Születési rekord az Egyesült Államokban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Soha nem született még annyi baba az Egyesült Államok történelmében egy év alatt, mint 2007-ben - hozták nyilvánosságra szerdán a szövetségi statisztikai adatokat.

Népesedési szakemberek jó tendenciaként értékelik, hogy a 4,3 millió születéssel bőven reprodukálja magát az amerikai nemzet. Kevésbé tartják örvendetesnek, hogy már második éve emelkedik a tizenévesen szülő lányok aránya is.

Évek óta tartó emelkedés után minden eddiginél magasabb a hajadonok aránya az újdonsült anyák körében: mintegy 40 százalék. Még a kiegyensúlyozott párkapcsolatban élők is egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy nem kötnek házasságot, így ezek a nők hivatalosan hajadonként szülnek. Növekszik a társadalmi elfogadottsága annak is, hogy 30-as, 40-es éveikben egyedülállóként vállalnak a nők gyereket.

A statisztika szerint tovább növekszik a császármetszések aránya, nagyjából minden harmadik szülés zajlik így. Az államok közül továbbra is Utahban volt a legmagasabb, míg Vermontban a legalacsonyabb a születési arány.

Az amerikai nők most átlagosan 2,1 gyereket szülnek életük során. Ez jóval kevesebb, mint az 50-es években a "baby boom" anyáinak átlagosan közel négy gyermeke. Egyes szakemberek úgy vélik, a 2007-es rekord születési számban az akkor még éppen kedvező gazdasági környezet is tükröződik. Az adatokat az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Központja hozta nyilvánosságra.