Allergiát okozhat a karácsonyfa

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A karácsonyfa is okozhat allergiát: vizsgálatok igazolták, hogy a fenyőn megjelenő penészgombák allergiás tüneteket válthatnak ki. A betegség Magyarországon sem ismeretlen.

Dr. Balogh Katalin, főorvos, allergológus az MTI-nek elmondta: a bajok forrása a penészgomba, amely gyakran telepszik meg a fenyőfán, onnan pedig a szoba levegőjébe kerül, de panaszokat kizárólag a penészgombára allergiás betegeknél okoz. Tünetei megegyeznek a klasszikus szénanátháéval: rohamokban jelentkező tüsszögés, vizes orrfolyás, könnyezés, szemviszketés, rosszabb esetben asztmatikus tünetek, mint köhögés, sípoló légzés, fulladás. A penészgomba a lakásban virágcserép földjében, nedves, penészes falon is.

Az ilyen típusú allergia kivizsgálása, más allergiától való megkülönböztetése egyszerű, úgynevezett "prick" tesztvizsgálattal történik. A főorvos szerint legjobb elkerülni az allergént, ami azt jelenti, hogy aki allergiás a penészgombára, és a fenyőfa közelében tüneteket tapasztal, a továbbiakban lehetőleg kerülje el azt a szobát. Emellett gyógyszeres kezeléssel is lehet enyhíteni a tüneteket.