szerző:
hvg.hu

Egy biztosítási vállalat kiértékelte McCain és Obama esélyeit. A számítások 2009. januárjától fednek le két hivatali ciklust mindkét jelöltre vonatkozóan. McCain, ha olyan, mint a legtöbb korabeli férfi, öt hónapig ülne a bársonyszékben.

Ha John McCaint megválasztják, és elnyeri a bizalmat a második ciklusra is, legalább 1:4-hez az esélye annak, hogy Amerika Sarah Palin személyében első női elnökét köszöntheti. Ezt mondja ugyanis a biztosítás-matematika, amely szerint McCainnek és Barack Obamának is van sansza arra, hogy az első ciklust jó egészségben fejezzék be – ám, azután, ha McCain lehetőségei továbbra is szilárdak maradnak, korából adódóan nagyobb az esélye a halálra vagy a rossz egészségi állapotra, mint Obamának - írja az AP.

John McCain kampányol. Kiemelkedő egészség?
© AP
Egy, az egyének élettartama és egészségügyi várakozásainak felmérésére specializálódott atlantai biztosítási vállalat elvégezte a halandósági számításokat a 72 éves McCainre, és a 47 éves Obamara is. A Bragg Associates felbecsülte a jelöltek esélyeit a hivatali halálra az eddig ismert egészségügyi problémáik alapján. E szerint McCain volna a legidősebb elnök, aki megkezdi első ciklusát a hivatalban. Ám a második időszak végéig (2017. január 20.) 24,44 százalék esélye lenne a halálra, szemben Obama 5,76 százalékával.

„Arra a kérdésre, hogy valamelyik jelölt számolhat-e azzal, hogy végigcsinálja a két ciklust egészséges állapotban? A válasz igen” – mondta James C. Brooks, a cég biztosítási statisztikusa. „Mindketten kiemelkedő egészségnek örvendhetnek korosztályukhoz képest.”

Mivel sokkal valószínűbb egy komoly betegség kialakulása, mint a halál kilátása, a jelöltek ismert egészségügyi információi alapján mérték fel, hány jó egészségben töltött év vár mindkettőjükre. Végül is, egy komolyabb betegség lemondathatja az elnököt. A biztosító szerint McCain számára 8,4 egészséges év vár, míg Obama lehetőségei 21,9 évre szólnak. A számítások 2009. januárjától fednek le két hivatali ciklust mindkét jelöltre vonatkozóan. McCain, ha olyan, mint a legtöbb korabeli férfi, öt hónapig ülne a bársonyszékben.

Valójában azonban senki sem tudja. A halandósági becslésekkel foglalkozók, mint amilyen Brooks is, statisztikai számításokat végeznek a biztosítótársaságok számára, egy hatalmas adatbázisból válogatott számok alapján. Nem számít, hogy mennyire kifinomultak, senki sem tudja ez alapján megjósolni valakinek a jövőjét.

„Ez a véletlenszerűségen múlik, amit mi nem ismerünk” – mondta Gebhardtsbauer, aki a Pennsylvania állambeli Smeal College of Business biztosítás-matematikai tudományos program vezetője. Szerinte például: „ha McCain elnök, a legjobb egészségügyi ellátást kapja a világon. Ezt nem tudom belevariálni egyik számjegybe sem.”

Életmód és családi háttér (Oldaltörés)


Az egészségügyi várakozások kiszámítása, bár viszonylag újkeletű, egyre inkább fontossá válik, ahogy az emberek hosszú távú biztosításokat kötnek. „Többezer ilyen egészségügyi kilátásokra vonatkozó kalkulációt végzünk a pénzügyi tervezőknek” – mondja Brooks. „Az emberek - tipikusan azok, akik sokat keresnek - sokkal inkább foglalkoznak annak a kockázatával, hogy túl sokáig élnek, mint azzal, hogy mi történik, ha idejekorán elhaláloznak.”

Obama karikatúra. Rendszeresen edz
A vállalat azokra az információkra hagyatkozott, amit a jelöltek elárultak magukról. McCain és Obama becsléseit a jelöltek által elismert egészségügyi információkra alapozták. A szakember a demokratát dohányzónak minősítette, kisebb felső légúti problémákkal, amelyek valószínűleg a cigaretta okoz. Obama februárban jelentette be, hogy újfent megpróbál leszokni a dohányzásról, nikotintapasz segítségével. Azonban mindaddig nem tekintik leszokottnak, amíg nem telik el egy teljes év füstmentesen.

Tavasszal, az Obama kampány közzétett egy levelet a jelölt orvosától, aki kiváló egészségéről tett tanúbizonyságot. A politikus koleszterin szintje, EKG-ja megfelelő volt, a szíve percenként hatvanat vert, vérnyomása 90/60. Obama ugyanis rendszeresen edz. A gond az, hogy Obama családjában nem egyszer előfordult a rák. Édesanyját petefészek daganat vitte el, édesapját prosztatarák. Obama prosztataszűrése azonban egyelőre nem mutatott rendellenességre utaló jeleket.

A republikánus esetében Brooks figyelembe vette a bőrrák kórelőzményét, a vietnámi háborúban szerzett sérülésből eredő kopásos izületi gyulladást, közepesen magas koleszterin szintet, enyhe szédülést. McCain ráadásul 1980-ig dohányzott. McCain lehetővé tette a kalkulációt végzők számára, hogy több mint ezer oldalas, nyolcévnyi kórtörténetét átnézzék. Ezek szerint a politikus nem rákos, erős a szíve és általánosságban véve jó egészségnek örvend. Háromszoros melanoma túlélő, a legnagyobb egészségügyi aggodalom esetében a bőrrák kiújulása. De rendszeresen jár bőrgyógyászatra, így bármilyen jövőbeli rosszindulatú bőrdaganat időben felismerhető, és sikeresen kezelhető lesz. McCain testsúlya és vérnyomása megfelelő, koleszterinjére gyógyszert szed.

Az alelnök jelöltek, Joe Biden és Sarah Palin nem tette közkinccsé egészségügyi aktáit, noha Biden ígéretet tett rá. A férfi 65 éves, 20 évvel ezelőtt volt egy műtéte, életveszélyes agyi verőér tágulatot kezeltek vele. Hét hónapon keresztül hiányzott a Szenátusból, mire felépült, de állítása szerint jól van. Palin 44 éves, még az év elején életet adott kisfiának, a Down-kórban szenvedő Trignek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Obama biztosan vezet McCain előtt

Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt tíz pontos előnyre tett szert republikánus párti ellenfelével, John McCainnel szemben – ez derült ki a The Washington Post és ABC News hírcsatorna ma közzétett felméréséből.

MTI Világ

A válság miatt keményedik Obama és McCain hangneme

A pénzügyi válság megváltoztatta az amerikai elnökválasztási verseny dinamikáját, a második elnökjelölti vita keményebb hangneme is ezt tükrözi - írta szerdán a The Wall Street Journal elemzője.

MTI Világ

Obama és McCain egymás szemébe mondta

Barack Obama demokrata párti szenátor a szerda esti, utolsó amerikai elnökjelölti vitán azt mondta: vetélytársa, John McCain a Bush-adminisztráció nyolcévi téves gazdaságpolitikáját folytatná, ő viszont új irányba vinné az országot. McCain, a republikánus jelölt Obama szemébe mondta: ő nem Bush, s ha Obama szenátor Bush ellen akar harcolni, négy évvel ezelőtt kellett volna megpályáznia az elnökséget.

MTI Világ

Obama népszerűsége nő, McCainé csökken

A pénzügyi válság átírja az amerikai elnökválasztási versenyt; Barack Obama népszerűsége nő, McCainé fogyatkozik – állapították meg amerikai liberális lapok a hét végén.

2 millió forintos időgép ez a nagykanizsai eladó Wartburg

2 millió forintos időgép ez a nagykanizsai eladó Wartburg

Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Zsóri Dániel ollózása az év gólja lehet a FIFA-nál

Zsóri Dániel ollózása az év gólja lehet a FIFA-nál

Lezárások lesznek Sopronban Angela Merkel hétfői látogatása alatt

Lezárások lesznek Sopronban Angela Merkel hétfői látogatása alatt

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

Egyszer használatos védőruhában lehet csak dolgozni a Notre Dame területén

Egyszer használatos védőruhában lehet csak dolgozni a Notre Dame területén