szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A sok időt kerékpárülésen töltő férfiak egy része rendkívül nagy árat fizet sportos szenvedélyéért, a nyereg ugyanis impotenciát okozhat, nők esetében pedig a nyereg okozta fizikai behatás - ha csak átmenetileg is, de szintén - csökkentheti a nemi szervek érzékenységét - írta a The New York Times egészségügyi melléklete.

Hatások és mellékhatások
Élet a nyeregben
A hagyományos módon kiképzett nyereg - orvosok megfigyelése szerint - elnyomja a genitáliák vérellátását biztosító egyik artériát, illetve az annak környékén lévő idegvégződéseket. Az ér és az ideg blokkolása idővel megnöveli az impotencia kialakulásának valószínűségét.

Mivel ugyanazon artéria és ideg felelős a nőknél is a - kielégüléshez vezető - kellő érzékeléshez, a férfiakra vonatkozó vizsgálatok eredményéhez hasonló következtetéseket vontak le a nők esetében is.

A legújabb - csak nőket érintő vizsgálatok - megerősítik ezeket a korábbi megfigyeléseket, a kutatók szerint azonban a folyamatos, s olykor igen erőteljes fizikai ingerlés - a nőknél - nem okoz tartós károsodást a nemi szervek érzékelő képességében, érzékenységében, tehát nem idéz elő nemi diszfunkciót. A Sexual Medicine című szaklapban megjelent tanulmány beszámolója szerint 48 egészséges, a változás kora előtti életkorban lévő női biciklist vizsgáltak, akik heti 3-4 alkalommal, legalább két órát bicikliztek. Beszámolóikat 22 futó válaszaival hasonlították össze.

A tanulmány szerzője, dr. Marsha K. Guess (Yale egyetem) úgy vélte, a nők számára ebben az esetben előnyösek lehetnek az anatómiai különbségek, mivel esetükben kisebb nyomás nehezedik az érzékeny területre. Vélekedése szerint náluk esetleg csak hosszútávon lehetne kimutatni a hátrányt okozó jelenségeket.

Tény azonban, hogy a biciklinyereg jelentős befolyással van a nemi tájék ingerlésére mindkét nemnél. A vizsgálatba bevont nők arról számoltak be, hogy előfordult, úgy érezték, a nyereg nyomása miatt genitáliájuk zsibbadt, fáj, majd kissé érzéketlenné vált. Azt viszont senki nem említette meg, hogy a későbbiekben nehezebben tudtak volna kielégülni. A nőknél tehát nem alakult ki olyan tünet, amely a funkciót zavarhatta volna - állapították meg a sajátos vizsgálatot végző kutatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

A kemoterápia feledékenységet okoz

A kemoterápia megváltoztatja az agyműködést, és feledékenységhez vezethet – mutatta ki egy vizsgálat, amelyet az amerikai mellrákkutató és -kezelő intézet végzett.

Plázs

Gyermek-újraélesztőket kapott a mentőszolgálat

A K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program idén már harmadik alkalommal támogatja a rászoruló kórházakat, idén összesen évi 25 millió forinttal. A 8 nyertes intézmény egyike az Országos Mentőszolgálat. A támogatás révén a szolgálat gyermekek újraélesztéséhez használatos defibrillátor tartozékokat nyert 5 millió forint értékben, amelyeket december 8-ától osztanak szét az ország 45 mentőautója közt.

hvg.hu Tech

Abortusztablettával a rák ellen

Amerikai szakértők szerint az abortusztablettaként ismert terhességmegszakító gyógyszer egyik vegyületét hatékonyan tudnák használni a mell-, illetve a méhnyakrák elleni küzdelemben.

MTI Tech

Megtalálták a láncdohányzás génjét

Japán kutatók megtalálták azt a gént, amely a nikotinfüggőséggel áll szoros kapcsolatban, így hatékonyabb módszerek dolgozhatók ki a leszokásra - olvasható egy japán napilap szerdai számában.