szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fahéj és a szegfűszeg hatásos lehet a cukorbetegség ellen vívott harcban – hangzott el a San Francisco-ban rendezett Experimental Biology találkozón. A Beltsville-i USDA élelmezéstudományi laboratórium vizsgálatai szerint a fűszerek segíthetnek a fő anyagcsere megbetegedéseken.

Az egyik tanulmány bebizonyította, hogy napi két teáskanál fahéj elfogyasztása 10-30 százalékkal csökkenti a vér triglycerid, koleszterin és glükóz szintjét, serkenti az inzulin működését, csillapítja az olyan lobos megbetegedéseket, mint például az izületi gyulladás. Egy másik vizsgálat ugyanilyen hatást tulajdonított napi néhány gramm szegfűszegnek.

Fahéj

A növény fűszerként felhasználható része a szárított belső kéreg. Ebből a kéregből olaj, a fa leveléből pedig azonos hatású illóolaj nyerhető. Párologtatva javítja a közérzetet, gondolatébresztő és gondűző hatású. A hálószobai életet is felpezsdíti. Masszázshoz 20-30 csepp olajat tegyünk 100 ml olíva-, mandula-, mogyoró-, jojoba-, vagy avokadóolajhoz. Teaízesítőnek is kiváló, elűzi a kellemetlen szájszagot.

A laboratórium orvosai szerint az inzulin működésének javításával csökken a vér koleszterin, triglycerid és glükóz szintje, amely összességében a 2-es típusú cukorbetegséget enyhíti. Ehhez napi hat gramm fahéj-kivonat elfogyasztása javallt. (Egy gramm kivonat nagyjából fél teáskanál fűszernek felel meg.) A szegfűszegre vonatkozó 36, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőt és férfit érintő vizsgálatok is hasonló eredményt mutattak. A kutatást vezető orvos szerint a fűszerek a legtöbb ember számára jótékony hatásúak, de arra figyelmeztette a találkozó résztvevőit, hogy a fahéj por alakban nem kívánt hatású is lehet – utalva a nyálkahártya-irritációra és a vízben oldhatóság problémáira.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI/hvg.hu Plázs

Több barna kenyeret esznek a magyarok

Megváltoztak a kenyér- és péksütemény-vásárlási illetve fogyasztási szokások Magyarországon: a friss pékáruk piacán is teret nyertek a hipermarketek, és az asztalra gyakrabban kerül barna kenyér - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből.

MTI Plázs

Az amerikaiak nem érzik magukat kövérnek

Az amerikaiak 90 százaléka véli úgy, hogy az ország elhízott, ám mindössze 40 százalékuk érzi saját magát kövérnek - adta hírül a Betegségmegelőzési Központ, amelynek kutatása szerint jelenleg az USA lakosságának 62 százaléka túlsúlyos.

hvg.hu Plázs

Önbizalmat növel a grépfrút

A grépfrút, amellett, hogy fogyókúrák egyik alapeleme, javítja a szervezet regeneráló-képességét, a sejtek szabad gyökökkel szembeni védelmét. Kivonatának néhány cseppje megújítja az önbizalmat, illata serkenti az agy jobb féltekét, javítja a memóriát és segíti a koncentrációt.

hvg.hu Plázs

Szívre is jó a magyar áfonya

Bár a sarkkörtől a trópusokig az áfonyák mintegy háromszáz faja népesíti be az északi féltekét, hazánkban ritkán fordul elő. Ám egyik különleges változata a nedves, savanyú talajt kedvelő tőzegáfonya az Észak-Alföld tőzegmohalápjain és a Mátra egyes területein él. Magas ásványi anyag, só és vitamin tartalmú piros gyümölcse a népi gyógyászat nélkülözhetetlen szere.

MTI Plázs

Megfelelő életmóddal megelőzhető a rák

A rák megelőzésében különös jelentősége van az életmódnak – állapították meg az amerikai Harvard egyetem kutatói, és ez azért is nagyon fontos felismerés, mert a rákos megbetegedések kezelése még mindig nem olyan hatásos, mint egyéb krónikus bajoké – áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legfrissebb hírlevelében.

hvg.hu Plázs

Testet-lelket gyógyít az avokádó

Még ma sem tisztázódott teljesen, hogy az avokádó gyümölcs vagy zöldség, az biztos ugyanakkor, hogy egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Rengeteg káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális.

MTI Plázs

Kevés csoki jót tehet

Hetente 2-3 alkalommal - kis mennyiségben - nyugodtan fogyaszthat minden egészséges ember csokoládét, de oda kell figyelni arra, hogy az magas kakaótartalmú, minőségi termék legyen.

MTI Plázs

A böjt nem fogyaszt és káros is

A napjainkban is divatos böjtölés nem fogyaszt, viszont károsítja a szervezetet – állítják a józanul mérlegelő táplálkozási szakemberek.

MTI Plázs

Egyre több az ételallergiás

Napjainkban a népesség 10-30 százaléka szenved valamilyen allergiás betegségben, és a leggyakoribbak egyike a táplálékallergia - hangzott el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének az előadásán.