szerző:
travelline.hu

A vízummentesség csak az új típusú biometrikus útlevéllel...

A vízummentesség csak az új típusú biometrikus útlevéllel beutazókra érvényes. Az új beutazási szabályok szerint a szóban forgó hét ország állampolgárainak mától kötelező használniuk az elektronikus utasregisztrációs rendszert (ESTA). Az érvényes amerikai vízummal rendelkezőknek nem kell az ESTA rendszeren keresztül bejelentkezniük.
De mi is az a biometrikus útlevél, és mi a különbség az ESTA, és a vízum között?

Mi a vízum?
A vízumot az Egyesült Államok Nagykövetsége vagy Konzulátusa állítja ki. A vízum arra ad lehetőséget, hogy az illető bebocsátásért folyamodjon az Egyesült Államokba; a vízum nem garantálja a tényleges bebocsátást. Az USA Állampolgársági és Bevándorlási Ügyek Hivatalának (USCIS, korábban INS) tisztviselője az Egyesült Államokba való belépés színhelyén fogja eldönteni a belépésre való jogosultságot.

Kinek van szüksége vízumra?
Azon országok állampolgárainak, melyek részt vesznek az un. Vízummentességi Programban (Visa Waiver Program) nincs szükségük vízumra, ha üzleti vagy magáncélból utaznak az USA-ba 90 napnál nem hosszabb időtartamra. Azoknak, akik az Egyesült Államokban születtek, illetve akik kettős (amerikai) állampolgárok, amerikai útlevéllel kell az Egyesült Államokból ki-, ill. az Egyesült Államokba belépniük. Magyar állampolgárok esetében amennyiben rendelkeznek biometrikus útlevéllel, és 90 napnál rövidebb időre utaznak az Egyesült Államokba nincs szükségük vízumra.

Mi az a Biometrikus útlevél?
Az Európai Unió Tanácsának 2004. december 13-án hozott Rendelete alapján az Uniós tagállamok 2006. augusztus 29-től kizárólag olyan útleveleket adhatnak ki, amelyek elektronikus formában is hordozzák birtokosának biometrikus jellemzőit.
A Rendelet előírásainak megfelelően 2006. augusztus 28-t követően Magyarország megkezdte olyan biometrikus adatokat hordozó chip-pel ellátott útlevelek (továbbiakban e-útlevél) kiadását, amely megfelel az uniós úti okmányokkal kapcsolatos formai és biztonsági követelményeknek.
Az előírásoknak megfelelően az új e-útlevél formája az alábbiakban tér el a jelenleg forgalomban lévő útlevéltől:
Az e-útlevél hátsó borítójában chip került elhelyezésre, amely alkalmas arra, hogy az okmány birtokosának biometrikus jellemzőit tárolja. 2006. augusztus 29-től az okmányba épített chip tartalmazza az útlevél adatlapján megtalálható adatokat, beleértve a birtokos digitális arcképmását. A Rendelet előírásainak megfelelően a későbbiekben (2006. június 30-tól számított 36 hónapon belül) ezen adattartalom kiegészül a birtokos digitális ujjlenyomatával.
Az e-útlevél fedőlapjának színe burgundi vörösre változott, illetve megjelent a fedőlapon az "Európai Unió" felirat és a chip jelenlétére utaló nemzetközi jelzés. Az e-útlevél az Európai Unió összes hivatalos nyelvén tartalmazza az útlevélben szereplő legfontosabb kifejezéseket.
Ezen változások kizárólag a 2006. augusztus 29-e után kérelmezett új e-útlevelekre vonatkoznak. A jelzett időpont előtti útlevelek érvényességét az új e-útlevél kibocsátása nem érinti, azok lejáratukig érvényben maradnak.

[[ Oldaltörés: Hogyan is utazhatunk az Egyesült Államokba? ]]

Tehát hogyan is utazhatunk az Egyesült Államokba?

