szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint kétszázmillió forint bírságot szabtak ki tavaly parlagfűvel szennyezett területek miatt - mondta Péterfia Éva, a Parlagfűmentes Magyarországért Tárcaközi Bizottság elnöke.

Az egyre hatékonyabb egyéni védekezésnek, valamint a jogszabályi módosításnak köszönhetően az elmúlt évekhez képest csökkent a parlagfű pollenjének koncentrációja a levegőben, ám vannak az országnak olyan területei, ahol nem értek el eredményeket.

Kudarcnak tartják, hogy a Balaton környékén nem sikerült csökkenteni az allergiát okozó gyomnövénytől borított területek nagyságát, azonban a Velencei-tónál és a Tisza-tónál értek el sikereket. Az állami tulajdonú területekről szólva Péterfia Éva beszámolt arról, hogy például az autópályák és a közutak mentén csökkent a parlagfű mennyisége, ugyanakkor például a MÁV területein még sok a tennivaló ezzel kapcsolatban.

Nőtt a közterületi ellenőrzések száma az elmúlt évben: az önkormányzatok összesen 1005 esetben rendeltek el közérdekű védekezést és 1138 esetben szabtak ki bírságot.
 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Plázs

Megkezdődött a parlagfű-pollenszezon

Megkezdődött a parlagfű pollenszezonja; egyelőre alacsony koncentrációban, de megjelent a növény virágpora a levegőben - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

MTI Plázs

Hogyan szabadulhatunk meg a parlagfűtől?

A parlagfű gazdasági felhasználását, a gyomnövényből természetbarát fertőtlenítőszer készítését javasolja egy cég. Az eljárás megoldást jelentene a parlagfűre érzékeny allergiások problémáira is.

A Sanofi is rááll a Pfizer-vakcinára, 100 millió adagot gyárt le idén

A Sanofi is rááll a Pfizer-vakcinára, 100 millió adagot gyárt le idén

Százmilliárd eurókat bukott az EU kulturális szektora

Százmilliárd eurókat bukott az EU kulturális szektora

Lepusztuló budapesti épületeikhez ragaszkodnak az oroszok, és nem partnerek a rendezésben

Lepusztuló budapesti épületeikhez ragaszkodnak az oroszok, és nem partnerek a rendezésben