szerző:
hvg.hu

A tudomány mai álláspontja szerint legalább kétféle típusú viszketés létezik: az egyik, amelyet az immunrendszer által termelt vegyi anyagok, a hisztaminok okoznak, a másik pedig, amely ettől független. Egy új kutatás szerint a szervezet, azaz minden bizonnyal az agy, eltérően reagál erre a két típusra.

Az új kutatási eredmények a vakarózásra kényszerítő viszkető érzés jóval hatékonyabb kezeléséhez vezethetnek. Ez azért is fontos, mert a legtöbb viszketés nem reagál az antihisztamin készítményekre - számolt be a Nature.

Viszketés. Függ az ingertől
© sxc.hu
A német Erlangen-Nürnberg Egyetem viszketéssel és fájdalommal foglalkozó kutatója, Clemens Forster és csapata kísérletükben egészséges résztvevők alkarjára vittek fel hisztamint, valamint az afrodiziákumként ismert bengáli bársonybab (Mucuna pruriens) kivonatát – ezt a trópusi növényt már régóta tanulmányozzák, mivel az általa okozott viszketést nem a hisztamin idézi elő. A kutatók ezt követően összehasonlították a bőr vérellátását mindkét területen, amelyet viszketési ingert ért.

Mint kiderült, a bőr vérerei mindkét esetben összehúzódtak, de a bengáli bársonybab esetében a reakció jóval erőteljesebb volt. A bengáli bársonybabbal bedörzsölt kísérleti alanyok vérellátása csökkent az adott bőrterületen, és tovább is tartott ez az állapot, mint ahogyan azt a hisztaminnal „kezelt” résztvevők esetében tapasztalták.

A szakemberek természetesen az önkéntesek viszketéssel kapcsolatos tapasztalatait is számításba vették. A bengáli bársonybabbal kiváltott viszketés jobban csípett, élesebb és szúróbb volt, kevésbé enyhült a vakarózásra, mint a hisztamin esetében. Az érzetet okozó pontos idegi mechanizmus még nem ismert – mondta Forster, de szerinte „a viszketés nem a bőrön, hanem az agyban történik”.

A kutatási eredmény, miszerint a két viszketési típusra eltérően reagálunk, azt mutatja, hogy a vakarózási vágy legalább két különböző perifériás idegroston és a kapcsolódó folyamatokon keresztül jön létre – mondta Matthias Ringkamp, a Baltimore-i Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem neurológusa.

A nyár folyamán Ringkamp csapata már közzétett olyan adatokat, amelyek szerint a központi idegrendszernek eltérő idegrostjai és pályái szükségesek ahhoz, hogy a viszketés mindkét típusát érzékelje. A tudósok így már láthatják, hogy a perifériás idegpályák hogyan kapcsolódnak a központi idegrendszerhez, és ez talán jobb kezelési módszereket is eredményezhet a viszketés mindkét fajtáját illetően.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Egymillió milliárdszor nagyobb a Napnál: hatalmas galaktikus szuperhalmazt fedeztek fel csillagászok

Egymillió milliárdszor nagyobb a Napnál: hatalmas galaktikus szuperhalmazt fedeztek fel csillagászok

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

A brit gyárosok elunták a politikusok totojázását, készülnek a Brexitre, de nincs benne köszönet

A brit gyárosok elunták a politikusok totojázását, készülnek a Brexitre, de nincs benne köszönet