A válasz igen egyszerűnek tűnik: A régi (kék) útlevelünkkel ÉS vízummal vagy az új biometrikus (bordó) útlevelünkkel vízum nélkül. Azért még jó néhány feltételnek eleget kell tennünk. Íme:
A vízummentes utazás néhány fontosabb gyakorlati feltétele:
• érvényes elektronikus útlevél
Magyarország esetében a bordó színű, 2006. augusztus 28-át követően kiállított biometrikus útlevél;
• a beutazás látogatási vagy üzleti célú
Tehát a munkavállalási vagy tanulmányi céllal az Egyesült Államokba utazni kívánó magyar állampolgároknak továbbra is vízumot kell igényelniük;
• a tartózkodás időtartama nem haladja meg a 90 napot;
• érvényes ESTA.
 
A vízummentes utazás keretében az Egyesült Államokba látogatási vagy üzleti céllal utazó és érvényes vízummal nem rendelkező állampolgárnak az Egyesült Államokba való utazás előtt el kell végeznie egy elektronikus regisztrációt az ún. Elektronikus Beutazás-engedélyezési Rendszerben (ESTA).

Az ESTÁ-t tranzitálás esetén is ki kell tölteni.
Az ESTA egy internetes kérdőív, amelyet az utazás előtt bármikor, de legkésőbb 72 órával kell kitölteni. A kérdőív elérhető a https://esta.cbp.dhs.gov címen. A kitöltést követően az on-line rendszer néhány percen vagy néhány órán belül visszaigazolja az elektronikus kérelmet. A rendszer vagy elfogadja (Authorization approved), vagy visszautasítja a kérelmet (Travel not authorized), vagy függő státuszt (Authorization pending) mutat, amely esetében 72 órán belül megkapjuk a végleges választ az elfogadásról vagy elutasításról. Amennyiben az elektronikus kérelem elutasításra kerül, az amerikai nagykövetségen lehet vízumért folyamodni.

Az ESTA vagy a vízum meglétét induláskor a repülőtéren a bejelentkezési pultnál (check-in) a légitársaság alkalmazottai ellenőrzik, és amennyiben az egyesült államokbeli desztináció viszonylatában az utas nem rendelkezik ESTÁ-val vagy vízummal és biometrikus útlevéllel, nem szállhat fel a repülőgép fedélzetére.

Az ESTÁ-ban személyes adatokat (családi és keresztnév, nem, születési hely és idő, állampolgárság, e-mail cím, telefonszám), az útlevél adatait (érvényesség ideje, kibocsátás ideje, kibocsátó ország, útlevélszám), és opcionálisan az utazási információkat (légitársaság kódja, járat száma, a felszállás szerinti város), valamint az egyesült államokbeli tartózkodás címét kell megadni. Válaszolni kell továbbá egyes betegségekre (pl. gonorrhea, lepra, HIV, szifilisz, aktív tuberkolózis), kábítószer-függőségre, bűnügyi előéletre vonatkozó kérdésekre, valamint nyilatkozni kell az esetleges munkavállalási szándékról. 

Az ESTA kitöltése jelenleg és várhatóan még két évig díjmentes. Az ESTA az útlevél érvényességi idejéig, de legfeljebb két évig érvényes. Az ESTÁ-ban megadott adatok közül módosítható a megadott e-mail cím, a telefonszám, a légitársaság és járatszám, a felszállás szerinti város, valamint az egyesült államokbeli tartózkodás címe. Amennyiben az utas bármely más adata változik, új ESTÁ-t kell kitölteni.

Az ESTA hivatalos és végleges magyar nyelvű változata decemberre készül el. 


MTI, Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, Magyar Külügyminisztérium, Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hirtelen összezsugorodott az ózonlyuk

Hirtelen összezsugorodott az ózonlyuk

Egymásba ment négy kamion az M0-s autóúton

Egymásba ment négy kamion az M0-s autóúton

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában

Már nem a Facebookon terjed az Iszlám Állam propagandája, új appot néztek ki maguknak

Már nem a Facebookon terjed az Iszlám Állam propagandája, új appot néztek ki maguknak

Alec Baldwin letolta a gatyáját

Alec Baldwin letolta a gatyáját

Pikó András rendőröket kért a megtámadott Aurórához

Pikó András rendőröket kért a megtámadott Aurórához