szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ohio állam egyetemének kutatói olyan sárga paradicsomot termesztettek, amely valószínűleg még egészségesebb, mint a közönséges piros paradicsom, mert az emberi szervezet többet tud felszívni a benne lévő likopin antioxidánsból, mint a piros paradicsomból, noha az utóbbiban több van.

A tudósok 12 önkéntessel végeztek teszteket, akiknek egyszer sárga, egyszer piros paradicsomból készült szósszal tálalt spagettit kellett enni, de előtte két héten át kerülni kellett bármiféle paradicsom fogyasztását.  Közvetlenül az étkezések előtt, és utána többször vért vettek, és a minták alapján kiderült, hogy a sárga paradicsomból 2,5-szer annyi likopint vett fel a szervezet: szintje a vérben öt óra múlva csúcsosodott ki, ekkor a likopin szintje 200-szor volt magasabb, mint a piros paradicsomos spagetti esetében. 
 
Fontos a szín
© sxc.hu
A likopin egy antioxidáns, amelynek jó néhány jótékony hatását tartják számon, így például csökkenti a rák, a szívbetegség és az idős korral összefüggő szembántalmak kockázatát. Ezenkívül a likopin az az anyag, amely a paradicsomnak és más zöldségeknek, gyümölcsöknek a dús, piros  színt adja.
 
"Noha a piros paradicsom jóval több likopint tartalmaz, mint a sárga paradicsom, a pirosban zömmel olyan formában van jelen az anyag, hogy az emberi szervezet nehezen tudja felszívni. Tehát a kísérleti alanyok  kevesebb likopint fogyasztottak, amikor a sárga paradicsomból készült szósszal leöntött spagettit ették, mégis jóval több likopint szívott fel a szervezetük" - szögezte le Steven Schwartz, a kutatás vezetője az egyetem tudományos közleményében.
 
Sajnos az a fajta sárga paradicsom, amellyel a kutatók kísérleteztek, nem kapható a zöldségeseknél, csupán az Ohio állam mezőgazdasági kutatóközpontjában terem, ezért a kutatók más sárga vagy arany színű paradicsomot ajánlanak alternatívaként az érdeklődőknek.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Antioxidánssal a migrén ellen

Bizonyos antioxidánsok napi, rendszeres bevételével csökkenthető egyes migrénes fejfájások gyakorisága és erőssége azoknál a betegeknél is, akiknek a szervezete nem reagál a fájdalomcsillapítókra – állítja egy új, a Reuters egészségügyi weblapján is publikált tanulmány.

hvg.hu Plázs

Milyen élelmiszerektől félünk?

A tavalyi élelmiszerbotrányok jelentősen befolyásolták a magyar lakosságot az élelmiszerkockázatok megítélése terén. Ugyanakkor a valódi kockázatok felismerésében, az egészséget veszélyeztető tényezőket illetően számos tévhit él, s még mindig alulinformáltak a fogyasztók - ez derült ki egy friss felmérésből.

MTI Plázs

Károsak lehetnek az antioxidánsok

Az antioxidánsokkal végzett alapos kísérletek egyike sem igazolta, hogy a laboratóriumi sejttenyészetekben látványos eredményeket produkáló anyagok az emberi szervezetben is hatásosak, sőt, ellenkezőleg, szinte az összes máig forgalomban lévő antioxidánsról kiderült, hogy nem csak hatástalan, hanem káros is lehet.