szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új típusú, a szervezetben önmagát megsemmisítő vakcinát fejlesztettek ki amerikai kutatók.

Genetikailag módosított szalmonellabaktériumot használtak hordozónak, amelybe egy kis darabot helyeztek el a streptococcus baktérium genetikai állományából - tudatják a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban az Arizonai Állami Egyetem kutatói. 
 
Roy Curtiss kutatásvezető elmondta, hogy a kísérleti egerek védetté váltak a szájukba csepegtetett vakcina hatására, a szalmonella-szállítóeszköz pedig megsemmisült. 
 
Curtiss és munkatársai egy olyan antigént használtak, amely a tüdőgyulladást okozó Streptococcus pneumoniae baktériumban található. Ezt az antigént juttatta be a másik, legyengített mikroorganizmus a kísérleti állatok sejtjeibe, aminek hatására az egerek védetté váltak a tüdőgyulladást okozó baktériummal szemben. Curtiss úgy véli, hogy megközelítési módjuk alkalmas lehet vírus-, gomba- és parazitafertőzés elleni védekezésre is.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Ingyenes vakcina

Ősztől ingyenes védőoltást kaphat pneumococcusos fertőzés ellen a 2 évesnél fiatalabb korosztály.

MTI Plázs

HIV-vakcina: ott tartunk, ahol húsz évvel ezelőtt

Nincsenek közelebb a kutatók a HIV (humán immundeficiencia vírus) elleni védőoltás kifejlesztéséhez, mint húsz éve - jelentette ki David Baltimore Nobel-díjas biológus, az Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség (AAAS) éves konferenciáján Bostonban.

Hét nap

Gyengécske vakcina

Nem sikerült elég hatékonyra az idei influenzaszezonra gyártott oltóanyag - derült ki az amerikai járványügyi hivatal...

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Le Monde: Magyarország egyre inkább Kína fő hídfőállása Európában

Le Monde: Magyarország egyre inkább Kína fő hídfőállása Európában

Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom