szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A számtalan betegséget terjesztő rovar és ízeltlábú közül a szúnyog jelenti a legkomolyabb betegségforrást az emberre nézve. A szúnyogok által terjesztett betegségek közül némelyikre létezik védőoltás, azonban a többségüket csupán a fertőzés után lehetséges kezelni.

A szúnyogokról köztudott, hogy komoly szerepük van a malária és a nyugat-nílusi láz terjedésében. Egyik betegségre sem létezik megelőző védőoltás. A maláriáról a magyar lakosság kevésbé jól informált, a megbetegedéseket illetően. Mindez köszönhető annak, hogy itthon gyakorlatilag nincs malária-veszély, fél évszázada nem regisztráltak ilyen járványt.

Tudta-e?

© sxc.hu
A vándormadarak révén itthoni csípőszúnyogok is terjeszthetik a nyugat-nílusi lázat illetve a maláriát.

A malária halálozási aránya egyre magasabb, melynek oka az egyre nagyobb mértékű gyógyszer-rezisztencia, illetve a szúnyogok ellenálló-képességének a növekedése.

A nyári időszak kezdetével azonban fontos beszélni róla, ugyanis sokan választanak nyaralásuk úti céljaként olyan országot, ahol a malária elterjedt fertőző betegség. Az egészségügyi világszervezet (WHO) adatai szerint a legfertőzöttebb területek közé tartozik számos kedvelt egzotikus úti cél, mint például Kenya, India, Thaiföld, Mauritius, Brazília, Mexikó.

Évente 100 országból mintegy 125 millió utazó látogat el a maláriafertőzés-veszélyes trópusi vagy szubtrópusi területekre, ebből közel tízezren meg is betegednek a jelentések szerint. Ugyanakkor a WHO becslései szerint a maláriás megbetegedések száma az utazók körében ennek mintegy a háromszorosa. Ezzel szemben a nyugat-nílusi láz komoly veszélyt jelent az európai országok számára is. A betegséget az utóbbi időkben regisztrálták számos környező országban, de volt járvány az Egyesült Államokban is, ahol halálos kimenetelű fertőzés is előfordult. A betegség tünetei hasonlatosak az influenzáéhoz, azonban agyhártya- és agyvelőgyulladáshoz is vezethetnek. Kiemelten veszélyeztettek az idősebbek, s azok, akiknek gyenge az immunrendszerük, náluk nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szövődmények.

A szúnyogok által szerzett betegségek gyógyíthatók, de akár életveszélyesek is lehetnek, vagy maradandó károsodást okozhatnak. Az orvostudomány minden betegséggel kapcsolatos álláspontja egyöntetű: a prevenció, az egyéni megelőzés elsődleges szempont. A kellő odafigyelés és óvatosság sokszor életeket menthet, vagy hosszabbíthat meg. A védőoltás és a gyógyszeres kezelés is csupán a csípés utáni következményektől véd, azonban a teljeskörű megelőzés mindjárt a csípéstől óv meg minket, mely egyéni védekezés kérdése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Kiket kedvelnek a szúnyogok?

Vannak olyan szerencsések, akiket elkerülnek a szúnyogok, sokaknak viszont az egész nyáresti pihenését megkeseríti az ellenük folytatott harc. Kiket kedvelnek, illetve hogyan érdemes védekezni a vérszívók ellen?