szerző:
MTI

Egy csészényi, speciális vegyületekkel dúsított kakaó javíthatja a cukorbetegek ereinek funkcióját - állítják német kutatók.

A diabéteszes beteg esetében nagyobb a szív- és érbetegségek, valamint a stroke, az agyi érkatasztrófa kockázata. Ez azzal magyarázható, hogy a magasabb vércukor miatt károsodik, rugalmatlanná válik az érfal, s így nem képes olyan mértékben tágulni, ahogy ezt a szervezet igényelné. Ennek következtében magasabb vérnyomás is kialakul, ami tovább súlyosbítja a problémákat - olvasható a BBC News hírei között.
 
Az acheni egyetemi kórház orvosai tíz cukorbeteggel egy hónapon keresztül napi három bögre kakaót itattak, majd egy speciális teszt segítségével mérték az erek funkcióját. Mint kiderült, a kakaókúra hatására az erek tágulási képessége csaknem azonnal visszatért.
 
Míg egy egészséges egyén artériái átlagosan 5 százalékkal képesek tágulni, a kísérlet megkezdése előtt a cukorbetegeké csupán 3,3 százalékkal. A kakaó elfogyasztása után két órával ez az érték viszont 4,8 százalékra emelkedett. A harmincnapos kúra letelte után az artériák "kakaó előtti" tágulási értéke 4,1 százalékos volt. Két órával egy bögrényi kakaó elfogyasztása után viszont az erek tágulási kapacitása 5,7 százalékot ért el.
 
A kutatásokat irányító Malte Kelm szerint a flavonoidok által előidézett kedvező hatás valószínűleg azzal magyarázható, hogy növelik az értágító hatásával bíró nitrogén-oxid mennyiségét. Ugyanakkor a kutató arra figyelmeztet, hogy a betegek bolti kakaóval mit sem érnek, hiszen a kísérletben az ital flavonoidokkal dúsított változatát alkalmazták.
 
"A vizsgálati eredmények arra engednek következtetni, hogy az élelmiszerekben található flavonoidok fontos szerepet játszhatnak a cukorbetegség kardiovaszkuláris szövődményeinek megelőzésében" - mutatott rá Malte Kelm.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Csaknem másfélmillió magyar cukorbeteg

Csaknem másfélmillió cukorbeteget tartanak nyilván Magyarországon, s másfélszer ennyi lehet azoknak a száma, akik a cukorbetegség valamelyik "előállapotában" vannak, ezért rendkívüli a jelentősége a megelőzésnek - mondta Winkler Gábor főorvos, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, a szervezet négynapos kongresszusán.

Medipress Plázs

Cukorbetegek is fogyaszthatnak cukrot?

Az utóbbi évtizedek ajánlásával ellentétben a német népegészségügyi intézet tanácsa szerint speciális diabetikus ételek helyett a cukorbetegek rendszeresen fogyaszthatnak cukrot.

Medipress Plázs

Átfogó vizsgálatok a cukorbetegségről

A Magyar Diabetes Társaság április 17 és 20-a között tartja kongresszusát. A találkozó tudományos témakörei közül idén kiemelkednek a nagy átfogó vizsgálatok, a genetikai témájú előadások, valamint több magyar epidemiológiai (érintettségi) jellegű felmérés eredményeit is itt ismerheti meg először a szakmai közönség.

MTI Plázs

Magas vérnyomástól, cukorbetegségben szenved a magyar

Nyolc kistérség összesen mintegy kétszázezer lakosának egészségi állapotáról készített felmérést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az Egészségporta Egyesület közreműködésével, a reprezentatív kutatás eredményeiről pénteken sajtótájékoztatón számoltak be.

Megnyílt a Teslákkal teli első magyar autószalon, mutatjuk, milyen kívül-belül

Megnyílt a Teslákkal teli első magyar autószalon, mutatjuk, milyen kívül-belül

Lovasi András: Valószínűleg nem véletlenül történt a baleset

Lovasi András: Valószínűleg nem véletlenül történt a baleset

Lecsuktak három férfit, mert évekig kutyákkal, lovakkal és kecskékkel közösültek

Lecsuktak három férfit, mert évekig kutyákkal, lovakkal és kecskékkel közösültek

Hajdú Péter kórházba került Cipruson

Hajdú Péter kórházba került Cipruson

Pont háromszáz éve jelent meg a világ egyik legismertebb könyve

Pont háromszáz éve jelent meg a világ egyik legismertebb könyve

Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek

Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek