szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az öregedés folyamata elkerülhetetlen, s szellemileg és fizikailag is megviselheti az embert. De fogadjuk el, hiszen sok olyan dolgot tehetünk, aminek segítségével frissebbnek érezhetjük magunkat, és korunknál is fiatalabbnak nézhetünk ki.

Apróbb életmódbéli változtatások is igen nagy hatással lehetnek azokra az idősebb emberekre, akik szeretnének fittek és fiatalosak maradni. Összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tanácsot, hogyan maradjunk egészségesek és életerősek.

1. Kiegyensúlyozott étrend. Hetente több alkalommal is együnk halat. Mérsékelt borfogyasztás is ajánlott, nőknek napi egy pohár, férfiaknak kettő. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, megfelelő mennyiségű fehérjét és rostot, hogy szervezetünk megfelelően működjön. Ne felejtsük el, hogy idősebb korban már tilos a fogyókúra, sőt, az enyhe túlsúly még növelheti is az életkort. Ez nem jelenti azt, hogy testedzéssel ne tartsuk magunkat formában.

2. Kihagyhatatlan a testedzés. A porszívózással, gereblyézéssel vagy kutyasétáltatással együtt járó mozgáson kívül naponta legalább fél óra testedzést is iktassunk be. A legjobb eredmény eléréséhez vegyesen végezzünk álló- és ellenállóképességet, illetve egyensúlyt, testtartást javító és nyújtógyakorlatokat.

3. Tornáztassuk agyunkat. Fejtsünk keresztrejtvényt, játsszunk videojátékot, kapcsoljuk ki a tévét, oldjunk meg fejben matematikai problémákat, kezeljük a depresszió jeleit, amelyek memóriaproblémákat okozhatnak, éljünk tartós házasságban. A szellemi fittség célja az, hogy megakadályozza egyes mentális képességek lelassulását, illetve hogy visszafordíthassuk ezeket a folyamatokat, ha már egyszer elkezdődtek.

4. Legyünk óvatosak a hormonterápiával. A hormonterápia öregedésgátló hatásait még nem tisztázták teljesen. Javíthat az élet minőségén, de nem csodaszer. A szakember a D-vitamin szedését javasolja; ez az egyetlen vitamin, ami hormonként viselkedik, mert segít a testnek a csontokat erősítő kalcium felvételében.

5. Előzzük meg a szívbajt.
Szokjunk le a dohányzásról, ha még nem tettük meg. Ellenőriztessük a vérnyomásunkat, és írassunk fel vérnyomáscsökkentőt, ha túl magas. Hallgassunk a testünkre és ismerjük fel a szívroham vagy stroke figyelmeztető jeleit.

6. Járjunk szűrésekre. Nem árt tudni, mi megy végbe a testünkben, mert gyakori ellenőrzéssel idejekorán felismerhetjük, sőt, megelőzhetjük a problémákat, a már meglévő betegségekre pedig megfelelő kezelést kaphatunk. A rák kialakulásához vezető legnagyobb kockázati tényező az öregedés, ám ez egészséges életmóddal csökkenthető. Bármi is az ok, a szűréssel történő korai észlelésnek, a kezelési lehetőségek mérlegelésének és a kezelés mihamarabbi megkezdésének fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

7. Erősítsük a csontokat. Csontjaink egészségét például gyakori sétálással lehet megőrizni, ami erősíti is a csontokat. Járjunk vízitornára vagy súlyedzésre, és ne feledkezzünk meg a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitelről sem, illetve az ösztrogént vagy tesztoszteront tartalmazó gyógyszerekről, amennyiben a háziorvos is ajánlja. Egyensúlyozó képességünk fejlesztésére is végezzünk gyakorlatokat. A csípőtörések 95 százalékának ugyanis prózai oka van: az elesés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

A sport fiatalít

Az időskorúak számára egy hathónapos tréning maga az ifjúság forrása. Egy kanadai tanulmány szerint azok a változások, amelyek az idősebbek génjeiben bekövetkeztek, genetikailag hasonlóvá tették őket a fiatalokhoz.

MTI Plázs

Az idősek boldogabbak, mint a fiatalok

Az idősek boldogabbak, mint a fiatalok - derült ki egy amerikai kutatás eredményeiből. A Michigani Egyetem kutatói, akik vizsgálódásaik eredményét a Journal of Happiness című folyóiratban publikálták, azt tapasztalták, hogy az idős emberek sokkal gyakrabban érzik magukat boldognak és elégedettnek, mint a fiatalok.

hvg.hu Tech

Nagymamák és a videojáték - bowlingozás karosszékből

Hetven fölött sokan idegenkednek a modern technikától, kevesen használnak mobiltelefont, számítógépet és internetet, a videojátékokról nem is beszélve. Ám az egyik új generációs konzolról kiderült, nem kell hozzá különösebb technikai affinitás, s az idősek – legalábbis külföldön – hamar megszerették. Szereztünk tehát egy ilyen készüléket, s felkerestünk egy budakalászi nyugdíjasotthont, hogy megnézzük, mit szólnak a nagymamák és nagypapák a Nintendo Wii-hez.

hvg.hu Plázs

Tucatnyi tipp: hogyan maradhatunk fiatalok?

Hatalmas mennyiségű kutatás taglalja, hogyan védhetjük agyunkat különféle táplálékok segítségével. Áttanulmányozva az orvosi és tudományos irodalmat, leszögezhetjük, hogy a táplálkozási módszerek jóval hatásosabbak és biztonságosabbak a különféle piruláknál.