Rosszul alszunk a válság miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A gazdasági gondok miatt rosszul alszik az amerikaiak több mint egynegyede. Ezzel párhuzamosan hét százalékkal nőtt 2007 óta a patikákban kiváltott altatószer receptek száma - állapította meg a Nemzeti Alvás Alapítvány most nyilvánosságra hozott tanulmánya.

Az Egyesült Államokban a Nemzeti Alvás Alapítvány független társadalmi szervezet, amelynek soraiban pszichológus professzorok, a közegészségügy illetékesei és vezető gyermekgyógyászok ugyanúgy megtalálhatók, mint a társadalomtudomány szakértői.
   
Az új tanulmány adatait ezernél is több felnőtt nő és férfi megkérdezésével gyűjtötték össze. A kérdőívet kitöltő személyeket igyekeztek úgy összeválogatni, hogy az az amerikai társadalom összetételét a lehető legjobban tükrözze. Az adatgyűjtés 2008 októberében történt.
   
A rosszul alvók aránya az utolsó nyolc évben csaknem megduplázódott. 13 százalékról 20 százalékra növekedett azoknak a felnőtteknek a száma, akik a gazdasági nehézségek következtében naponta hat óránál rövidebb ideig alszanak. Ennek megfelelően arra a kérdésre, hogy éjszakánként álomban töltenek-e legalább nyolc órát, az igennel válaszolók száma 38 százalékról 28 százalékra csökkent.
   
A megkérdezett amerikaiaknak 40 százaléka egyetértett azzal, hogy a jó alvás az egészség szempontjából ugyanolyan fontos, mint a helyes táplálkozás vagy a rendszeres testmozgás. A kutatók hangsúlyozzák, hogy ennek ellenére viszont a vizsgált személyeknek csak 32 százaléka beszélte meg álmatlanságának problémáit kezelőorvosával.
   
Az alvászavar más egészségügyi zavarokkal is együtt jár. A rosszul alvók csaknem kétszer olyan sok magas cukortartalmú és szénhidrátban gazdag ételt fogyasztottak, mint az álmatlansággal nem küszködők. Az alváshiány és a cigarettázás is gyakran párhuzamos jelenség.
   
Az amerikai alvásszakértők arra is fölhívják a figyelmet, hogy ez az új társadalmi gond fokozza a közlekedés biztonságának romlását is. A megkérdezett rosszul alvókról kiderült, hogy közülük minden második - az egész csoport 54 százaléka - az előző esztendőben legalább egyszer kábán, figyelmetlenül vezette az autót, sőt egy-egy pillanatra elszunyókált a volánnál.