szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az allergia a lakosság egyre nagyobb hányadát érintő problémává vált, az elmúlt 25 évben kétszer is megduplázódott az allergiások száma, így ma már minden harmadik ember szenved ennek különböző tüneteitől – hangzott el a Mindentudás Egyetemének allergiával foglalkozó előadásán.

Nékám Kristóf immunológus, allergológus elmondta, hogy Magyarországon csak a szénanáthás betegek száma évente 150 ezerrel nő. Az allergiások életmódját és környezeti tényezőit vizsgálva azonban kiderül, hogy a gyors növekedés nem jellemző az egész világra, elsősorban az iparilag fejlett társadalmakban élő, sokat költekező, városi emberek körében jelentkeznek allergiás tünetek.

Az allergia kialakulásában az örökletes hajlam mellett döntő szerepe van a külvilági hatásoknak, ezek határozzák meg, ki válik ténylegesen allergiássá. Az elmúlt két évtized megfigyelései alapján az allergiát kiváltó anyagok és a légszennyezés együttes jelenléte növeli jelentős mértékben a tünetek megjelenésének valószínűségét. Az életmód az egyik legösszetettebb tényező, mely szerepet játszik az allergia kialakulásában, ennek elemei közé tartoznak például a lakásviszonyok, a munkakörülmények és az étkezési szokások. Ismert allergia-elősegítő tényező a túlsúly, a mozgáshiány, az antibiotikumok indokolatlan fogyasztása, de a túlzott tisztaságmánia is.

A levegőben szálló pollenek mindenütt fontos szerepet játszanak a légúti allergiák kiváltásában, de hogy konkrétan melyik pollen, azt többek között földrajzi, éghajlati tényezők határozzák meg, így más növény okoz tüneteket például Skandináviában, mint a mediterrán területeken. Nem menekülhetünk meg az allergiától az otthonunkba zárkózva sem a kárpitokban, a szőnyegpadlóban, a függönyökben és elsősorban az ágyneműben élő háziporatkák miatt.Mélyhűtött plüssállattal az atkák ellen (Oldaltörés)

Az atkák elleni védekezés hatékony eszköze a vegyszeres takarítás, a porszívózás, az ágynemű 62 fok feletti mosása, illetve a gyerekjátékok, plüssállatok -20 fokra hűtése. A két leghatékonyabb módszer az allergia megelőzésére és kezelésére azonban a gyomirtás, illetve a megfelelő életvitel, a dohányzás kerülése és a rendszeres mozgás. Kiemelt jelentőséggel bír továbbá a gyógyszeres kezelés. Korábban ettől sokan tartottak a mellékhatások miatt, ám az új kezelési módszerek segítségével sikerült ezeket minimalizálni, így a túlérzékenység növekedése és a betegség súlyosbodásának elkerülése érdekében ezek biztonsággal ajánlhatóak. Az allergia kialakulásának megelőzése érdekében az újszülöttek esetében döntő szerepet játszik az anyatejjel történő táplálás és a dohányfüstmentes környezet biztosítása.

Az allergiás betegségek közül a leggyakoribb a felső légutakat érintő allergia, mely akár a lakosság egynegyedét is érintheti. Minden ötödik ember életét megnehezítik továbbá a különböző bőrallergiák, valamint gyakoriak a táplálék- és gyógyszerallergiák. Az allergia kialakulása az allergénnel történő első találkozással kezdődik, ezt követi az adott anyaggal szembeni érzékenység kialakulásának időszaka. Ezután a beteg már allergiás tüneteket produkál az allergénnel történő találkozás esetén.

Zempléni János, az Asztmás és Allergiás Gyermekek Magyarországi Egyesületének elnöke az előadás során elmondta, milyen nehézségekkel kell nap mint nap megküzdeniük az allergiásoknak. A nyári időszakban gyakran nem képesek például a metrón utazni a nyitott ablakon beszálló por miatt, de színházban is csak a hátsó sorokból, a színpad porától távol élvezhetik zavartalanul az előadást. Étteremben még a nemdohányzó helyeken is lehetetlen számukra a nyugodt étkezés az egész helyiséget megtöltő dohányfüst miatt. A látszólag elviselhető tünetek tehát jelentősen megnehezítik az allergiások mindennapjait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Amit a pollenallergiáról tudni kell

Az allergia az emberi szervezet megváltozott reakciója, amelynek során a szervezet - az egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben is - ellenanyagot termel. A légutakat betegítő allergiák közé soroljuk a szénanáthát, az allergiás náthát, a kötőhártya-gyulladást és a hörgi asztmát. Mindegyikre igaz, hogy kialakulását belélegzett allergének okozzák. Legismertebbek: a virágpor, a penészgomba, a házi poratka és az állati szőr. A pollenek főként a szénanátha kellemetlen tüneteiért a felelősek, de bőrgyulladást is okozhatnak.

hvg.hu Plázs

Csalánkiütéstől a sokkos állapotig

Ha valaki allergiás betegségre gyanakszik, szükséges az allergén beazonosítása. Erre sokféle módszer létezik. Rendszerint jó esély van arra, hogy a szakemberek a betegséget pontosan felismerjék, és megfelelő módon kezeljék, ám a legfontosabb információ a szakorvos számára az, amit a beteg megfigyel.

Panoráma Tech

Hipnózissal a virágpor-allergia ellen

Az allergiások bajaira a Baseli Egyetem kutatói vélekedésük szerint megtalálták az abszolút hatékony, s ugyanakkor teljesen ártalmatlan gyógymódot. A svájci tudósok ugyanis hipnózissal kezelik az allergiát.

MTI Tech

Légzuhannyal az allergia ellen

Légzuhanyokkal látták el Japánban egy új lakópark épületeit. A belépőkről a szerkezetek "lefújják" a port és az allergiát kiváltó részecskéket.

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Végső búcsút vettek Sir Captain Tom Moore-tól

Végső búcsút vettek Sir Captain Tom Moore-tól

Ónody Gomperz: Szólt a rádió

Ónody Gomperz: Szólt a rádió