szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mint azt előző írásunkban is leszögeztük, Franciaország nem a legközelebbi sírégió, mégis érdemes megfontolni, hogy...

Mint azt előző írásunkban is leszögeztük, Franciaország nem a legközelebbi sírégió, mégis érdemes megfontolni, hogy esetleg hosszabb utazásra vállalkozunk kedvenc téli sportunkért, a francia pályák minősége és mennyisége ugyanis önmagában meggyőző lehet a síelés rajongói számára. A sztereotípiák ellenére a franciák meglepően kedvesek és közvetlenek, sok esetben szinte semmi különbséget nem lehet felfedezni egy osztrák, illetve egy francia síterep között.

Les Menuires csúcsai
©

Les Menuires
A három völgynek is nevezett régió – ahol például Brides les Bains is található – a világ legnagyobb síparadicsoma: 600 kilométernyi sípálya, 200 felvonó és lélegzetelállító pályák várják a sportolni vágyókat. Les Menuires-ben a síelésre éhezők és a nagycsaládosok is megtalálják a számításukat; utóbbiak esetében már akár a 3 hónapos kisbabák számára is kínálnak elfoglaltságot. A síelési lehetőségek mellett élményfürdő, jégpálya, motoros szánok, siklóernyőzés és festői túraútvonalak gondoskodnak a kikapcsolódásról.

Újdonság a régióban a nemrégiben elkészült szánkópálya, amely az egyik legnagyobb felvonó tetejéről indul. A síterepen csaknem garantált a jó minőségű hó, erről a legmodernebb hóágyúk gondoskodnak. Les Menuires emellett a környezettudatos életmódot is szem előtt tartja, az itteniek ugyanis jelentős hangsúlyt fektetnek a zöld technológiák használatára – ez a hóágyúk esetében is így van – hogy a téli szezonban se terheljék meg a természetet.

Les Menuires kifejezetten családcentrikus régió, a tavaszi szezonban – április 11 és 18 között – rendezik a Boule de Notes nevű zenei fesztivált, kifejezetten gyerekeknek, valamivel korábban, február 26-án pedig a Trophy of Hope lenevezésű jótékonysági síversenyen a mozgáskorlátozottak számára gyűjtenek adományokat.

Az ide látogatókat minden szombaton külön erre a célra felkészített fogadóbizottságok várják, akik mindenben állnak a turisták rendelkezésére, ezzel sok kényelmetlenséget megspórolhatunk, hiszen hamar körbevezetnek bennünket a településen. 

Extrém sportok a Les Orres haván
©

Les Orres
a Serre Poncon tóra néző síterep lélegzetelállító természeti látványosságokkal, dús vörösfenyő-erdőkkel és festői kis falvakkal, nyugalmat árasztó hangulattal szavatolja a feltöltődést és a kikapcsolódást. A 88 kilométernyi sípálya, hópark, sífutó-pályák és az érintetlen természet eszményi kombinációját a rejtett zugokba kalauzoló túraútvonalak, befagyott vízesések és változatos programok teszik tökéletessé. A családosok számára a Family Plus jelzés mutatja, hogy az apróságoknak is kiváló ellátásban lesz része, a szülők pedig nyugodtan pihenhetnek, mivel a síterep központja teljes mértékben a gyalogosoké, a gyerekek számára pedig külön sí-óvoda, szánkóversenyek, állatmegfigyelési és jégkunyhó-építési lehetőségek biztosítják az elfoglaltságot a friss, hegyi levegőn.

