szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A szentélyeket a balástyai hindu templom béke-parkjában avatják fel 2008.

Bittner Meenaksi Dóra

A szentélyeket a balástyai hindu templom béke-parkjában avatják fel 2008. augusztus 9-én délután fél ötkor. A program a díszvendégek ünnepélyes megnyitójával kezdődik az örök tudás mécsesének lángra lobbantásával. A felszentelési ceremónia része hét védikus tűzáldozat bemutatása. Az ünnep az indiai művészet kedvelőinek is vonzó programmal kecsegtet. A belső béke hangját Tóth Szabolcs nemzetközi hírű szitárművész szólaltatja meg, Bittner Meenaksi Dóra bharata natyam táncművész pedig a klasszikus tánc mozdulataival varázsolja Indiát a színpadra. A rendezvényre látogatók képzeletbeli indiai utazását segíti a rögtönzött indiai bazár is, ahol indiai éttermek, teázók és ajándékboltok kínálják portékáikat.

A hindu szentélyek története

A balástyai Nandafalva, az alföldi tanyavilágban megbúvó hindu közösség 1979-ben alakult. Húsz év tevékenység eredményeképpen, 2000-ben nyitotta meg kapuit az itteni hindu templom. Az alföldi tájba illeszkedő templom Szigeti Gyula műépítész tervének köszönhetően a magyar és hindu építészeti jegyek bravúros fúziója – tornáca, kerengője cseréppel díszített orisszai templomtornyot ölel körbe. A templom tornyában lakó egymázsás harang a magyar hagyományt is követve minden nap többször megszólal.

Az Indiában még ma is élő tradicionális templomépítészet nem riad vissza a különböző tájegységek építészetének ötvözésétől. Gyakori jelenség, hogy orisszai és radzsasztáni kőfaragók közösen faragják az épülő templomokat. Az indiai kőfaragók mestersége meglehetősen gazdagon öröklődött át a hosszú évezredeken. A világ legnagyobb méretű, egy kőből – pontosabban hegyből – kifaragott temploma is Indiában készült, Ellórában, melyet hét generáción keresztül faragtak a kor legnagyobb kőfaragó mesterei. A VI-VIII. századbéli Gupta-korszak ellórai remekműveit világörökséggé is nyilvánították.

Nandafalva hindu templom

A ma élő indiai mesterek hasonló szakértelemmel faragják az újonnan épülő szakrális remekműveket. A kőfaragó művészet egyik jelentős központja a Radzsasztán állambéli Sikandra falu. A település több tucat kőfaragó dinasztia otthona. Itt készültek a magyar hindu templom béke-parkjában augusztus 9-én délután fél ötkor felavatásra kerülő szentélyek is. Az új szentélyek figyelmet érdemelnek a méretük miatt is: három szentély is meghaladja a két méter magasságot. A szentélyek bemutatják a hindu panteon legfontosabb alakjait. Készült egy modern installáció is, mely Szúrját, Bhúmít és Csandrát hivatott meginvitálni, ők a Nap, a Föld és a Hold hindu megszemélyesítői. Megidézik a földi élet szempontjából három létfontosságú égitestet, hogy maguk is tiszteletüket ajánlhassák az alföldi hindu templomnál, s egyúttal a szemlélődő is háláját fejezheti ki az életet lehetővé tevő isteni anyatermészet előtt.

A szentélypark egyik monumentális eleme a két tonnás, egy kőből kifaragott, két méter magas Alázat-oszlop. Az Alázat-oszlop Istenre és a világra rácsodálkozó, azok végtelenségére rádöbbenő ember meghódolását fejezi ki. Az oszlop négy oldalán egy középkori indiai vers emberi alázatot és átszellemülést kifejező sorai olvashatók magyarul, angolul és szanszkritul.

Nandafalva

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!