szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A május 7-étől 13-áig tartó hét a tervek szerint 57 település, 154 helyszínén több mint 900 eseménnyel kíván segíteni azoknak, akik gyereket várnak.

Felkészülés a nevelésükre
A Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért (TAVAM) által szervezett Születés Hete programjai segítenek abban, hogy a várandósság ideje ne szorongással, bizonytalansággal teli időszak legyen, hanem olyan értékes életszakasz, amely a leendő édesanyákat megerősíti nőiségükben, segít elmélyíteni kisbabájukkal és a párjukkal való kapcsolatukat. „A kulturális és ismeretterjesztő programokon túl ez a hét lehetőséget kínál a szakma és a különböző szakmai műhelyek képviselőinek találkozására is” – hangsúlyozta Haas György, a TAVAM elnöke.

A rendezvény május első vasárnapján, 6-án országos nyitónappal kezdődik a budapesti Aranytíz Művelődési Központban, ingyenes előadások, műhelyek és tájékoztatófilmek közül szemezgethet majd a közönség. A Születés Hete egy olyan alkalom, amikor az ország számos településén, illetve Budapesten egy hétig az érdeklődők könnyen megtalálhatják azokat az információkat, filmeket, kiadványokat, amelyek segíthetnek tájékozódni a várandóssággal, szüléssel kapcsolatban. Mindemelett szülésznőktől, szülész orvosoktól, védőnőktől, pszichológusoktól, illetve gyógytornászoktól kérhetnek segítséget a kismamák. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
László Éva Lilla Itthon

Szülés gyerekfejjel: mi lesz a babával?

Mikor áll készen egy nő arra, hogy gyermeke szülessen? Tudatosan dönt a gyermekvállalásról vagy a természetre bízza? Sokan serdülőkorban vállalkoznak a szülésre, mert megfeledkeztek a védekezésről.

hvg.hu Plázs

Megakadályozhatja a koraszülést a szén-monoxid

Kutatók bebizonyították, hogy a cigarettafüstben, és a kipufogógázban található, mérgező szén-monoxid kis mértékben alkalmazva megakadályozhatja a placentaelhalást, a magas vérnyomást és a koraszülést – jelent meg egy tanulmány a The American Journal of Pathology-ban.

Plázs

Magzatra les a számítógép

Néhány hónap múlva zárul kismamák részvételével az a klinikai kísérlet, amelyben egy magyar fejlesztésű készülék segítségével a magzatnak szinte minden mozdulatát számítógép elemezte. A rendellenességeket így még idejében kiszűrhetik.

hvg.hu Itthon

Szülés hálapénz nélkül

A vajúdó kismama a kórházban szembesülhet azzal, hogy régóta felkért orvosa helyett az ügyeletben lévő ismeretlen szülész keze alá kerül. Az egészségügyi törvény módosítása korlátozza, illetve térítéshez köti a felkért szüléseket, egyben megteremti annak legális kereteit.

Különleges szűrőpapírt helyeznek a tengervízbe Ausztráliában

Különleges szűrőpapírt helyeznek a tengervízbe Ausztráliában

Újra együtt zenél Kispál András és Lovasi András

Újra együtt zenél Kispál András és Lovasi András

Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra