szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A konyhasó ellen indított totális háborút az Amerikai Egészségügy Szövetség (The American Medical Association/AMA), hogy legalább felére csökkentsék a félkész termékek, valamint az éttermi fogások sótartalmát.

Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosságnak csaknem harmada (30 százaléka) szenved valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, amelyek az első helyen állnak a vezető halálokok között az USA-ban.

Mindez a túlzott sóbevitel számlájára írandó. Az amerikaiak napi 4000-6000 mg konyhasót fogyasztanak, míg a kardiovaszkuláris betegségek és a stroke visszaszorításáért küzdő American Heart Association ajánlásai szerint a nátriumklorid napi adagja nem haladhatja meg a 2300 milligrammot.

Az AMA által indított kampány keretében a szervezet arra próbálja rávenni az illetékeseket, hogy az élelmiszeripari termékeken fel legyen tüntetve azok sótartalma. A közismerten túlsózott termékek, olyanok, mint a hot dogok, a levesporok, a pizzák, sajtburgerek csomagolásán fel kellene tüntetni, hogy ezek az étkek mennyire károsak az egészségre.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Erős paprika – az okos fájdalomcsillapító

Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerű fűszernövény a népi orvoslásnak és mindenapi praktikák tárházának is régóta ismert és meghatározó szereplője.

hvg.hu Plázs

Fahéjjal és szegfűszeggel a cukorbaj ellen

A fahéj és a szegfűszeg hatásos lehet a cukorbetegség ellen vívott harcban – hangzott el a San Francisco-ban rendezett Experimental Biology találkozón. A Beltsville-i USDA élelmezéstudományi laboratórium vizsgálatai szerint a fűszerek segíthetnek a fő anyagcsere megbetegedéseken.

hvg.hu Plázs

Szívre is jó a magyar áfonya

Bár a sarkkörtől a trópusokig az áfonyák mintegy háromszáz faja népesíti be az északi féltekét, hazánkban ritkán fordul elő. Ám egyik különleges változata a nedves, savanyú talajt kedvelő tőzegáfonya az Észak-Alföld tőzegmohalápjain és a Mátra egyes területein él. Magas ásványi anyag, só és vitamin tartalmú piros gyümölcse a népi gyógyászat nélkülözhetetlen szere.

MTI/hvg.hu Plázs

A fogat károsítja a sült zöldség

A zöldségfélék megfelelő elkészítésével lényegesen lehetne csökkenteni a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét. Ugyanakkor egyes zöldségek sütve károsak lehetnek a fogzománcra.

MTI Plázs

Kevés kalória a hosszú élet titka

Ha kevés kalóriát tartalmaz táplálékunk, nagy valószínűséggel tovább élünk, ebben azonban feltehetően szerepet játszik az is, hogy mennyire érzékenyen reagál szervezetünk az inzulin hatására - derült ki egy amerikai vizsgálatból.

hvg.hu Plázs

Testet-lelket gyógyít az avokádó

Még ma sem tisztázódott teljesen, hogy az avokádó gyümölcs vagy zöldség, az biztos ugyanakkor, hogy egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Rengeteg káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális.

MTI Táplálkozás

Nem véd a rák ellen az Omega-3 zsírsav

A szív-és érrendszeri betegségekre jótékony hatással van az Omega-3 zsírsav, a rákos megbetegedések kockázatát azonban, ellentétben néhány kutató korábbi elgondolásával, nem csökkentik - állapította meg egy átfogó amerikai vizsgálat.

MTI Plázs

Egy liter üdítővel 32 kockacukrot szopogatunk el

A boltokban kapható üdítőitalok némelyikében literenként 32 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukor van, de még a főleg édesítőszerrel készülő light változatokban is lehet akár 14 kockacukornyi.

hvg.hu Plázs

A kávé jó májzsugor ellen

Kutatók szerint a kávé fogyasztásával csökkenthető az alkohol okozta májzsugorodás kialakulásának kockázata – áll a Reuters hírében. Napi egy csészével 22 százalékban csökkenthetjük a rizikót, ám ez nem jelenti azt, hogy az orvosok erre hivatkozva kávét írhatnak fel a betegségre – jelezték a szakértők.

hvg.hu Plázs

Mégsem okoz rákot az aszpartám?

Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartám és az aszpartám tartalmú élelmiszerek egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta a daganatos betegségeket előidéző hatását, amely miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek ennek a kérdésnek a kiderítésére. A legfrissebb amerikai vizsgálatok szerint a sokat támadott aszpartám mégsem okoz rákot.