szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minden korábbinál több szenvedést jósolnak szakemberek idén az Európában élő allergiabetegeknek, német orvosok pedig új, minden korábbinál veszedelmesebb allergének felbukkanásával riogatják amúgy is megrettent pácienseiket.

A 2006-os esztendő egyfajta "annus horribilis", azaz borzalmas év gyanánt fog bevonulni a krónikákba. Ennek oka elsősorban az idei időjárás. A tél ugyanis a legtöbb európai országban szokatlanul hosszú ideig tartott. A pollennaptár első "gonosztevői", a mogyoró és az éger általában már január-február hónapban elkezdenek virágozni. Idén azonban e két hónapban még túlságosan alacsony volt a hőmérséklet a virágzás megindulásához.

Emiatt csak márciusban bonthatták ki virágjaikat, a nyírfákon pedig a szokásos február helyett csak áprilisban pattantak ki a rügyek. Akkor viszont robbanásszerűen szórták szét virágporukat. Ennek köszönhetően átlagosan 40 százalékkal több pollen volt a közép-európai országok levegőjében, mint egy szokványos virágzású évben – írta a Der Spiegel.

A fák időközben mind elvirágoztak – június-júliusban már csak a szivarfa (Catalpa bignonioides) és a japánakác (Sophora japonica) virágzik Európában, ám ezek pollenje általában nem okoz allergiát. Most következnek azonban a lágyszárú "gonosztevők": a különböző fűfélék, rozs és üröm. Az időjárásból szakemberek arra következtetnek, hogy a lágyszárú pollentermelők is a szokásosnál bővebben szórják majd a légkörbe az allergiát okozó virágporukat.

Ráadásul már német földön is felbukkant egy szuper allergén növény, a hazánkban már nagyon is jól ismert parlagfű (Ambrosia artemisiifolia). Az Észak-Amerikából behurcolt jellegtelen növény évek óta egyre nagyobb területeket hódít meg Észak-Olaszországban, Franciaországban, Svájcban és Magyarországon. Tavasszal már észlelték első példányait Mannheim és Karlsruhe térségében, Kelet-Bajorországban, Cottbus és Magdeburg környékén. A meleg időjárásnak köszönhetően várhatóan Németországban is tartósan és tömegesen megtelepszik ez a kellemetlen növény.

Ez pedig igen tossz hír az allergiásoknak. A parlagfű ugyanis júliustól egészen októberig virágzik. Egy-egy növény akár egymilliárd pollent is képes kibocsátani - egy allergiás rohamhoz pedig már 11 pollen is elegendő egyetlen köbméter levegőben! A parlagfű virágpora a szelek szárnyán hatalmas távolságokat képes megtenni. Szászországban már kimutattak olyan parlagfűpollent, amely nagy valószínűséggel Magyarországról "repült" oda.

Habár a parlagfű elleni nemzetközi harc már megkezdődött, ennek megnyerése aligha lesz könnyebb, mint az amerikai elnök által a nemzetközi terrorizmus ellen meghirdetett keresztesháborúé – vélekedett a német hírmagazin. Minden egyes parlagfűtő 40-60 ezer magot érlel, ezek pedig akár 40 éven át is csírázóképesek maradnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Panoráma Tech

Hipnózissal a virágpor-allergia ellen

Az allergiások bajaira a Baseli Egyetem kutatói vélekedésük szerint megtalálták az abszolút hatékony, s ugyanakkor teljesen ártalmatlan gyógymódot. A svájci tudósok ugyanis hipnózissal kezelik az allergiát.

MTI Tech

Légzuhannyal az allergia ellen

Légzuhanyokkal látták el Japánban egy új lakópark épületeit. A belépőkről a szerkezetek "lefújják" a port és az allergiát kiváltó részecskéket.

MTI Plázs

Egyre több az ételallergiás

Napjainkban a népesség 10-30 százaléka szenved valamilyen allergiás betegségben, és a leggyakoribbak egyike a táplálékallergia - hangzott el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének az előadásán.

Hét nap

DRÁGULÓ ALLERGIATERÁPIA

Megszűnt az allergiás tüneteket mérséklő immunterápiához egyedi méltányosságból adható társadalombiztosítási (tb)...

MTI Tech

Új szer macskaallergia ellen

Andrew Saxon és társai a kaliforniai egyetemen (UCLA) olyan immunterápiát dolgoztak ki, amely megóvja a macskaszőrre allergiás embereket a szénanáthára és asztmás rohamokra emlékeztető tünetektől.

MTI/hvg.hu Tech

A piszkos patkányok nem allergiásak

Laboratóriumi és vadon élő rágcsálók immunrendszerének összehasonlítása nyomán amerikai kutatók kimutatták, hogy a vadon élő állatok immunrendszere jobban működik, és ezért a piszkos patkányok egészségesebbek, mint steril körülmények között tartott laboratóriumi társaik.

hvg.hu Plázs

Amit a pollenallergiáról tudni kell

Az allergia az emberi szervezet megváltozott reakciója, amelynek során a szervezet - az egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben is - ellenanyagot termel. A légutakat betegítő allergiák közé soroljuk a szénanáthát, az allergiás náthát, a kötőhártya-gyulladást és a hörgi asztmát. Mindegyikre igaz, hogy kialakulását belélegzett allergének okozzák. Legismertebbek: a virágpor, a penészgomba, a házi poratka és az állati szőr. A pollenek főként a szénanátha kellemetlen tüneteiért a felelősek, de bőrgyulladást is okozhatnak.

hvg.hu Plázs

Meddig leszünk még allergiásak?

Az allergia a lakosság egyre nagyobb hányadát érintő problémává vált, az elmúlt 25 évben kétszer is megduplázódott az allergiások száma, így ma már minden harmadik ember szenved ennek különböző tüneteitől – hangzott el a Mindentudás Egyetemének allergiával foglalkozó előadásán.

MTI Plázs

Magzatkori allergiát okoz a dohányzás

Ha a várandós anya dohányzik, születendő gyermekének már magzatkorban különféle allergiás megbetegedéseket, vagy azokra való hajlamot okozhat - állapították meg nemzetközi tapasztalatok alapján az európai allergia- és asztmahálózat (GALEN) berlini éves tanácskozásán.

Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó

Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó

Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak

Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak

Fent van ez az alkalmazás a telefonján? Ha nem vigyáz, az adatai bánhatják

Fent van ez az alkalmazás a telefonján? Ha nem vigyáz, az adatai bánhatják