szerző:
Sipos Anett

A Védegylet nevű civil szervezet szerint az egészségügy átalakításáról kiadott Zöld Könyv egy jólfésült propagandaanyag, amely előkészíti az egészségügy privatizációját. Ennek a folyamatnak első lépcsője lehet a patika liberalizáció, ami Solymosi Tamás orvos, a Védegylet egészségügyi munkacsoportjának vezetője szerint a magánpatikák újraosztásával lehet egyenértékű. A civilek meglehetősen részletes és éles kritikát fogalmaztak meg a reformokról.

A Védegylet úgy látja a Zöld Könyvnek egyetlen célja a közbeszéd tematizálása volt. Sikerült elérni, hogy továbbra sem az egészségügy égető problémáiról beszéljenek. A válságot a kormány elképzelései kizárólag fiskális szempontból láttatják, tudomást sem véve az ágazat szakmai és morális csődjéről. A kórházak és a biztosítók feletti pénzügyi ellenőrzés az elsőszámú prioritás a szakanyagban, melyet nem előz meg az orvos-beteg találkozásokig hatoló szakmai minőségbiztosítás igénye.

Nincs szó a reformok közt arról, hogyan kívánja a kormány a lehetőségeket és az igényeket összhangba hozni, hogy a valóban beteg emberek érdekei ne sérüljenek. Nem derül ki, mit kíván tenni a tárca az ellátórendszert veszélyeztető szakemberhiány ellen. Szintén elgondolkodtató, hogy a hálapénzt a tanulmány a pár száz forintos vizitdíjjal kívánja kiváltani, valamint nagyvonalúan elsiklik több százezer egészségügyi szakdolgozó problémái felett. Egy szót sem ejt az alapellátás hiányosságairól - olvasható a Védegylet közleményében.

A bejelentett 30 milliárd forint kivonása drasztikus következményekkel járt. Több szakrendelés megszűnt és végtelen várólisták jöttek létre műtétekre, vizsgálatokra - hallhattuk a szervezet sajtótájékoztatóján. A gyakorlati problémák bemutatásában Solymosi Tamás orvos segédkezett.

"Négy kórházban dolgozom, és havi 700 beteget láttam el pajzsmirigy szakrendeléseken. Most 500-ra van lehetőség és a maradék 200 kiesne. Kényszerből magánrendelést indítottam, és kiírtam az ajtóra, hogy az ellátásért senkinek sem kell fizetnie, hisz tudom, hogy a többség képtelen lenne rá, de ezt nem lehet tendenciaként elvárni. A költségvetési megszorítások miatt csökkent az elvégezhető CT-vizsgálatok száma is. Ha ezt nem tudjuk a lehető legrövidebb időn belül elvégeztetni, a betegség stádiumának megállapításához szükséges kórismét sem tudja az orvos megadni. Emiatt elmaradhatnak életmentő műtétek, vagy rosszul állíthatják be a sugárterápiánál alkalmazandó dózist" - magyarázta Solymosi.

Vészhelyzetben az egészségügy (Oldaltörés)

A civil szervezet egészségügyi szakétrtője szerint a mostani nadrágszíj megszorítós reform végleg tönkreteszi a kórházakat és olyan társadalmi feszültségeket lesz képes gerjeszteni, hogy megváltásnak számít majd a tőke beáramlása, amit a politikában kisebb sikertörténetként lehet prezentálni. Eközben a gyógyszerellátás egységes érdekkörbe vonása is elkezdődött, melynek célja a termelőtől a kiskereskedőkig tartó láncok létrehozása. A civilek szerint az intézkedés kitalálói a magán patikapiac újraelosztását tűzték ki célul: a folyamat várható legnagyobb nyertesei a gyógyszer nagykereskedők lesznek, vesztesei pedig a vidéki családi vállalkozásban működő apró gyógyszertárak.

"Az egészségügy folyamatos vészhelyzetben van. A szaktárca vezetői pedig nem felelős politikusként és szakemberként igyekeznek ezen segíteni. Ők meghatározott gazdasági csoportok kijáró emberei. Ahelyett, hogy széles társadalmi és szakmai bázison elvégzett egyeztetésre alapozták volna a változtatásokat, továbbra is hagyják, hogy különböző külföldi elvárások taszigálják a kormányt. A rendszer szabályozását nem lehet megspórolni. Ha viszont előbb beengedjük a magántőkét a biztosítási és a üzemeltetési rendszerbe, mielőtt a szakmai és emberközeli reformokat elvégeztük volna, a magán érdekekkel szemben az állam majd nem tud szabályozási szerepének eleget tenni. Ez azonban ma még keveseket érdekel" - összegzett a hvg.hu kérésére Solymosi Tamás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

Mi okozza a bölcsőhalált?

Amikor az orvosok még boncolás után sem tudják a halál pontos okát megállapítani, valamint a családi kórelőzmények, és a korábbi vizsgálatok eredményeiből sem lehet következtetni a halált kiváltó okra, a titokzatos bölcsőhalál kerül a képbe.

MTI Itthon

Gyurcsány: nem félünk hozzányúlni az egészségügyhöz

A kormány nem fél attól, hogy ha kell, hozzányúljon a költségvetéshez, az egészségügyhöz, a közigazgatáshoz - közölte parlamenti felszólalásában a miniszterelnök, hozzátéve: a héten nyilvánosságra hozzák a következő évek átfogó fejlesztési programját, az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Tervet.

Plázs

Vérzéses láz Törökországban

Az Ebolához hasonló tünetekkel járó vérzéses láz tartja rettegésben Törökországot. A gyakran halálos kimenetelű fertőzés kullancsok közvetítésével terjed.

hvg.hu Plázs

Minden, amit az asztmáról tudni kell

Az asztma kezelhető, ám gyógyíthatatlan betegség. A WHO adatai szerint az asztmások száma 100-150 millióra tehető, számuk tízévenként 50 százalékkal nő - évente 180 ezer ember halálát okozva. Bárkinél, bármikor és bárhol jelentkezhet. Ennek dacára az asztmások örömteli és teljes életet is élhetnek.

Itthon

Az egészségügyi reformok mellett a többség

Az emberek több mint kétharmada szerint nem lehet tovább halogatni az átfogó reformokat az egészségügy területén - derül ki a Marketing Centrum kutatásából. 45 százalékuk egyetért azzal, hogy az egészségügyi ellátás színvonala csak akkor fog javulni, ha több egymással versengő biztosító közül választhatunk, és csupán 33 százalékuk van az ellenkező véleményen.

Robbanás volt Oroszország legnagyobb víruslaborjában, ahol az ebola és a lépfene mintáit is tárolják

Robbanás volt Oroszország legnagyobb víruslaborjában, ahol az ebola és a lépfene mintáit is tárolják

Életveszélyesen megkéseltek egy férfit Tápióságon

Életveszélyesen megkéseltek egy férfit Tápióságon

„Orbán egy géniusz” – könyvet írtak a magyar miniszterelnökről Bulgáriában

„Orbán egy géniusz” – könyvet írtak a magyar miniszterelnökről Bulgáriában

Páros lábbal szállt bele James Corden egy műsorvezetőbe

Páros lábbal szállt bele James Corden egy műsorvezetőbe

Meghalt a The Cars frontembere

Meghalt a The Cars frontembere

Tarlóstól Puzsérig minden főpolgármester-jelölt büntetést kapott

Tarlóstól Puzsérig minden főpolgármester-jelölt büntetést kapott