A környezet védelmét Les Orres-ban is szem előtt tartják, erről gondoskodik az Agenda 21 nevű rendelkezés-csomag, amely biztosítja, hogy az ide látogatók a lehető legkevésbé károsítsák a természetet, a sípályákat pedig rendszeresen karbantartják, a kivágott fák helyett pedig újakat ültetnek. Emellett a modern kor követelményeit sem hagyják figyelmen kívül, a régióban wi-fi elérés, multimédia-könyvtár, videokonferencia-lehetőség és a legmodernebb kommunikációs felszerelés biztosítja, hogy pihenés közben sem kell nélkülöznünk az információs társadalom áldásait. Az elmúlt években több mint 11 millió eurót fektettek a síelés utáni (aprés-ski) lehetőségekbe, így azoknak sem kell aggódnia, akik nem töltik az egész napot a pályákon. Ezt egyébként szívfájdalom nélkül megtehetik, ugyanis akár 3 órás síbérletet is válthatnak minden nap.

Les Orres könnyen megközelíthető, például a TGV-vonatokkal, de a marseilles-i repülőtérről is közvetlen járattal.

Serre Chevalier
©

Serre Chevalier
Az 1500 méteres szintkülönbséget (1350-2800 m) kínáló terep az egyik legnagyobb francia sírégió, a Grande Serre Che része: a kezdőktől a haladókig mindenki megtalálja amit keres, ugyanis 250 kilométernyi sípálya lejtőit támadhatják nap mint nap a téli sportok megszállotjai. Ez egy valódi kincsesláda, ahol a ropogós hó mellett a napsütés és a friss levegő is segíti a feltöltődést.

A Briançon és Lautaret között található, déli fekvésű völgyben apró falucskák egyesítik a hagyományos vendéglátást a legmodernebb sportolási és kikapcsolódási lehetőségekkel. Az Ecrins nemzeti park lábánál elterülő régióban évente több mint 300 napsütéses nap várja a látogatókat, emellett a környék kulturális központjának is számít a dél-franciaországi síparadicsomok legészakibb gyöngyszeme.

A nemzeti parkban festői túrákat tehetünk, melyeken a környék természeti kincseit csodálhatjuk meg, a megannyi kis faluban pedig a helyiek vendégszeretetét és tradícióit ismerhetjük meg. Külön érdekesség a Quadrille du Tabuc elnevezésű színtársulat, amely 30 helyi lakosból áll, akik különböző helyi népszokásokat elevenítenek fel egyedülálló hang-, és fényjátékok keretében. A kalandvágyóbbak pedig a síterep szívében akár a sípályákat rendben tartó ratrakok vezetését is elsajátíthatják. 

[[ Oldaltörés: Tignes, Valmorel, Val Thorens ]]

Tignes
Egy valódi különlegesség, ahol akár májusban is hódolhatunk kedvenc téli sportjainknak, a több mint 2000 méteres tengerszint feletti magasságnak és a Grande Motte gleccsernek köszönhetően. A pályák összesített hossza meghaladja a 300 kilométert, a síterep pedig összeér a legendás Val d’Isére-rel, így szinte korlátlan a kombinációs lehetőségek száma. 

Kilátás a Tignes felől
©

Tignes-ben a kiváló minőségű pályák mellett az éjszakai élet terén is elsőosztályú, így legfőképpen a fiatalok számára ajánlott. Aki a hagyományosabb téli pihenést és a hangulatos hegyi falvakat részesíti előnyben, az is megtalálja a számítását Tignes les Bréviéres-ben, amely 1550 méteres magasságban csatlakozik a régióhoz. A csúszkáláson kívül lehetőségünk nyílik jég alatti búvárkodásra, síjőringre, hegyi túrázásra, vagy akár hóraftingra.

A szolgáltatások minőségéről árulkodik, hogy Tignes-t a L’Equipe című sportújság 2008 legsportosabb városává választotta, ami nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy például itt rendezték az Airwaves nevű sportfesztivált, március 7-14 között pedig szintén itt kerül sor a Freeride World Tour 2009 elnevezésű eseményre, amelynek keretében síelők és snowboardosok mérik össze tudásukat.

Tignes-ben a szórakozni vágyók garantáltan megtalálják a számításukat, s olyan különlegességekre is rábukkanhatunk, mint az étteremként üzemelő jurták, vagy az éjszakai partik, melyek során a sípályák lejtői hóval borított táncparketté alakulnak át. Március 21-28 között itt rendezik a másoidk éves Meleg Síhetet, melynek során a síelést követő partik gondoskodnak a forró hangulatról.

