Tetszett a cikk?

Csak elvétve sikerül külföldi betegeket magyar kórházba csábítani, holott az uniós csatlakozással a betegek "szabad áramlása" előtt is megnyíltak a határok. Zömmel a szlovák határ menti kórházak állapodtak meg külföldi biztosítókkal.

Az európai uniós csatlakozással az egészségügyi ellátásban is légiessé váltak az országhatárok: elvileg mindenhol ugyanolyan feltételekkel gyógyíttathatják magukat a többi tagállam polgárai, mint az adott országban élők. A gyakorlatban azonban - a sürgős eseteket nem számítva (lásd Benne van a pakliban című írásunkat) - ezt csak akkor tehetik meg, ha erre a biztosítójuktól engedélyt kaptak. Ellátásukért az azonos elbírálás uniós elve alapján ugyanannyit fizet a biztosítójuk, mint amennyit a hazai pácienseké után. Magyarországon egyelőre egy szűk sávban, a szlovák határ mentén körvonalazódik ígéretes nemzetközi egészségügyi piac.

Az úttörő az esztergomi Vaszary Kolos Kórház. A Duna-parti várost 2001 óta híd köti össze a folyó túlpartján fekvő, szlovákiai Párkánnyal (Stúrovo), ahol csak szakorvosi rendelő működik; a legközelebbi nagyobb szlovákiai kórház a 60 kilométerre lévő Érsekújváron van. Márpedig Sólyom Olimpia, az esztergomi intézmény főigazgatója szerint a betegek nagyon fontosnak tartják, milyen messze van egy egészségügyi intézmény. A kórházakban mért betegelvándorlási mutatókból arra következtetnek, hogy a betegek több mint 80 százaléka a lakóhelyéhez legközelebb eső, megfelelően felszerelt intézményben szeretne egészségügyi ellátást kapni - magyarázza.

Az ezt az elvárást kihasználó esztergomi kórház szerződést kötött a három magánkézben lévő szlovák biztosító egyikével, a 400 ezer ügyfelet kiszolgáló Sideriával a nála biztosított betegek teljes körű ellátására. (A szlovák egészségbiztosítási piac 70 százalékát az állami általános egészségbiztosító tudhatja a magáénak, biztosítottjainak létszáma 3,4 millió.) Az esztergomiak más biztosítókkal is tárgyalnak, és közel vannak a megállapodáshoz. A főigazgató egyebek között a szürkehályog-, illetve térdprotézisműtéteket, a művesekezelést, valamint a kapszulás endoszkópiát (vékonybélvizsgálat) is intézménye erősségének tartja. A Vaszary Kolos Kórház ma havi ötven-hatvan szlovákiai beteget fogad (ebben a számban benne van a Magyarországon dolgozó szlovákok ellátása is). Mivel az intézményben hetven szlovákiai nővér és több odavalósi orvos is dolgozik, az esetleges nyelvi nehézségeket könnyedén át tudják hidalni.

Sikerrel használja ki földrajzi adottságait a váci Jávorszky Ödön Kórház is: már három szlovákiai magánbiztosítóval is szerződött - tudta meg a HVG Erős András főigazgatótól. Az intézmény számos betegség kezelésében szakszerűbb ellátást tud biztosítani, mint a 40 kilométerre lévő szlovákiai kisváros, Ipolyság (Sahy) kórháza; hasonló ellátásért odahaza több mint 100 kilométert kell utazniuk a szlovákiai betegeknek. A váci kórház egyik erőssége az egynapos műtét, mint például az epesebészet, a térdelváltozások endoszkópos gyógyítása, illetve a művesekezelés. Utóbbiért itt személyenként 82 eurót kell kifizetniük a biztosítóknak a szlovákiai 117 euróval szemben.

Határon átnyúló együttműködés jöhet létre a váci és az ipolysági kórház között is, méghozzá a sürgősségi betegellátásban: miután a Börzsöny északi oldalán fekvő városkában stabilizálták a szlovák betegek állapotát, utána Vácra szállíthatnák őket. Az információáramlás meggyorsítása érdekében a két intézmény informatikai összekapcsolását is tervezik: uniós támogatással olyan gerinchálózatot szeretnének létrehozni, amelyre nemcsak a kórházak, hanem a háziorvosok is rácsatlakozhatnak, s így könnyebben juthatnak információhoz arról, hová irányítsák a betegeiket - magyarázta a főigazgató. A váci kórház havonta 15-20 szlovákiai betegre számít.

A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház is tárgyal szlovákiai biztosítókkal, az alig 20 kilométerre lévő nagykürtösi (Velky-Krtis) kórházzal pedig már szakmai együttműködési megállapodást is kötöttek. A balassagyarmatiak legfőbb erőssége 206 ágyas, kétosztályos pszichiátriai részlegük. Szabó Géza főigazgató szerint a határ menti szlovákiai települések magyar lakosai körében óriási lehet az igény arra, hogy súlyos lelki problémáikról saját anyanyelvükön beszélhessenek. Emellett népszerűek lehetnek a szlovákiai betegek körében a szemészeti beavatkozások, mivel azokhoz egyelőre a jóval messzebb lévő Besztercebányára vagy Túrócszentmártonba kell utazniuk.

A kórházak betegszerző buzgalmának legfőbb oka a pénz. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ugyanis csak meghatározott betegszámig (a 2003-ban - vagy ha tavaly kevesebb volt, akkor 2005-ben - az adott intézményben ellátott fekvő betegek számának 98 százaléka erejéig) fedezi 100 százalékban a gyógyítás költségeit. Ha ennél több beteget lát el a kórház, akkor csökkenő mértékű támogatásban részesül: 5 százalékos létszámtúllépésig az alapösszeg 60, 10 százalékosig 30, afölött pedig már csak a 10 százalékára számíthat. A kórházak tehát nem is igen törik magukat azért, hogy idehaza kössék le fölös kapacitásaikat - 2004-ben a 10-30-60 százalékos támogatás az összes kifizetés alig több mint 2 százalékára rúgott -, inkább abban érdekeltek, hogy a támogatott magyarországi létszámkereten felüli kapacitásaikat külföldi betegekkel töltsék ki.

Ez a megfontolás persze Nyugat-Magyarországon is érvényes, ám az ottani kórházak hiába próbálnak osztrák betegeket Magyarországra csábítani. Az Ausztriában működő kórház-finanszírozási rendszer ugyanis arra ösztönzi az ottani intézményeket, hogy megtartsák betegeiket - magyarázta Horváth Boldizsár, a szombathelyi Markusovszky Kórház főigazgató-helyettese. A szombathelyi intézmény többször is tárgyalt már osztrák magánbiztosítókkal, de nem járt sikerrel. Talán erősségük, az onkológiai ellátás lehet az együttműködés kulcsa. A szombathelyi ugyanis egyike annak a négy magyarországi kórháznak, amelyek a legkorszerűbb képalkotó eljárással vizsgálják a daganatos betegeket. Az ehhez szükséges izotópot Magyarországon kizárólag Debrecenben lehet beszerezni, ám a Szombathelyhez jóval közelebb lévő ausztriai Kismartonban (Eisenstadt) is előállítják ezt a hamar lebomló, ezért igen gyorsan felhasználandó segédanyagot. Ha ezt a közeli osztrák városban szereznék be - spekulálnak a szombathelyiek -, talán a határon túli betegeknek is nagyobb lenne a bizalmuk a szombathelyi kórház iránt, ahol "echte" osztrák terméket használnak a gyógyításukhoz.

DUTKA NOÉMI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trend

Mibe van ez nekik?

Nemzetközi összehasonlításban olcsó, ugyanakkor magas színvonalú ellátás, amire mégsem kell hónapokig várni -...

HVG Plázs

Reformra váró egészségügy

Tarthatatlan az egészségügy állapota - csupán ebben értenek egyet a pártok szakértői, akik azonban az általuk szorgalmazott reformoknak csak az alapelveit villantják fel. Pedig egy minap megjelent tanulmány szerint az ország egészségi állapota rosszabb, mint az a fejlettségi mutatókból következne.

Plázs

Orvossztrájkok Szlovákiában

Béremelést és az egyébként sem folyó privatizáció leállítását követeli húsz szlovákiai kórház dolgozóinak egy része. A miniszter szerint az eddigi reformok már éreztetik a hatásukat, a folytatás vagy a visszafordulás a következő kormány dolga lesz.

MTI Itthon

Még nem sikerült eladni a magyar vakcinát

Batiz András kormányszóvivő cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint már értékesítették volna a Magyarországon kifejlesztett madárinfluenza H5N1-es vírustörzse ellen hatékony vakcinát.

Folk György (hvg.hu) Plázs

Hamvadó cigarettavég

Miközben az Egyesült Államokban évtizedek óta először csökkent a dohánytermékek eladása, addig a fejlődő világban egyre több ember haláláért felel a füstölés, amely hazánkban is az első számú halálok.

MTI Plázs

Ritkán járunk fogorvoshoz

Rossz a magyar lakosság fogainak az állapota, a felnőtteknek mindössze 38 százaléka járt egy éven belül fogorvosnál, beleértve a magánorvosi ellátást is - derült ki egy felmérésből.

Szívelégtelenség miatt kórházba került Silvio Berlusconi

Szívelégtelenség miatt kórházba került Silvio Berlusconi

Itt a 680 lóerős legújabb hibrid Toyota

Itt a 680 lóerős legújabb hibrid Toyota

A Twitter vezérigazgatója egyáltalán nem ünnepli Trump kitiltását

A Twitter vezérigazgatója egyáltalán nem ünnepli Trump kitiltását