szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió a jövő évig közös akciótervet szeretne készíteni a rák elleni harcban – jelentette be csütörtökön Androulla Vassiliou, az EU új egészségügyi biztosa.

„A jövő évre közös akciótervet kell kidolgoznunk az unión belül” – nyilatkozta Androulla Vassiliou az egészségügyi miniszterek kétnapos szlovéniai informális találkozójának szünetében. „A tervben a megelőzés ugyanolyan hangsúlyt fog kapni, mint a gyógykezelés” - mondta Vassiliou, aki e hónap elején váltotta fel elődjét az egészségügyi biztosi székben. Véleménye szerint a fiatalokban sokkal erőteljesebben kell tudatosítani az egészséges életmóddal járó előnyöket, hogy ily módon csökkenteni lehessen a rák előfordulásának kockázatát a későbbi életkorokban.

A biztos elmondta, hogy a fiatalkori túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás és elhízás mind növeli a rák kockázatát, ezért kulcsfontosságú, hogy a fiatalokat felvilágosítsák e veszélyekről.

„Harcolnunk kell a rák ellen, és ennek legjobb módja a megelőzés. A hangsúlyt az egészségre és a fiatalságra kívánjuk helyezni” – nyilatkozta. Vassiliou azt is elmondta, hogy napjainkban az Európai Unióban az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő betegség a nők körében az emlőrák. A megelőző intézkedések, például a rendszeres szűrés, azonban bizonyos országokban hatékonynak bizonyulnak.

„Örömmel jelenthetem ki, hogy az Európai Unióban a leghatékonyabb szűrés éppen az emlőrák szűrés” – mondta a biztos, bár azt is hozzátette: „Egyelőre távol vagyunk attól, hogy minden nő az Európai Unióban esélyt kapjon a szűrésre”.

Jelenleg Szlovénia tölti be az EU soros elnöki tisztét, és az itt szervezett informális találkozó célja az volt, hogy előkészítse az EU egészségügyi minisztereinek hivatalos júniusi luxemburgi találkozóját. 
  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Rákmegelőző szérum görögdinnyéből

Rákellenes kivonatot készítettek görögdinnyéből dél-koreai tudósok, akiknek minden eddiginél nagyobb koncentrációban sikerült likopint, egy antioxidáns hatású anyagot kivonniuk a bőlevű gyümölcsből.