szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Washingtonban a minap megjelent egy tanulmány, amely az internetes gyógyszervásárlás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A jelentés ijesztő statisztikai adatokat közöl arról, hogy az online úton beszerzett orvosságok mintegy 62 százaléka hamisítvány, vagy legalábbis kifogásolható minőségű. Ezek között vannak olyan gyógyszerek is, amelyek szív-és érrendszeri, légúti, valamint idegrendszeri betegségekhez hasonló súlyos eseteket hivatottak kezelni.

Az illegális online gyógyszertárak rohamos terjedése nyomán a tapasztalatlan és gyanútlan vásárlók különösen nagy veszélynek vannak kitéve az ilyen úton megrendelt szerek akár halált okozó kimetele következtében.

A kutatásban több mint 100 internetes gyógyszer árusító helyet vizsgáltak, és kiderült, hogy egyik orvosság megrendelését sem kötötték orvosi recept meglétéhez, ami illegális cselekménynek számít és komolyan veszélyezteti a közegészséget.

Sokkoló továbbá az is, hogy számos esetben életmentő szív- és érrendszeri gyógyszerek mellé ajándék Viagrát, vagy annak álcázott tablettát kínáltak. Bárki, aki súlyos szívbetegsége miatt ilyen gyógyszert szed, komoly orvosi felügyelet alatt kell hogy álljon, különösen akkor, ha emellett erekciós problémái miatt más szerekkel is él.

A jelentés egyik javaslata a jelenség megoldására vagy enyhítésére az, hogy a népszerű keresőprogramok - Google, a Yahoo és az MSN - töröljék ki a keresési eremények közül a hamisított gyógyszereket árusító oldalakat. Ez a módszer már bevált a pornográf tartalmú honlapok elérését megakadályozó kezdeményezés során.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Veszélyesek a náthára adott gyógyszerek?

Az Egyesült Államokban évente hétezernél több kisgyerek kerül sürgős kórházi felvételre, köhögéscsillapítók vagy nátha kezelésére reklámozott gyógyszerek bevétele következtében. Súlyos hiba, ha a kezelés életveszélyes helyzetet teremt, amikor a panasz egyszerűbben is gyógyítható volna - írják a Pediatrics tudományos folyóiratban a kutatók.

MTI Plázs

Be kellene tiltani a gyógyszerreklámokat?

Az Egyesült Államokban ismét napirendre került a gyógyszerreklámok betiltásának kérdése, mert több társadalmi szervezet szerint több gondot okoznak, mint amennyi hasznuk van. Persze haszon azért jócskán keletkezik: a portékáikat hirdető gyógyszergyárak pénztáraiban.

MTI Itthon

Többszáz gyógyszertárat bírságoltak meg

Több mint négyszáz patikát, összesen 2,2 millió forintra bírságolt az egészségbiztosító a jogviszony-ellenőrzés elmulasztása miatt egy hét alatt - írja a Napi Gazdaság.

1024 GB elég lesz? Ennyi tárhely lehet a következő iPhone-ban

1024 GB elég lesz? Ennyi tárhely lehet a következő iPhone-ban

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

A DK a szigorításokról: Zárják be a kaszinókat és a templomokat

A DK a szigorításokról: Zárják be a kaszinókat és a templomokat