szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tüdőrákos nők 20 százaléka sosem dohányzott - állapították meg amerikai mutatók egy tanulmányban, amely azt jelzi: nem kizárt, hogy a passzív dohányzás a felelős.

Több mint egymillió, 40-79 év közötti amerikai és svéd embernél vizsgálták a tüdőrák előfordulását. Ezek az illetők mind különféle - táplálkozással, életmóddal, egészségüggyel - foglalkozó tanulmányokhoz végzett vizsgálatokban vettek részt. Kiderült, hogy míg a tüdőrákos férfiaknál  8 százalék azoknak az aránya, akik sosem dohányoztak, a tüdőrákos nőknél ez az arány 20 százalékos. Ez nagyjából megközelíti az Amerikai Rákkutató Társaság (ACS) becslését, amely szerint valamennyi tüdőrákos beteg 10-15 százaléka sosem vett szájába cigarettát. (A dohányosok esetében 10-30-szor gyakoribb a rákos megbetegedés.)
 
Eddig is sejtették, hogy a passzív dohányzás káros, de ezt a feltételezést most támasztották alá először számadatokkal - mutattak rá a szakemberek. A nem dohányzó nők körében a tüdőrák előfordulását azzal magyarázzák, hogy általában több férfi dohányzik, mint nő, ám sok nők kénytelen elviselni a férfiak füstölését, miközben e nők nem dohányoznak.
 
Köztudomású, hogy a tüdőrák legfőbb oka a dohányzás. Az Amerikai Rákkutató Társaság becslése szerint 2007-ben 213 ezer amerikai lesz tüdőrákos, és 160 ezren fognak belehalni a betegségbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Megtalálták a láncdohányzás génjét

Japán kutatók megtalálták azt a gént, amely a nikotinfüggőséggel áll szoros kapcsolatban, így hatékonyabb módszerek dolgozhatók ki a leszokásra - olvasható egy japán napilap szerdai számában.

MTI Plázs

Évente 18 ezer cseh dohányos hal meg

Mintegy 18 ezer személy halálát okozza évente a dohányzás Csehországban - hívta fel a figyelmet a Cseh Orvosi Kamara (CLK), amelye aktívabb állami és társadalmi fellépést sürgetett a dohányzás ellen.

MTI Plázs

A génektől függ, kiből lesz dohányos

A genetikai hajlam is szerepet játszik a nikotinfüggés kialakulásában - foglalta össze az amerikai pszichológusok szakmai társaságának egyik folyóiratában nemrégiben közölt vizsgálati eredményt a The New York Times egészségügyi melléklete.

euractiv.hu Világ

Az EU a dohányzásról: teljes tiltás és leszoktatás

Teljes dohányzási tilalmat rendelne el az Európai Unió közterületein Markosz Kyprianu egészségügyi biztos. Hivatalos adatok szerint a passzív dohányzás évente 79 ezer európai állampolgár halálát okozza, ennek mintegy kilencszerese a dohányzás miatt évente elhalálozók száma.

906 ezer forintnyi dollárt keresett a videós, aki élőben közvetítette, ahogy alszik

906 ezer forintnyi dollárt keresett a videós, aki élőben közvetítette, ahogy alszik

Utolsókból lehetnek az elsők? Részvénypiaci kilátások a covid után

Utolsókból lehetnek az elsők? Részvénypiaci kilátások a covid után

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének