szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magas vércukorszint nők esetében fokozza a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát - állapították meg svéd kutatók.

A nyolcvanas évek közepén kezdődött, s 13 éven át tartó nagyszabású kutatás során 64 ezer személyt vizsgált első lépésben a negyvenes majd az ötvenes, illetve a hatvanas éveikben a svédországi Umes egyetemének kutatócsoportja - derül ki a BBC honlapján megjelent tudósításból. 
 

Együnk sok gyümölcsöt
© Dripnet
A kapott adatokat elemezve a kutatók arra jutottak, hogy az abnormális cukoranyagcsere jelentősen növeli a daganatos megbetegedések - elsősorban a hasnyálmirigyrák, a bőrrák, a méhrák, illetve a vizeletelvezető rendszer tumoros betegségei - létrejöttének kockázatát. Több jel mutatott arra is, hogy a 49 év alatti, tehát a menopauzát megelőző életkorban lévő asszonyok esetében az emelkedett vércukorszint a mellrák kialakulásának fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható.
 
Azoknál a nőknél, akiknél a legmagasabb cukorértékeket mérték, 26 százalékkal nagyobb valószinűséggel alakult ki valamilyen daganatos megbetegedés, mint a legalacsonyabb értékeket produkáló személyeknél. Férfiak esetében a vércukorszint és a szervezetben létrejövő rákos elfajulások között nem találtak összefüggést a kutatók, sőt - az adatok értékelése azt a benyomást sugallta, miszerint a normálisnál magasabb vércukorszint, ha csekély mértékben is, de bizonyos védettséget nyújtana a prosztatarák ellen.
 
Natasha Marshland, a brit diabétesz társaság egyik vezetője figyelemre méltónak nevezte a vizsgálat eredményét, hangsúlyozta azonban, hogy véleménye szerint további alapos kutatások szükségesek annak egyértelmű kimondásához, hogy összefüggés van a normálisnál magasabb vércukorszint és a tumoros betegségek megnövekedett kockázata között.
 
Greg Martin, a svéd egyetem átfogó kutatási projektjét részben finanszírozó Nemzetközi Rákkutató Alap (WCRF) tudományos és kutatási vezetője nyugtalanítónak nevezte a vizsgálat sugallta összefüggést. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a vércukorszint egyszerű laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizhető, egészségesebb táplálkozással, sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával, a normális testsúly elérésével csökkenthető. A súlyos betegségek kockázata talán a korábbinál erősebben motiválja az érintett nőket az egészségesebb életmód és étkezési szokások kialakítására - tette hozzá a WCRF munkatársa.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Panoráma Tech

Vércukor- és részegségteszt mobiltelefonon

Egészségtesztelő telefonok forgalmazásába kezdenek a koreai mobilszolgáltatók. A mobiltulajdonosok megmérhetik többek között a vércukorszintjüket, kielemezhetik a látásukat, sőt felmérhetik, hogy elmúlt-e az elmúlt esti tivornya hatása.

hvg.hu Plázs

Alváshiány: magas vércukorszint

Legújabb kutatások szerint az alváshiány miatt nehezebben kontrollálható a vércukorszint alacsonyan tartása az afro-amerikaiak között. Hasonló összefüggések a más etnikai csoportoknál is megfigyelhetőek voltak – írta a Reuters.

MTI Plázs

Új módszer a tüdőrák kiszűrésére, csak lélegezni kell

Onkológus szakemberek várakozása szerint egyes rákfajták diagnosztizálását forradalmasíthatja egy új vizsgálati eljárás, amely a kilégzéskor kifújt levegő elemzésére alapul. A módszert alkalmasnak tartják a rákszűrésre.

hvg.hu Plázs

Mondjunk le a vörös húsokról, rákot okozhat

Azok a nők, akik naponta több mint másfél étkezés alkalmával fogyasztanak vörös húsokat, közel kétszeresére növelik esélyüket a hormonháztartás egyensúlytalansága következtében kialakuló mellrákra, ellenben azokkal a nőtársaikkal, akik hetente is csak maximum háromszor esznek ilyen ételeket – áll a Harvard tanulmányában.

hvg.hu Plázs

Hogyan győzhetjük le a rákot?

A rák világnapján a Nemzetközi Rákellenes Unió tagszervezetei és 86 ország közösen jelentettek be egy ötéves kampányt, amelynek célja, hogy felhívják a szülők, egészségügyi szakemberek és a döntéshozók figyelmét: a rák kialakulásának megelőzését gyermekkorban kell kezdeni az egészséges életre való neveléssel.

MTI Plázs

Rákot okozhat az élelmiszerek karcinogén-tartalma

A természetes eredetű táplálékokban található karcinogén anyagok a sejtek örökítő anyagának változását okozzák, ami rendellenes működésben, daganatos átalakulásban is megnyilvánulhat - olvasható a kanadai Kingstonban működő Queen’s egyetem honlapján.