szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

„Órák, mert azokat gyűjtöm.

„Órák, mert azokat gyűjtöm. Karácsonyi ajándékot, mert így nem kellett a boltokban tülekedni. És nyaralást, mert egészen véletlenül találtam egy nagyon szimpatikus ajánlatot miközben nézelődtem az interneten” – meséli egy e-kereskedelemben jártas felhasználó, miket vásárol a neten, és miként választotta ki a tavalyi szabadság balatoni helyszínét.

Olcsóbban – ez lehet a kulcsszó, ha valaki úgy dönt: interneten licitál egy neki tetsző utazási ajánlatra. Mielőtt licitálunk, vagy éppen arra készülünk, hogy azonnal megvegyünk egy utat – a licit végét ki sem várva –, hasznos tájékozódni, hogy mik a regisztráció feltételei, hogyan juthatunk a megvásárolt utazáshoz, miként fizethetünk, vagy éppen van-e módunk visszavonni ajánlatunkat. Érdemes több oldalt is meglátogatni, mielőtt eldöntjük, hol vásárolunk, igaz azonban az is, hogy utazási licitet kínáló magyar portálból – egyelőre – nincs túl sok.

A licitet kínálók összetétele változó. Ha az internetes vásártéren keresünk ajánlatokat, találkozhatunk olyanokkal, akik már megvásárolt útjukat adnák tovább, mert mégsem jó nekik az időpont. Vannak olyan magánszemélyek, akik tulajdonképpen így hirdetik az általuk kínált lehetőséget, és van utazási iroda is, amely ezen a fórumon értékesíti ajánlatait. Az ajánlatok között egyébként találhatunk néhány napos belföldi pihenést, wellness-hétvégét, külföldi utat, szállásajánlatot, repülőjegyet, sőt üdülési jogot is. A HVG és a Vatera közös aukciós oldalán például két fős wellness hétvégére lehet már 21 ezer forinttól licitálni, egy üdülési licitekre szakosodott oldalon pedig egy öt napos sárvári pihenés egy négyfős apartmanban negyvenezer forintért kelt el, de ötvenezer forintért kétszemélyes, három napos wellness hétvégét is találunk, amelyet négycsillagos szállodában tölthetünk el.

Miután regisztráltunk egy (vagy több) számunkra szimpatikus oldalon, kiválaszthatjuk a nekünk tetsző ajánlatot. A regisztrációhoz néhol nem csak e-mail címet, hanem telefonszámot vagy bankszámlaszámot is kérnek, elsősorban biztonsági okokból. A licitekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy visszavonni csak kivételes esetekben lehet, mivel a Polgári Törvénykönyv értelmében ajánlattételnek minősül, vagyis akkor is ki kell fizetnünk ha meggondoltuk magunkat, vagy egyéb indok miatt változtatnánk ajánlatunkon. Ezért érdemes a tudnivalók, gyakori kérdések között tájékozódni arról, hogy mit tehetünk abban az esetben, ha valami hiba csúszik a tétemelés folyamatába. Mielőtt klikkelünk a kiválasztott útra, szállásra vagy repülőjegyre az online piactereken lehetőségünk van arra is, hogy ellenőrizzük, kitől is akarunk vásárolni, mennyire megbízható és milyen ajánlatai voltak eddig, vagy éppen a korábbi vásárlók értékelését is átfuthatjuk. A sikeresen záruló licitet követően a vásárló e-mailben kap értesítést. „Az eladó nagyon korrekt volt, nekünk nem volt vele semmi gondunk, de el tudom képzelni, hogy valaki mellényúl, érdemes körültekintőnek lenni” – ismeri el a balatoni nyaralásra licitáló fiatalember. Előfordulhat ugyanis, hogy az ajánlatból néhány plusz költséget „kifelejtettek”, vagy éppen – ahogy a lakásvásáslásnál is – a „nyugodt környezetben” valami isten háta mögötti házikót jelent.

Fizethetünk készpénzzel, átutalással, hitelkártyával és postai utánvéttel is. Mivel nagyobb értékű vásárlásról van szó, így célszerű személyesen találkozni az eladóval és ellenőrizni, hogy a licitre kínált feltételek érvényesek-e. S csak akkor kifizetni a vételárat, ha az előzetes információkkal megegyező „terméket”, szolgáltatást veszünk át. Van azonban olyan site is, ahol kupont kapunk egy sikeres licit végén, amely nem névre szóló és az időpont is szabadon megválasztható.

Az interneten persze számos olyan külföldi, főként angol nyelvű oldalt találunk, amely már évek óta működik, és számtalan ajánlata van. A legtöbbek által ismert eBay-en is van utazási ajánlatok, és az egyik, szintén a témában nagyon népszerű oldalon jótanácsokkal is segítik a vásárolni vágyókat. Sőt, van olyan oldal is, amely a téteket felajánlásokként kezeli, vagyis jótékonykodunk is, miközben egy utazásra licitálunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom