szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A daganatos betegségben szenvedők fájdalomcsillapítása megfelelőnek mondható, azonban a krónikus mozgásszervi betegség következtében jelentkező fájdalom csillapítása még nem mondható optimálisnak - jelentette ki Bonyhády Elemér háziorvos kedden egy budapesti sajtótájékoztatón.

Ennek egyik oka, hogy még mindig az a tévhit él az emberekben, hogy a kábító hatású fájdalomcsillapítókat csak a daganatos betegségekben szenvedők kaphatják - folytatta a szakember -, holott a tapasztalatok azt mutatják, hogy a mozgásszervi betegség esetén fellépő fájdalom csillapítására, megszüntetésére is jól alkalmazhatóak.

Urbán Zoltán idegsebész adjunktus a különböző fájdalomcsillapítási módszerek közül kiemelte a tapaszt, amely segítségével a gyógyszer a bőrön át felszívódva fejti ki hatását, és amely készítményhez már a reumatológiai betegségekben szenvedők is 90 százalékos tb-támogatással juthatnak hozzá. A tapasz előnye, hogy annak felhelyezését, cseréjét a beteg saját maga elvégezheti, kevesebb mellékhatással bír és használójában nem idéz elő erős betegségtudatot.

A szakember elmondta: a mozgásszervi eredetű fájdalom az egyik leggyakoribb ok, amely miatt a beteg orvoshoz fordul és általában ezek a szervi elváltozások hosszan tartó fájdalomérzettel párosulnak. Magyarországon körülbelül egy-másfél millióan szenvednek úgynevezett kopásos ízületi betegségben, nyolcszázezren csontritkulásban és mintegy százezren idült gyulladásos mozgásszervi betegségekben, és a rokkanttá minősítettek körülbelül 10-12 százaléka szenved ezen betegségek valamelyikében - tette hozzá.

A fájdalomcsillapítással kapcsolatban a "Ringben a fájdalommal - a mozgás szabadsága" címmel a Magyar Rákellenes Liga pályázatot hirdet gyógyult mozgásszervi és onkológiai betegek részére, amelyben a pályázók leírhatják, hogyan küzdöttek meg a fájdalommal, és hogyan, milyen módszerrel szabadultak meg a betegséggel együtt járó fájdalomérzettől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Klasszikus zenével a fájdalom ellen

A komolyzene jelentősen csökkenti a reumás megbetegedések okozta fájdalmat, miközben számolni kell az esetlegesen jelentkező mellékhatásokkal is, mint például a túlpörgés.

hvg.hu Plázs

Fókuszban a hátfájás

Minden életkornak megvannak a maga sajátos gerincproblémái. Öt felnőttből négy hátfájásra panaszkodik, általános recept azonban nincs. Gerincünk nagyon összetett, bonyolultságából adódóan sajátos, testreszabott gyógymóddal kezelhető. A hátfájás hátterében sokféle betegség állhat, legenyhébb formájában is komoly figyelmet igényel.

Pálinkás József: "A Fidesz fél a választásoktól"

Pálinkás József: "A Fidesz fél a választásoktól"

Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre

Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban