szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogy segítsünk megtalálni ezeket a különleges múzeumokat...

PEZ-gyűjtemény

Hogy segítsünk megtalálni ezeket a különleges múzeumokat, összegyűjtöttük őket egy Google térképen, amelyet  ide kattintva tekinthet meg!

PEZ cukorkásdoboz múzeum
A mentolos cukorka Ausztriából indult a  útjára, 1927-ben. Nevét is onnan kapta, a német menta szóból. A PEZ cukorkát azért fejlesztettek ki, hogy segítsen a dohányosoknak megszabadulni káros szenvedélyüktől. A cukorkát és az  adagoló dobozkát Amerikában az ötvenes évek elejétől lehetett kapni.  Nálunk a nyolcvanas évek körül jelent meg a polcokon, a gyerekek örömére. Először csak a dobozka volt csoda és nagyszerű játék. Később, amikor a mesefilmek kedvelt figurái is megjelentek a doboz tetején, már verseny indult, kinek milyen fejű dobozai vannak. Eddig hivatalosan már több mint ötszáz figurás változat jelent meg, legutóbb három új karakter került a kupakra, a sikeres Disney-film, A Karib-tenger kalózai hatására, Jack Sparrow és társai. A PEZ dobozok egyedülálló gyűjteményét felsorakoztató múzeum Kaliforniában található. 

Kiállítás...szögesdrótból

Az ördög kötele, vagyis a szögesdrótok múzeuma
Texasban található az a múzeum, ahol Amerika, Ausztrália és Kanada szögesdrótjainak eredetével ismerkedhetnek meg a látogatók. Több, mint ezer-féle kiállított terméket nézhetünk meg. Kiderül, milyen anyagokból szőttek drótot, azokat milyen célra használták. Például katonai, büntető, vagy mindennapos használatra. Azokat az eszközöket is kiállították, amikkel el lehet vágni ezeket az akadályokat. Régi fényképek is segítenek abban, hogy a látogató könnyebben átélhesse a látottak hangulatát, amik nem mindig kellemesek. A látottakat a gyakorlatban is ki lehet próbálni, mert a helyszínen beletanulhatunk a szögesdrótfonásba.

Pocsék alkotások múzeuma, MOBA
Ez a nem éppen sikeres darabok számára biztosít megjelenési fórumot. A múzeumnak online kiállítóterme is van. 1993 óta lehet ezzel a lehetőséggel élni. Bár a gyűjtemény négyszáz darabos, ennek csak töredékét, harminc-negyven darabot lehet egy-egy időszakban elérni. Portrék, tájképek és láthatatlan erők című kategóriákban gyűjtötték össze a legrosszabb műalkotásokat.  Rendszeresen rendeznek aukciókat.  A kiállított darabok egy-egy jó ügy érdekében kerülnek árverésre. 

Földönkívüliek tárlata

UFO múzeum
1947. Roswell. Máig nem tisztázott, mi is történt azon a viharos júliusi napon, az amerikai hadsereg légi bázisán. A sajtó akkor is és azóta is mélyen hallgat. Az 1980-as években kezdett szemtanúkat keresni az ismert ufo-kutató. Könyvek jelentek meg, dokumentumfilmek készültek az ismeretlen repülő tárgyról és annak személyzetéről. A témának szentelt múzeum 1993 óta fogad látogatókat. A kiállítással senkit nem akarnak meggyőzni, mindenki saját belátása szerint hiszi vagy tagadja az "idegenek" létezését. Az évente megrendezett ufo-fesztivál fontos esemény a ufo-hívők számára. A résztvevők megbeszélhetik tapasztalataikat, kutatásaik erdeményét. A látványos ufo-jelmezes felvonulás mindenképpen felejthetetlen élményt nyújt.

Marvin csodálatos mechanikus világa
A ditroiti múzeum egy hobbinak indult érdeklődés hatvan év alatt összegyűlt darabjainak ad otthont. Különlegessége a másutt már nem látható,  érmével működő játékgépek gyűjteménye. Találunk itt jövendőmondót az 1900-es évek elejéről, repülőgép modelleket, színes neon-fényes masinákat, körhintákat, de a legújabb videojátékok is helyet kaptak. A falakon poszterek, képeslapok idézik a múlt hangulatát. A belépés ingyenes. Születésnapi zsúrok lebonyolítását is vállalják, bármelyik korosztály számára.  

Cirkusz a múzeumban

Cirkusz múzeum
Cirkuszi ereklyék gyűjteménye. Plakátok, régi fényképek, filmek állítanak emléket a vándorcikuszoknak. Kellékek, kosztümök, és közel kettőszáz cirkuszi kocsi idézi a sajátos hangulatot. A világon ismert cirkuszi kocsik kétharmada megtalálható itt, köztük az 1880-as évekbeli Hamupipőke kocsi is. Kis állatkertben láthatóak a cirkuszi állatok, tigrisek, elefántok, pónilovak. 

A gyerekeknek külön előadásokkal kedveskednek. Májustól szeptemberig állat bemutatók, koncertek egészítik ki a programot. Külön túrát szerveznek a leghíresebb amerikai vándorcirkusz, a wisconsini Ringling téli pihenőhelyére, Ringlingvillibe. Ráadásul a látogatók egyes műsorszámok főszereplői is lehetnek.

-GYL-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
travelline.hu Plázs

Csók volt a belépő a múzeumba

A szegedi egyetemistákból alakult Artstab szervezte Valentin-napi tömegelésre ugyan a tömeg nem érkezett meg, néhány...

Fradi–Újpest: Öt szurkoló ellen indult eljárás

Fradi–Újpest: Öt szurkoló ellen indult eljárás

Szombatig van elegendő oxigén az 53 emberrel elsüllyedt indonéz tengeralattjárón

Szombatig van elegendő oxigén az 53 emberrel elsüllyedt indonéz tengeralattjárón

A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám cégétől kerülhettek bútorok a jegybank új épületébe

A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám cégétől kerülhettek bútorok a jegybank új épületébe