalmat érzők általában pirosnak, barnának, a nagyon erőset érzők feketének, a pszichés eredetű fájdalomban szenvedők viszont élénk lila vagy sárga színűnek "látják" szenvedésüket – erről számoltak be kutatók a Pszihologicseszkij Zsurnal című orosz lélektani szakfolyóiratban.

Szellem

Helyi érzéscsillapítás

Egy új magyar-amerikai fájdalomcsillapító eljárás nyugdíjba küldheti a kábító hatású morfint és szintetikus utódait, ráadásul leelőzheti az utóbbi évtizedben hasonló céllal fejlesztett egyéb szereket.

Menekültekkel fotózkodott a pápa

Menekültekkel fotózkodott a pápa

Kiütötte ellenfelét, hibátlan a Győr

Kiütötte ellenfelét, hibátlan a Győr

Tűzgömb száguldott át Magyarország felett az égen péntek este

Tűzgömb száguldott át Magyarország felett az égen péntek este

Most vigyázzon, ha a K&H-nál van számlája, lenyúlós e-mail terjed

Most vigyázzon, ha a K&H-nál van számlája, lenyúlós e-mail terjed

Kémvideón a 400+ lóerős új kecskeméti Mercedes, amivel könnyű lesz driftelni

Kémvideón a 400+ lóerős új kecskeméti Mercedes, amivel könnyű lesz driftelni

Sokat tudó óra fél áron, és még telefonálni is lehet vele – túl szép, hogy igaz legyen?

Sokat tudó óra fél áron, és még telefonálni is lehet vele – túl szép, hogy igaz legyen?