Sokan várnak a béranyaságot szabályozó törvényre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Magyarországon jelenleg harmincegy pár vár arra, hogy megszülessen a béranyaságot rendező törvény - nyilatkozta Czeizel Endre genetikus, hozzátéve: amíg nincs törvény, "nem tudnak mit tenni".

Czeizel emlékeztetett arra, hogy a kilencvenes években, amikor a törvény még nem tiltotta a béranyaságot, munkatársaival a sajtón keresztül kerestek dajkaanyákat, s hamarosan 156-an jelentkeztek. Akkor 15 dajkaterhességből 16 gyerek született - idézte fel, utalva arra, hogy a béranyaság vagy dajkaanyaság az egyetlen segítség azoknak a nőknek, akiknek nincs méhük.
 
Az Egyesült Államokban és Angliában nem tiltja a törvény a béranyaságot, ezért Amerikában már kialakult árfolyama van egy béranyának, aki így havi 1000-1500 dollár (170-240 ezer forint) költségtérítést is kérhet. 
 
Magyarországon először 1997-ben dolgoztak ki törvényt a dajkaanyaságról, de ezt nem szavazták meg. Aztán a Medgyessy-kormány 2002 után megpróbált egy olyan tervezetet benyújtani, amely lehetővé tette volna, hogy közeli hozzátartozók szívességből kihordhassák a rokon gyermekét. A szakértők szerint azonban számos kérdés rendezetlen maradt, így végül az a törvény sem született meg.
 
Az Egészségügyi Minisztérium nem válaszolt arra a kérdésre, mikor szabályozzák végre a béranyaság kérdését.