Csak elvétve sikerül külföldi betegeket magyar kórházba csábítani, holott az uniós csatlakozással a betegek "szabad áramlása" előtt is megnyíltak a határok. Zömmel a szlovák határ menti kórházak állapodtak meg külföldi biztosítókkal.

Az európai uniós csatlakozással az egészségügyi ellátásban is légiessé váltak az országhatárok: elvileg mindenhol ugyanolyan feltételekkel gyógyíttathatják magukat a többi tagállam polgárai, mint az adott országban élők. A gyakorlatban azonban - a sürgős eseteket nem számítva (lásd Benne van a pakliban című írásunkat) - ezt csak akkor tehetik meg, ha erre a biztosítójuktól engedélyt kaptak. Ellátásukért az azonos elbírálás uniós elve alapján ugyanannyit fizet a biztosítójuk, mint amennyit a hazai pácienseké után. Magyarországon egyelőre egy szűk sávban, a szlovák határ mentén körvonalazódik ígéretes nemzetközi egészségügyi piac.

Az úttörő az esztergomi Vaszary Kolos Kórház. A Duna-parti várost 2001 óta híd köti össze a folyó túlpartján fekvő, szlovákiai Párkánnyal (Stúrovo), ahol csak szakorvosi rendelő működik; a legközelebbi nagyobb szlovákiai kórház a 60 kilométerre lévő Érsekújváron van. Márpedig Sólyom Olimpia, az esztergomi intézmény főigazgatója szerint a betegek nagyon fontosnak tartják, milyen messze van egy egészségügyi intézmény. A kórházakban mért betegelvándorlási mutatókból arra következtetnek, hogy a betegek több mint 80 százaléka a lakóhelyéhez legközelebb eső, megfelelően felszerelt intézményben szeretne egészségügyi ellátást kapni - magyarázza.

Az ezt az elvárást kihasználó esztergomi kórház szerződést kötött a három magánkézben lévő szlovák biztosító egyikével, a 400 ezer ügyfelet kiszolgáló Sideriával a nála biztosított betegek teljes körű ellátására. (A szlovák egészségbiztosítási piac 70 százalékát az állami általános egészségbiztosító tudhatja a magáénak, biztosítottjainak létszáma 3,4 millió.) Az esztergomiak más biztosítókkal is tárgyalnak, és közel vannak a megállapodáshoz. A főigazgató egyebek között a szürkehályog-, illetve térdprotézisműtéteket, a művesekezelést, valamint a kapszulás endoszkópiát (vékonybélvizsgálat) is intézménye erősségének tartja. A Vaszary Kolos Kórház ma havi ötven-hatvan szlovákiai beteget fogad (ebben a számban benne van a Magyarországon dolgozó szlovákok ellátása is). Mivel az intézményben hetven szlovákiai nővér és több odavalósi orvos is dolgozik, az esetleges nyelvi nehézségeket könnyedén át tudják hidalni.

Sikerrel használja ki földrajzi adottságait a váci Jávorszky Ödön Kórház is: már három szlovákiai magánbiztosítóval is szerződött - tudta meg a HVG Erős András főigazgatótól. Az intézmény számos betegség kezelésében szakszerűbb ellátást tud biztosítani, mint a 40 kilométerre lévő szlovákiai kisváros, Ipolyság (Sahy) kórháza; hasonló ellátásért odahaza több mint 100 kilométert kell utazniuk a szlovákiai betegeknek. A váci kórház egyik erőssége az egynapos műtét, mint például az epesebészet, a térdelváltozások endoszkópos gyógyítása, illetve a művesekezelés. Utóbbiért itt személyenként 82 eurót kell kifizetniük a biztosítóknak a szlovákiai 117 euróval szemben.

Határon átnyúló együttműködés jöhet létre a váci és az ipolysági kórház között is, méghozzá a sürgősségi betegellátásban: miután a Börzsöny északi oldalán fekvő városkában stabilizálták a szlovák betegek állapotát, utána Vácra szállíthatnák őket. Az információáramlás meggyorsítása érdekében a két intézmény informatikai összekapcsolását is tervezik: uniós támogatással olyan gerinchálózatot szeretnének létrehozni, amelyre nemcsak a kórházak, hanem a háziorvosok is rácsatlakozhatnak, s így könnyebben juthatnak információhoz arról, hová irányítsák a betegeiket - magyarázta a főigazgató. A váci kórház havonta 15-20 szlovákiai betegre számít.

A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház is tárgyal szlovákiai biztosítókkal, az alig 20 kilométerre lévő nagykürtösi (Velky-Krtis) kórházzal pedig már szakmai együttműködési megállapodást is kötöttek. A balassagyarmatiak legfőbb erőssége 206 ágyas, kétosztályos pszichiátriai részlegük. Szabó Géza főigazgató szerint a határ menti szlovákiai települések magyar lakosai körében óriási lehet az igény arra, hogy súlyos lelki problémáikról saját anyanyelvükön beszélhessenek. Emellett népszerűek lehetnek a szlovákiai betegek körében a szemészeti beavatkozások, mivel azokhoz egyelőre a jóval messzebb lévő Besztercebányára vagy Túrócszentmártonba kell utazniuk.

