szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az extra szűz olívaolaj könnyen emészthető, serkenti az epeutak működését, és nem okoz telítettségérzést étkezés után, szemben azokkal a telített zsírsavakkal, amelyeket a vaj, a zsír vagy a húsok tartalmaznak.

A hideg sajtolással nyert olaj tele van telítetlen zsírsavakkal, amelyek megfelelő mennyiségben tartalmaznak antioxidáns vegyületeket - mondta Publio Viola professzor, a római La Sapienza Egyetem Szociális Orvoslási Tanszékének tanára az extraszűz olívaolajról a budapesti Olasz Kultúrintézetben. 
 
Olivabogyó, tele telítetlen zsírsavakkal
© Dripnet
Az emberi sejtekben az energiatermelő folyamat során természetes módon keletkeznek szabad gyökök, ezeket a sejtek saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben azonban - stressz, betegség - a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. 
 
Az olívaolajal készült ételek csökkentik a koleszterinszintet, mert az olaj olyan összetevőkből áll, amelyek védenek a daganatok, az érrendszeri megbetegedések, a gyulladásos betegségek és még az allergia ellen is. Az olivaolaj lutein-tartalma miatt védi a szem retináját az öregedéssel járó elváltozásoktól, és a szemlencsét a hályogtól. E-vitamin és A pro-vitamin tartalma miatt jelentős bőrvédő hatású.
 
Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az Egyesült Államokban nagyon népszerű mediterrán étrendről elmondta: jellemzője a zöldség, gyümölcs, gabonafélék és hal bőséges fogyasztása, olívaolajjal készítve. A dél-európai országokban az effajta étkezés miatt kevesebb a magas vérnyomással küszködő ember és a szívinfarktus is.
 
Hozzátette, hogy a jó minőségű vörösbor (amely szintén antioxidánsokat tartalmaz) rendszeres kísérője az ebédnek vagy a vacsorának a mediterrán országokban. Ezt az étrendet Antal Emese követendő mintának tartja.
Pierpaolo Arca, olívafa-termesztési és olívaolaj szakértő arról beszélt, hogy ételek, sőt sütemények készítéséhez is használják az olívaolajat, a gyümölcsös ízűt vörös húsok, főtt tészták és zöldségek, míg a gyümölcs ízűt főtt hal, saláták, cukrászsütemények készítéséhez. Azt tanácsolta, hogy ha lehet, az olajat a főzés után, frissen adjuk az ételhez.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gazdaság

Rászoktunk az olívaolajra és a müzliszeletre

Az egészséges és fiatalos, valamint a súlycsökkentést kínáló élelmiszerek, italok a világ leggyorsabban növekvő termékcsoportjai - közölte az ACNielsen nemzetközi marketing információs társaság legújabb tanulmányának megállapítását.

hvg.hu Plázs

Szűzen hatékonyabb az olívaolaj

Európai tudósok kutatásai szerint a növényi antioxidánsokban gazdag extra szűz olívaolaj nagy szerepet játszhat a szívbetegségek megelőzésében. A kétszáz egészséges önkéntes bevonásával készített vizsgálatok azt mutatták, hogy az extra szűz olívaolaj több jótékony hatással bír, mint a nem szűz változat.

MTI Plázs

Nem győzi le a rákot az olíva

A görög egészségügyi minisztérium szerdán kénytelen volt hivatalos közleményben cáfolni azt a hisztériát keltő és közvetve még halálos áldozattal is járó híresztelést, hogy az olajfák leveléből vagy bogyójából készült főzet hatásos szer lehet a rák ellen.

hvg.hu Gazdaság

Jelentősen drágulhat az olívaolaj

Májusban jelentősen drágulhat az olívaolaj ára – derül ki az Extra Szűz Olívaolaj Egyesület beszámolójából. A tavalyi rossz termésátlag és a növekvő kereslet hatására akár 40 százalékkal is többet fizethetnek a vásárlók az olívaolajért.