szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Pontosan 145 évvel azután avatják fel, hogy 1863-ban a kupola tetején elhelyeztek egy...

©

Pontosan 145 évvel azután avatják fel, hogy 1863-ban a kupola tetején elhelyeztek egy szabadságszobrot, amivel hivatalosan befejeződött a Kongresszus épületének 1793 óta tartó építése, bővítése.
   
"Végre elkészült" - lelkendezett szerkesztőségi cikkében a The Washington Post, amely megjegyezte: a központ pompás bejáratot kínál az amerikai demokrácia egyik legnagyszerűbb működő emlékművéhez.
   
A látogatóközpont megépítésének terve már a 1970-es években felmerült, majd a többszöri módosítás után 2001 őszére tűzték ki a beruházás kezdetét. A szeptemberi terrortámadások azonban további biztonsági változtatásokat tettek szükségessé: egyebek mellett két alagutat is terveztek a létesítményhez, az egyiken, amelyik a közeli Kongresszusi Könyvtár épületével köti össze a Capitoliumot, teherautóval is lehet közlekedni.
   
Az eredeti tervek szerint 2005 decemberére elkészülő épületnek 265 millió dollár lett volna a végső költségvetése. Ehelyett 621 millió dollárból épült meg, a Kongresszus keleti oldalán, tehát az épület háta mögött. Az 54 ezer négyzetméter területű központ a földfelszín alá került, hogy még csak véletlenül se zavarja a Capitolium eredeti, Frederick Law Olmsted tájépítész által 1874-ben megálmodott látképét.
   
Az amerikai törvényhozás épületét évente több mint 3 millióan látogatják. A turisták mostantól fogva mire a létesítményen áthaladva elérik a Capitoliumot, megismerkedhetnek az épület 234 éves történetével és érdekességeivel. Több tárgyi emlékeket is kiállítottak, például George Washington tábornok Kongresszusnak írott levelét, amelyben beszámol a britek feletti 1781-es döntő győzelemről Yorktownnál. Látható Roosevelt híres "Gyalázat napja" beszéde, melyet a Pearl Harbor elleni támadás után, 1941. december 7-én mondott, vagy Kennedynek a Hold-utazással kapcsolatos indítványa. 

Kiállították azt a ravatalt is, amelyet eredetileg Abraham Lincoln érckoporsójához építettek, és később Kennedy és Reagan elnök felravatalozásakor is használtak a kupolacsarnokban. A központban 250 fős moziterem működik, ahol filmeket vetítenek a Capitolium történetéről, a látogatók ezenkívül szemügyre vehetik a szenátus és a képviselőház makettjét és megtapogathatják a híres dóm 3,3 méter magas modelljét.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Automatikusan kiszűri majd az Instagram a sértő, zaklató üzeneteket, de egyelőre csak a celebeknél fog működni

Automatikusan kiszűri majd az Instagram a sértő, zaklató üzeneteket, de egyelőre csak a celebeknél fog működni

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Kezdődik a legdurvább elektromos Ford Mustang Mach-E GT árusítása

Kezdődik a legdurvább elektromos Ford Mustang Mach-E GT árusítása