szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az éjszaka erősen megvilágított helyek környezetében élő nőknél megnövekszik a mellrák kockázata - állítja izraeli kutatók tanulmánya. A vizsgálatok során a Föld műholdas képeit vetették egybe a területi rákregiszterek adataival.

Évek óta feltételezik a szakemberek, hogy az iparosodott országok fejletlen országokhoz képest gyakoribb mellrák-előfordulása összefüggésbe hozható az éjszakai fényszennyezéssel - közölte Varró Mihály környezet-epidemiológus, az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársától.
 
A melatonin nevű hormon éjjel termelődik a tobozmirigyben. Az éjszakai fény, például váltóműszakban dolgozó nőknél, csökkenti a melatoninszintet. Leginkább a 464 nanométer hullámhosszú, kék fény gátolja a melatonin termelődését. A számítógépes monitorok, a fénycsövek egy része és a fluoreszcens égők is sugározzák a fénynek ezt a spektrumát.
 
A Haifai Egyetem kutatóinak eredménye alátámasztja a feltételezést, hogy az éjszakai túl sok fény a tumorszupresszív, rákot visszaszorító hormon termelődésének gátlásával növeli a rákkockázatot. Környezetepidemiológiai tanulmányok világszerte jelezték már, hogy az éjszaka is dolgozó nőknél a mellrák előfordulásának valószínűsége 60 százalékkal magasabb.
 
Ezen vizsgálatok eredményét figyelembe véve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) decemberben bejelentette, hogy "lehetséges" karcinogénként (rákkeltőként) sorolja be a váltóműszakot. Ezzel az éjszakai műszak azonos egészségkockázati kategóriába kerül, mintha bizonyos toxikus kémiai anyagoknak lenne kitéve a dolgozó.
 
Itai Kloog haifai kutatócsoportja teljesen új megközelítéssel vizsgálta az összefüggéseket. Beszerezték a NASA nagyfelbontású műholdas adatait a fénykibocsátásról Izrael teljes területére. Bár a műholdakat elérő fény csak tizede a Föld felszínén kibocsátottnak, ám nagy pontossággal megállapítható a fényszennyezés ezekből az adatokból is.
 
A kutatók ezeket a térképeket vetették egybe a helyi, mellrákra és összehasonlításként a tüdőrákra vonatkozó statisztikai adatokkal. A tüdőrák és a fényszennyezés között nem találtak kapcsolatot. A mellrák aránya azonban 37 százalékkal magasabb volt az átlagos éjszakai fényviszonyú helyeken, mint a legsötétebb területeken. Ahol a legtöbb fény volt, ott pedig még az átlagosnál is 27 százalékkal magasabb volt az emlőtumor előfordulási aránya. 
 
Dura Gyula, az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgatója elmondta, hogy a fényszennyezés káros egészségügyi hatásait Magyarországon a külföldi kutatásokon keresztül követik nyomon, helyi vizsgálatok még nem folynak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Mellrák: kiknél hatékonyabb a digitális vizsgálat?

A digitális mammográfia fiatalabb nők esetében hatékonyabban mutatja ki az emlődaganatot, mint a hagyományos filmes vizsgálat - közölték amerikai kutatók, akik vizsgálati eredményeiket a Radiology című szaklapban publikálták.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Mellrák: szűrés vagy hosszú szenvedés?

A mellrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente hétezer új emlőrákost fedeznek fel. Az átfogó programok ellenére is csak a nők egy része megy el a szűrésekre, ráadásul folyamatosan csökken a részvétel. Miért nem törődünk az egészségünkkel?

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

Népszava: Megszületett a döntés az Európai Néppárt új működési szabályzatáról

Népszava: Megszületett a döntés az Európai Néppárt új működési szabályzatáról

Izrael mégsem küld ajándék vakcinákat Magyarországra

Izrael mégsem küld ajándék vakcinákat Magyarországra