szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kubai kutatók bejelentették, hogy megkezdik a világ első, tüdőrák elleni terápiás vakcinájának előállítását.

A Cimavax EGF vakcina biztonságos, nincsenek káros mellékhatásai és képes meghosszabbítani a tüdőrákos betegek élettartamát - mondta Gisela Gonzalez, a terméket kifejlesztő orvoscsoport vezetője. A vakcinát először Latin-Amerikában akarják piacra dobni, de jó eséllyel hamarosan Európában és Ázsiában is forgalomba kerülhet. 
 
A szérum előállításával kapcsolatos kutatások 1992-ben kezdődtek a havannai molekuláris immunológiai központban, és az első klinikai teszteket 1995-ben hajtották végre. Jelenleg a harmadik fázisú kísérleti stádiumban van: a vakcinát 18 kubai kórházban, közel 600 betegen tesztelik. 
 
A szérumot már kipróbálták Kanadában és Nagy-Britanniában, jelenleg Malajziában is tesztelik és az év folyamán Peruban és Kínában is kipróbálják majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

A tüdőrák oka: kevés a napfény?

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a napfény hiánya és a tüdőrák kialakulása között. A kaliforniai San Diegó-i egyetem tudósai 111 ország és több kontinens adatait lefedő vizsgálatuk során arra az eredményre jutottak, hogy az Egyenlítőtől távolodva kimutathatóan nő a tüdőrákos megbetegedések száma.

Plázs

Tüdőrák-térkép: veszélyeztetett zónák

Huszonöt év alatt megduplázódott, évi 5 ezerről csaknem 10 ezerre nőtt a tüdőrákos megbetegedések száma, amivel Magyarország világelső. A levegő szennyezetségét is okolni lehet a kedvezőtlen tendenciák miatt. De nem ez az egyetlen ok.

Medipress Plázs

Hogyan kerüljük el a tüdőrákot?

A Kalifornia Egyetem kutatói szerint azok a dohányosok, akik naponta legalább háromszor fogyasztanak zöldséget, gyümölcsöt, fekete, illetve zöld teát csökkenthetik a dohányzás káros hatásait, és a tüdőrák kialakulásának esélyét.

MTI Plázs

Évente kilencezer új tüdőrákossal világelsők vagyunk

Évente kilencezer új tüdőrákos beteget regisztrálnak az országban, minden esztendőben nyolcezren halnak meg ebben a betegségben - mondta Kovács Gábor, országos tüdőgyógyász szakfőorvos, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság 55. nagygyűlésén.

Medipress Plázs

Vírusok is okozhatják a tüdőrákot

Az Orvosi Onkológia Európai Társasága (ESMO) és a Tüdőrák Kutatás Nemzetközi Szövetsége által szervezett első európai tüdőrák konferenciáján bemutatott kutatási eredmények szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy vírusok járulhatnak hozzá a tüdőrák kialakulásához.

A NASA tudósait is meglepte a Vénuszról készített fénykép

A NASA tudósait is meglepte a Vénuszról készített fénykép

Politikai indíttatású megfélemlítésnek nevezi a Tóth Krisztinát ért támadásokat a Széchenyi Akadémia

Politikai indíttatású megfélemlítésnek nevezi a Tóth Krisztinát ért támadásokat a Széchenyi Akadémia

Blikk: Garancsi István veheti meg az Újpestet

Blikk: Garancsi István veheti meg az Újpestet