A kórházak betegszerző buzgalmának legfőbb oka a pénz. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ugyanis csak meghatározott betegszámig (a 2003-ban - vagy ha tavaly kevesebb volt, akkor 2005-ben - az adott intézményben ellátott fekvő betegek számának 98 százaléka erejéig) fedezi 100 százalékban a gyógyítás költségeit. Ha ennél több beteget lát el a kórház, akkor csökkenő mértékű támogatásban részesül: 5 százalékos létszámtúllépésig az alapösszeg 60, 10 százalékosig 30, afölött pedig már csak a 10 százalékára számíthat. A kórházak tehát nem is igen törik magukat azért, hogy idehaza kössék le fölös kapacitásaikat - 2004-ben a 10-30-60 százalékos támogatás az összes kifizetés alig több mint 2 százalékára rúgott -, inkább abban érdekeltek, hogy a támogatott magyarországi létszámkereten felüli kapacitásaikat külföldi betegekkel töltsék ki.

Ez a megfontolás persze Nyugat-Magyarországon is érvényes, ám az ottani kórházak hiába próbálnak osztrák betegeket Magyarországra csábítani. Az Ausztriában működő kórház-finanszírozási rendszer ugyanis arra ösztönzi az ottani intézményeket, hogy megtartsák betegeiket - magyarázta Horváth Boldizsár, a szombathelyi Markusovszky Kórház főigazgató-helyettese. A szombathelyi intézmény többször is tárgyalt már osztrák magánbiztosítókkal, de nem járt sikerrel. Talán erősségük, az onkológiai ellátás lehet az együttműködés kulcsa. A szombathelyi ugyanis egyike annak a négy magyarországi kórháznak, amelyek a legkorszerűbb képalkotó eljárással vizsgálják a daganatos betegeket. Az ehhez szükséges izotópot Magyarországon kizárólag Debrecenben lehet beszerezni, ám a Szombathelyhez jóval közelebb lévő ausztriai Kismartonban (Eisenstadt) is előállítják ezt a hamar lebomló, ezért igen gyorsan felhasználandó segédanyagot. Ha ezt a közeli osztrák városban szereznék be - spekulálnak a szombathelyiek -, talán a határon túli betegeknek is nagyobb lenne a bizalmuk a szombathelyi kórház iránt, ahol "echte" osztrák terméket használnak a gyógyításukhoz.

DUTKA NOÉMI

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trend

Mibe van ez nekik?

Nemzetközi összehasonlításban olcsó, ugyanakkor magas színvonalú ellátás, amire mégsem kell hónapokig várni -...

HVG Plázs

Reformra váró egészségügy

Tarthatatlan az egészségügy állapota - csupán ebben értenek egyet a pártok szakértői, akik azonban az általuk szorgalmazott reformoknak csak az alapelveit villantják fel. Pedig egy minap megjelent tanulmány szerint az ország egészségi állapota rosszabb, mint az a fejlettségi mutatókból következne.

Plázs

Orvossztrájkok Szlovákiában

Béremelést és az egyébként sem folyó privatizáció leállítását követeli húsz szlovákiai kórház dolgozóinak egy része. A miniszter szerint az eddigi reformok már éreztetik a hatásukat, a folytatás vagy a visszafordulás a következő kormány dolga lesz.

MTI Itthon

Még nem sikerült eladni a magyar vakcinát

Batiz András kormányszóvivő cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint már értékesítették volna a Magyarországon kifejlesztett madárinfluenza H5N1-es vírustörzse ellen hatékony vakcinát.

Folk György (hvg.hu) Plázs

Hamvadó cigarettavég

Miközben az Egyesült Államokban évtizedek óta először csökkent a dohánytermékek eladása, addig a fejlődő világban egyre több ember haláláért felel a füstölés, amely hazánkban is az első számú halálok.

MTI Plázs

Ritkán járunk fogorvoshoz

Rossz a magyar lakosság fogainak az állapota, a felnőtteknek mindössze 38 százaléka járt egy éven belül fogorvosnál, beleértve a magánorvosi ellátást is - derült ki egy felmérésből.

Kimondta az EU Bírósága: jogsértő a magyar földtörvény

Kimondta az EU Bírósága: jogsértő a magyar földtörvény

Megszólalt a férfi, aki 23 milliárd forintnyi Bitcoint költött két pizzára

Megszólalt a férfi, aki 23 milliárd forintnyi Bitcoint költött két pizzára

Ceglédi: Belebukna-e a Fidesz-kormány egy Strache-botrányba?

Ceglédi: Belebukna-e a Fidesz-kormány egy Strache-botrányba?

Ismét tudja fogadni a Mol, újra jön az olaj a Barátság vezetéken

Ismét tudja fogadni a Mol, újra jön az olaj a Barátság vezetéken

Egyelőre csúszik a ráckevei és a csepeli HÉV bevezetése a Belvárosba

Egyelőre csúszik a ráckevei és a csepeli HÉV bevezetése a Belvárosba

Erődemonstrációnak kevés volt Toroczkai tüntetése, de a hangulat utána is feszült volt

Erődemonstrációnak kevés volt Toroczkai tüntetése, de a hangulat utána is feszült volt