Egy tökéletes pillanat a Val Thorens-en
©

Val Thorens
Ez a legmagasabban fekvő európai síparadicsom, amely 2300 méteres magasságban terül el, s festői látképet nyújtó gleccserek veszik körül. A sportolási lehetőségeket 600 kilométernyi pálya, 200 sífelvonó és 25 hegycsúcs garantálja. Novembertől május elejéig kiváló minőségű hóra számíthatunk, ugyanis 8 olyan hegyet is találunk a régióban amely 3000 méternél is magasabbra nyúlik. A másik ütőkártya a mintegy 7500 négyzetméteren elterülő sportközpont, ahol már akár a 3 hónapos gyerekek számára is kínálnak elfoglaltságot. Aki a síelés mellett további változatosságra vágyik az kipróbálhatja a 6 kilométer hosszú szánkópályát, de akár egy versenyautó volánja mögé ülve Európa legmagasabban fekvő jeges pályáján vehet adrenalinzuhanyt.

Val Thorensben a modernitás és a hagyományok elegyednek kiváló arányban, emellett a környezet védelmére is komoly hangsúlyt fektetnek, többek között számon tartják a régió szén-dioxid kibocsátását, hogy megfelelő lépésekkel ellensúlyozhassák az emberi működést.

A kultúrára vágyók minden kedden este fél 7-kor meghallgathatják a Classic and Jazz elnevezésű zenész-szövetség ingyenes koncertjeit a Val Thorens kápolnában, a gasztronómia híveit pedig január 18-24 között kényeztetik különböző kulináris finomságokkal. 

Valmorel fehér dombjai
©

Valmorel
Egy festői, egyben környezettudatos síterep, egy óriási erdő tövében. Valmorel la Belle-ben 3600 hektáron találunk téli sportok számára elkülönített területet, ahol 1300-2550 méteres tengerszint feletti magasságban összesen 160 kilométernyi pálya várja a síelőket. A különleges élményekre vágyók kipróbálhatják a kutyaszánt, az airboardozást, s megtekinthetnek egy valódi jégkunyhókból álló falut is.

A régió bővelkedik a különböző programlehetőségekben is, ilyen az egy hónapon át, február 7-től március 7-ig tartó Thierry-kupa, amely egy barátságos síverseny, amit az elmúlt 40 évben mindig megrendeztek, ezen bárki elindulhat, aki felkészültnek érzi magát.

A környezettudatos utazók számára igazi különlegességet tartogat Valmorel: egy olyan menedékházat, amelyet kizárólag gyalogosan, megfelelő túrafelszereléssel lehet megközelíteni. A Fairy Lodge nevet is viselő létesítmény egész évben várja a látogatókat, a környezet védelmét pedig nap-, és vízenergia felhasználása szavatolja.

A kalandvágyóbbak quad-túrára fizethetnek be, amely számtalan festői kis falun halad keresztül, egészen egy ínyenc étteremig, ahonnan a csillagos ég alatt térhetnek haza szállásukra a különleges élményekre vágyó utazók. 

-JB-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

A legjobb francia síterepek

Bár Franciaország nem a legközelebbi sírégió, érdemes megfontolni, hogy esetleg hosszabb utazásra vállalkozunk kedvenc...

Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat

Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat

Jöhetnek az okosfegyverek az amerikai hadseregben

Jöhetnek az okosfegyverek az amerikai hadseregben

Bulgária még több állami támogatással próbálja elcsábítani a Volkswagent

Bulgária még több állami támogatással próbálja elcsábítani a Volkswagent

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is

Az ősz elment szabadságra

Az ősz elment szabadságra

Barcelona polgármestere párbeszédre szólított fel a katalán válság rendezésére

Barcelona polgármestere párbeszédre szólított fel a katalán válság rendezésére