szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavalyi élelmiszerbotrányok jelentősen befolyásolták a magyar lakosságot az élelmiszerkockázatok megítélése terén. Ugyanakkor a valódi kockázatok felismerésében, az egészséget veszélyeztető tényezőket illetően számos tévhit él, s még mindig alulinformáltak a fogyasztók - ez derült ki egy friss felmérésből.

Milyen egészséget veszélyeztető tényezőktől tart? Mit vár el az élelmiszerektől? Milyen mértékben bízik a különböző szervezetekben az élelmiszerkockázatokkal kapcsolatos információk terén? Milyen jótékony hatású élelmiszereket ismer és miért tartja annak? - többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a  Szent István Egyetem és a Cognative Kft. közös felmérése. 

Mit főznek bele?
© Marton Szilvia
A tavaly év végi élelmiszerbotrányok következményeként az egészséget veszélyeztető tényezők listáját az élelmiszerfertőzések vezetik. A megkérdezettek többsége szerint az egészségtelen életvitel is veszélyforrást jelent, 65 százalék jelölt meg legalább egy ilyen tényezőt; ezen belül is különösen a mértéktelen alkoholfogyasztást és a dohányzást tartják a leginkább veszélyesnek. Mindeközben a helytelen táplálkozási szokások, az egészségre káros ételek gyakori fogyasztása a megkérdezettek csupán 43 százaléka szerint jelentenek nagyobb veszélyt.

Az élelmiszerekkel szemben elsősorban a frissességet, a jó ízt, a magas vitamin és tápláló értéket, az ásványi anyag tartalmat és az alacsony koleszterinszintet tartják fontosnak a mekérdezettek. Ugyanakkor ma már arra is figyelnek, hogy lehetőleg ne tartalmazzon E-betűs összetevőket a kiválasztott termék. 

A közvéleménykutatás arra is kiterjedt, hogy a magyar lakosság miként próbálja csökkenteni a kockázatokat. A megkérdezettek 54 százaléka kerüli az illegális árusoktól való beszerzést, ennél valamivel kevesebben nyilatkoztak úgy, hogy nem vásárolnak gyanúsan olcsó terméket, s csupán 37 százalékuk részesíti előnybe a magyar árut, 36 százalékuk pedig csak a megszokott boltban vásárolnak.

A megkérdezettek leginkább a fokhagymának és a halnak tulajdonítanak pozitív hatást, csak ezután említették a tejet, a zöldség-gyümölcs féléket, a csirkehúst, a salátaféléket, a sárgarépát, illetve a teljes kiőrlésű gabonaféléket. Kevésbé tartják csodaszernek a savanyított tejtermékeket, az olívaolajat, a paprika és a friss paradicsom, valamint a paradicsomkészítményeket. A kutatók megjegyezték, hogy például sokkal több paradicsomot kellene fogyasztani, akár frissen, akár sűrítményként, mert annak magas a likopin tartalma, amely több betegséget is kivédhet. 

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A felmérést végző szakemberek szerint sok a tévhit a pozitív hatású élelmiszerek terén és az is elgondolkodtató, hogy mely betegségek ellen tartanak hatásosnak egyes élelmiszereket. Leginkább az orvosokban és egészségügyi szervezetekben, legkevésbé pedig a kormányzati szervezetekben, a tévéreklámokban, illetve a politikai pártokban bíznak a megkérdezettek, akik a kereskedelmi tévéket, reklámokat, valamint a hipermarketeket szintén kevésbé tartják megbízható forrásnak.

A felmérés szerint az elmúlt évtizedben mind az élelmiszerkockázatok, mind az egészségkockázatok észlelt szintje jelentősen megnőtt, viszont a kockázatkezelési alternatívák és az ehhez kapcsolódó táplálkozási ismeretek alacsony szintűek maradtak. Az ezer fős városi mintán a 15 éves és idősebb magyar lakosság véleményét kérdezték meg. 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gazdaság

Stagnáló élelmiszerárak, tarolnak a mélyhűtött termékek

A megszorító intézkedések ellenére az élelmiszerárak a 2006 augusztus-novemberi időszakban általában a négy évvel korábbi szinten mozogtak, míg a háztartási vegyiáruk árszintje ebben az időszakban 10 százalékkal csökkent - áll az ACNielsen legfrissebb felmérésében.

MTI Vállalkozás

Újabb élelmiszer-üzemet lepleztek le

Újabb illegális élelmiszer-előállító üzemeket lepleztek le az élelmiszerbiztonsági ellenőrök a Pest megyei Váchartyánban, valamint Budapest XIX. kerületében. Egyikük az Auchanbe szállított, az áruház rögtön levette polcairól a termékeket.

MTI Itthon

Süth: a hazai élelmiszerek biztonságosabbak

Az ünnepek előtti időszakban végzett élelmiszerellenőrzések újra bebizonyították, hogy a hazai termékek biztonságosabbak a fogyasztók számára, mint a külföldről érkezettek - mondta Süth Miklós, főállatorvos.

MTI Itthon

Átcímkézett élelmiszerek Szolnokon

Mintegy másfél tonna lejárt szavatosságú és ötven kilogramm hamisított címkével ellátott, hússzármazékokat tartalmazó élelmiszert találtak Szolnokon egy nagykereskedelmi raktárban.