szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A geocaching egy fiatal technikai sport.

A modern kor 'kincse'
©

A geocaching egy fiatal technikai sport. A természetjárás és a csúcstechnika ötvözeteként a játék célja, hogy a műholdas helymeghatározó rendszer felhasználásával a résztvevők olyan helyekre vezessék el játékostársaikat, amelyeket érdekesnek találnak.
 
A GPS alapú helymeghatározásnak néhány éve még komoly hátránya volt, hogy  a polgári felhasználás pontosságát mesterségesen rontották. 2000 májusában azonban megszüntették ezt a mesterséges rontást, így a vízszintes hiba tíz méter alá csökkent. Ekkor pattant ki egy Dave Ulmer nevű amerikai agyából az ötlet: elhelyezett egy ládát egy erdő közepén, majd különböző levelezőlistákra elküldte a pontos koordinátákat. Az első pillanattól sokan csatlakoztak a játékhoz, Ulmer rövidesen létrehozta az első geocaching honlapot, amely tartalmazta az elrejtett geoládák helyét Azóta a játék nemzetközivé vált, több mint 200 ország kincsvadászai keresik a világ különböző helyein elrejtett ládák tízezreit.
 
Magyarországon a www.geocaching.hu címen tárolják a hazai ládák adatait, amiből cikkünk írásakor 2347 darab volt.  Az oldalon böngészve találhatunk  magunknak célpontot, majd utána a koordináták alapján, GPS segítségével navigálhatunk a rejtekhelyre. A megtalált ládából kivehetünk valamilyen „kincset”, de cserébe nekünk is kell valamit a helyére tenni.

A teljes cikket a Techline.hu oldalon olvashatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezen a néven futnak majd a Mol automata benzinkútjai

Ezen a néven futnak majd a Mol automata benzinkútjai

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Meghalt a legendás amerikai tévés, Larry King

Meghalt a legendás amerikai tévés, Larry King