2007-es szűrővizsgálatok: halálos szív- és keringési betegségek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Sikeres és hatékony volt a Miniszterelnöki Hivatal és több szakmai- és civilszervezet által szervezett Szűréssel az Életért Program. Hat városban, 60 ezren látogattak ki a programokra, s 140 ezer szűrővizsgálatot végeztettek el.

A Miniszterelnöki Hivatal a szakmai és civil szervezetekkel összefogva, azzal a céllal indította el az országos kampányt, hogy felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, s az egészség védelmével, a megelőzéssel kapcsolatos egyéni felelősségre. Ez azért fontos, mert Magyarországon az emberek életminősége és élettartama jelentősen elmarad az Európai Uniós átlagtól: hat évvel élünk kevesebbet, és életünk tizenhárom százalékát betegen töltjük el - hangsúlyozta Budai Bernadett kormányszóvivő, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy például egy 77 éves nő életéből 10 esztendőt betegen tölt. 

A tapasztaltak szerint a nők figyelnek jobban az egészségükre, ők adták a látogatók 70 százalékát. Minden harmadik látogató 40 éven aluli volt. 
 
Ábrahám Attila, az egészséges életmóddal és a népegészségügyi programmal foglalkozó miniszteri biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai halálesetek 52 százalékát a szív- és keringési rendszeri betegségek okozzák, amelyek aktív életmóddal és helyes táplálkozással megelőzhetőek volnának.
 
Bujdosó László regionális tisztifőorvos a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozva kifejtette: míg nálunk évente négy-ötszázan halnak meg méhnyakrákban, Finnországban, ahol a miénknél lényegesen magasabb a szűréseken való részvétel, mindössze ketten.

Az országos szűrőprogramokon lehetőség volt anyajegy- és melanoma szűrésre, vércukorszint-, koleszterin,- vérnyomás és testzsírszázalék mérésre, illetve hallás- és látásvizsgálatok elvégeztetésére is.