8 tipp, hogyan legyen zöld nyaralónk

8 tipp, hogyan legyen zöld nyaralónk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu

Következzen tehát 8 tipp a tökéletes zöld nyaraló...

©

Következzen tehát 8 tipp a tökéletes zöld nyaraló megvalósításához, ezekből ráadásul megtudhatjuk, hogy nem is kell olyan sokat tennünk a hétvégi ház kertjéért, csak kicsit odafigyelni.

Olyasmit ültessünk, ami kibírja
Bár elsőre banálisnak tűnhet az ötlet, de való igaz, orchideát nehezen fogunk a Mátrában termeszteni. Érdemes tehát olyan növényekkel próbálkozni, amelyeknek természetes környezetében helyezkedik el a nyaralónk. Egyébként csak egy rakás öntözővizet, tápszert és egyéb nyersanyagokat használunk fel teljesen feleslegesen. Ne próbáljunk buja függőkerté alakítani egy olyan kertet, ahol például remekül megélnek a különböző primőr zöldségek és gyümölcsök, na meg a velük rokon virágok.

Reggel öntözzünk...korán reggel
Az öntözővíz jelentős része még azelőtt elpárolog, hogy elérné a növények gyökereit, különösen egy forró nyári napon. Nem beszélve arról, hogy ha direkt napsütésben locsolunk, számítsunk rá, hogy a fű kiég, a növényeik pedig elszáradnak. Ha korán reggel locsolunk – a lusták vásárolhatnak időzítős öntözőberendezést is – akár hetente 180-200 liter vizet is megtakaríthatunk. Fokozhatjuk a hatékonyságot, ha rendszeresen ellenőrizzük a slagot és a szórófejet, hogy nem szivárog-e valahol. 

©

Komposztáljunk!
A virágföld és a trágya drága, a műtrágya ráadásul még mindenféle vegyszerrel is tele van. Minek fizessünk, ha ingyen előállíthatjuk a príma termőföldet saját magunk? A szerves konyhai hulladékot (zöldség-, gyümölcshéj, csutkák, tojáshéj, kávézacc, stb.) keverjük össze a lehullot levelekkel és némi vízzel. Az eredmény kiváló, tápanyagdús termőföld. A komposztnak vagy ássunk egy gödröt, vagy vegyünk egy komposztálóhordót, amelyből igény szerint adagolhatjuk a növényeknek. Ha a gödrös változatot részesítjük előnyben, gondoskodjunk róla, hogy idővel máshol ássuk fel a földet, hogy oda is jusson a komposztból. 

A használt ásó is ugyanúgy ás
Ruhát, cipőt nem mindenki szeret használtan venni, azonban egy használt kertiszerszám, vagy egy talicska még akkor is jó szolgálatot tehet, ha már egy kicsit ütött-kopott. Lomtalanításkor, vagy bolhapiacon fillérekért találhatunk ilyesmit, ha pedig mégis újat vennénk, kérdezzünk rá, hogy van-e olyan termék, amire a gyártó garanciát vállal.

Spóroljunk a cserepekkel
Sokan kidobják az elhalt növényeket, pedig a cserepet, sőt, még a virágföldet is remekül fel lehet használni a továbbiakban. Ha pedig épp nincs kéznél cserép, akár egy régi vajas-, vagy tejfölösdobozból magunk is készíthetünk egyet. Ha azért nincs cserepünk, mert éppen eltörött az utolsó, egy kis ragasztással pillanatok alatt újra használhatóvá varázsolhatjuk.

©

Gereblyézés helyett lustálkodjunk
Sokan húzzák a szájukat, ha a fűnyírás után össze kell gereblyézni a kertet beborító füvet. Egyetértünk velük, hagyjuk nyugodtan ott ami hátramarad, ezzel ugyanis a kertünk földjének a minőségét javítjuk, nem beszélve arról, hogy számos műanyagzsákot megspórolhatunk, és persze a levegőt sem füstöljük tele égetéssel. 

A kártevőmentesítést bízzuk a természetre
Ha különféle kártékony ízeltlábúak élősködnek a kertben, a legtöbben azonnal permetezőt ragadnak és mindent befújnak, ami él és mozog. Ez azonban nem csak, hogy káros, de még akár mérgezést is okozhat, de beszennyezhetjük vele a talajvizet és bajt okozhatunk az élővilágnak is. Ehelyett ültessünk olyan virágokat, amelyek önmagukban elrettentik a falánk rovarokat. A krizantém, a körömvirág, vagy a büdöske ideális erre a célra. A körömvirágot ráadásul számos szépségápolási, egészségügyi célra is felhasználhatjuk.

Felejtsük el a hűtőszekrényt
Nyáron jól esik egy pohár hideg üdítő, azonban, ha folyton jégkockát gyártunk és még a poharakat is a hűtőbe tesszük, bizony rengeteg energiát felhasználunk. A falusi emberek bölcsességéből okulva szerezzünk be inkább egy mázatlan cserépkorsót. Az ilyen edényben tárolt víz még a legnagyobb melegben is hűvös marad, mivel a pórusokon keresztül valamennyi folyadék mindig elpárolog a felszínéről, lehűtve a korsó tartalmát.

-JB-

Hozzászólások