szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Leszálláskor heves szélroham támadta meg a 131 utast szállító Airbus...

Leszálláskor heves szélroham támadta meg a 131 utast szállító Airbus 320-ast, a földet súroló bal szárny károsodásokat szenvedett. Nem mindennapi lélekjelenlétéről tanúbizonyságot téve Oliver A. kapitány teljes gázt adott a hajtóműveknek és újra felszállt, szaknyelven: átstartolt. Negyedórányi körözés után a gép probléma nélkül landolt. A történtekről nyilatkozva a Lufthansa egyik szóvivője elmondta: "egy szituáció, ahogy azt a valóságban soha nem lehet gyakorolni".

A részletek: a légitársaság 044-es, Münchenből induló járata a rossz időjárási körülmények miatt megannyi más járathoz hasonlóan késésben volt, végül 13.40-kor a pilóta megkezdte a leszállást Hamburg-Fuhlsbüttel reptéren. Az Airbus azonban jobbról erős oldalszelet kapott, és rézsútosan megdőlve vészesen közelített a kifutópályához.

A 39 éves kapitánynak és 24 éves másodpilótájának ellenkormányozva ismét egyenesbe kellett hozniuk a gépet, de "a leszállás előtti utolsó pillanatban újabb heves széllökés érte a jobb szárnyat" - mondta Wolfgang Weber, a Lufthansa szóvivője. A tizedmásodpercekkel később a balszárny a földnek csapódott, mint az az amatőr videofelvételeken is látható. A nedves kifutón a szél felkavarta a vizet, a szárnyon lévő egyik merőleges terelő megsérült. 

A pilóták számára nem maradt más választás, mint hogy újra felemeljék a gépet (ha landoltak volna, a gép kicsúszott volt a leszállópályáról). "Ez egy olyan dolog, amelyet mindig szimulálunk az oktatás során" - hangsúlyozta Weber. A manővert problémamentesen végrehajtották. 

Mint ahogy arról az utasok egyike az n24 televíziónak később beszámolt, a fedélzeten nem volt nyugtalanság. A második leszállási kísérlet sikeres volt, a 131 utas és a hattagú személyzet számára véget ért a drukk, senki sem sérült meg. A sérült repülőt még a hétvégén megjavították, várhatóan hétfőn már újra felszáll.

Nem csak a Lufthansa 044-es járata számára volt kritikus szombaton a landolás. Más légitársaságok gépei is úgynevezett átstartolásra kényszerültek, hogy aztán második nekifutásra leszálljanak. Az orkán jegyében telt hétvégén a híres papírzacskókból is szokatlanul sok fogyott a repülőgépeken - mondta a Lufthansa szóvivője.


Nézze meg a landolást:
(MTI/travelline)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Több mint 30 ezer témában nem mondott igazat négy év alatt Trump

Több mint 30 ezer témában nem mondott igazat négy év alatt Trump

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját