szerző:
MTI

A savanyú tejtermékek, így a gyümölcsjoghurtok is, a tejtermékek királynői - áll a Tej Terméktanács válaszlevelében, amelyben a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) közleményére reagál. A Tej Terméktanács álláspontja szerint a joghurtok legfőbb értéke az élőflóra, amely a TVE értékelésében az egyéb szempontok mellett rendkívül alacsony pontszámmal szerepel, holott táplálkozásélettani szempontból ez a meghatározó.

A gyümölcsjoghurtok adalékanyagai közül a gyümölcs élelmiszerbiztonsági előírások miatt kerülhet kizárólag hőkezelés után a termékekbe. Cukrot valóban tartalmaz a joghurtok többsége, ám a gyümölcsök tartósításához házilag is használják ezt a nem-fogyókúrás édesítőszert. A zselatinra, amelyet állománystabilizáló szerként alkalmaz az élelmiszeripar, külön előírások vonatkoznak, az E120 jelzésű kármin pedig az Európai Unióban engedélyezett élelmiszerszínezék, az élelmiszerek jelöléséről szóló rendelet nem tesz említést arról, hogy allergén hatása lenne, hiszen ezt a csomagoláson kötelező lenne feltüntetni - szögezi közleményben a Tej Terméktanács (TT).
   
Világszerte az emberek mintegy harmada fogyaszt rendszeresen joghurtot, az egy főre eső éves joghurtfogyasztás két kilogramm. A joghurt sokféle lehet: natúr, ízesített, savanykás vagy édesített, krémes vagy darabos, alapvető alkotórészét, a joghurtkultúrát azonban mindenképpen tartalmaznia kell. Savanyítás közben a tej gazdagodik úgynevezett bioaktív hatóanyagokkal. A folyamat mögött a tejzsír, a tejfehérje és a tejcukor részekre bontása, a koleszterin megemésztése és B-vitaminok termelődése húzódik meg. A savanyú tejtermékek a tejhez képest eltarthatóbbak, jobban oltják a szomjat, emészthetőbbek és a bennük lévő C-vitamin hosszabb ideig megőrződik - állítja a terméktanács.
   
A TT közleménye kitér az 1965-ben született probiotikumok fogalmára. Ezek olyan jótékony baktériumok, amelyek képesek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, számos fontos tápanyagot tartalmaznak. Magas biológiai értékűek, a bennük lévő tápanyagok is jól hasznosulnak, például a csontegészség szempontjából fontos kalcium hasznosulását 60 százalékra teszik a szakemberek. Az élőflórás joghurt nemcsak a bélflóra és a szervezet működését támogatja, hanem a testsúly megtartásában is segít, mert viszonylag alacsony az energiatartalma. Egy kis pohár joghurt egy felnőtt ember napi energiaigényének csak mintegy 6-7 százalékát teszi ki.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) korábbi tesztje itt olvasható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Egyre drágább a joghurt, mégis több fogy

A magyarországi joghurt-fogyasztás 2007 márciusa és 2008 februárja között meghaladta a 60 ezer tonnát, értékben számolva pedig a 30 milliárd forintot - közölte a Nielsen piackutató vállalat kedden.

hvg.hu Plázs

Mi van a joghurtokban?

Gyümölcsjoghurtokat és gyártóikat vette gorcső alá a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE). Az általuk végzett tesztből kiderül, nem mindegyik termék az, aminek látszik.

„Tudtam, milyen színházat lehet pénz nélkül csinálni: egyszemélyeset”

„Tudtam, milyen színházat lehet pénz nélkül csinálni: egyszemélyeset”

Videó: Lópici Gáspár a HVG mellett

Videó: Lópici Gáspár a HVG mellett

Telekocsival hozta a drogot Magyarországra egy nő

Telekocsival hozta a drogot Magyarországra egy nő

Bekeményített a Facebook: sorra törli a brit szélsőjobbosokat az oldalról

Bekeményített a Facebook: sorra törli a brit szélsőjobbosokat az oldalról

A Notre-Dame-ot újra lehet építeni, a környezetünket már nem biztos

A Notre-Dame-ot újra lehet építeni, a környezetünket már nem biztos

Élesben derült ki: akadt egy kis probléma az 5G-s Galaxy S10-ekkel

Élesben derült ki: akadt egy kis probléma az 5G-s Galaxy S10-ekkel