szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Következzen tehát 8 tipp a tökéletes zöld nyaraló...

©

Következzen tehát 8 tipp a tökéletes zöld nyaraló megvalósításához, ezekből ráadásul megtudhatjuk, hogy nem is kell olyan sokat tennünk a hétvégi ház kertjéért, csak kicsit odafigyelni.

Olyasmit ültessünk, ami kibírja
Bár elsőre banálisnak tűnhet az ötlet, de való igaz, orchideát nehezen fogunk a Mátrában termeszteni. Érdemes tehát olyan növényekkel próbálkozni, amelyeknek természetes környezetében helyezkedik el a nyaralónk. Egyébként csak egy rakás öntözővizet, tápszert és egyéb nyersanyagokat használunk fel teljesen feleslegesen. Ne próbáljunk buja függőkerté alakítani egy olyan kertet, ahol például remekül megélnek a különböző primőr zöldségek és gyümölcsök, na meg a velük rokon virágok.

Reggel öntözzünk...korán reggel
Az öntözővíz jelentős része még azelőtt elpárolog, hogy elérné a növények gyökereit, különösen egy forró nyári napon. Nem beszélve arról, hogy ha direkt napsütésben locsolunk, számítsunk rá, hogy a fű kiég, a növényeik pedig elszáradnak. Ha korán reggel locsolunk – a lusták vásárolhatnak időzítős öntözőberendezést is – akár hetente 180-200 liter vizet is megtakaríthatunk. Fokozhatjuk a hatékonyságot, ha rendszeresen ellenőrizzük a slagot és a szórófejet, hogy nem szivárog-e valahol. 

©

Komposztáljunk!
A virágföld és a trágya drága, a műtrágya ráadásul még mindenféle vegyszerrel is tele van. Minek fizessünk, ha ingyen előállíthatjuk a príma termőföldet saját magunk? A szerves konyhai hulladékot (zöldség-, gyümölcshéj, csutkák, tojáshéj, kávézacc, stb.) keverjük össze a lehullot levelekkel és némi vízzel. Az eredmény kiváló, tápanyagdús termőföld. A komposztnak vagy ássunk egy gödröt, vagy vegyünk egy komposztálóhordót, amelyből igény szerint adagolhatjuk a növényeknek. Ha a gödrös változatot részesítjük előnyben, gondoskodjunk róla, hogy idővel máshol ássuk fel a földet, hogy oda is jusson a komposztból. 

A használt ásó is ugyanúgy ás
Ruhát, cipőt nem mindenki szeret használtan venni, azonban egy használt kertiszerszám, vagy egy talicska még akkor is jó szolgálatot tehet, ha már egy kicsit ütött-kopott. Lomtalanításkor, vagy bolhapiacon fillérekért találhatunk ilyesmit, ha pedig mégis újat vennénk, kérdezzünk rá, hogy van-e olyan termék, amire a gyártó garanciát vállal.

Spóroljunk a cserepekkel
Sokan kidobják az elhalt növényeket, pedig a cserepet, sőt, még a virágföldet is remekül fel lehet használni a továbbiakban. Ha pedig épp nincs kéznél cserép, akár egy régi vajas-, vagy tejfölösdobozból magunk is készíthetünk egyet. Ha azért nincs cserepünk, mert éppen eltörött az utolsó, egy kis ragasztással pillanatok alatt újra használhatóvá varázsolhatjuk.

©

Gereblyézés helyett lustálkodjunk
Sokan húzzák a szájukat, ha a fűnyírás után össze kell gereblyézni a kertet beborító füvet. Egyetértünk velük, hagyjuk nyugodtan ott ami hátramarad, ezzel ugyanis a kertünk földjének a minőségét javítjuk, nem beszélve arról, hogy számos műanyagzsákot megspórolhatunk, és persze a levegőt sem füstöljük tele égetéssel. 

A kártevőmentesítést bízzuk a természetre
Ha különféle kártékony ízeltlábúak élősködnek a kertben, a legtöbben azonnal permetezőt ragadnak és mindent befújnak, ami él és mozog. Ez azonban nem csak, hogy káros, de még akár mérgezést is okozhat, de beszennyezhetjük vele a talajvizet és bajt okozhatunk az élővilágnak is. Ehelyett ültessünk olyan virágokat, amelyek önmagukban elrettentik a falánk rovarokat. A krizantém, a körömvirág, vagy a büdöske ideális erre a célra. A körömvirágot ráadásul számos szépségápolási, egészségügyi célra is felhasználhatjuk.

Felejtsük el a hűtőszekrényt
Nyáron jól esik egy pohár hideg üdítő, azonban, ha folyton jégkockát gyártunk és még a poharakat is a hűtőbe tesszük, bizony rengeteg energiát felhasználunk. A falusi emberek bölcsességéből okulva szerezzünk be inkább egy mázatlan cserépkorsót. Az ilyen edényben tárolt víz még a legnagyobb melegben is hűvös marad, mivel a pórusokon keresztül valamennyi folyadék mindig elpárolog a felszínéről, lehűtve a korsó tartalmát.

-JB-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Letartóztatták a Barcelona volt elnökét

Letartóztatták a Barcelona volt elnökét

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Vízi mozit álmodnak a városligeti csónakázótóhoz

Vízi mozit álmodnak a városligeti csónakázótóhoz