szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A bizottság hétfői ülésén a képviselők részéről, a...

A bizottság hétfői ülésén a képviselők részéről, a tájékoztatóval kapcsolatban nem hangzott el vélemény. Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitára bocsátásának alkalmasságáról szóló vitában azonban Kovács Ferenc fideszes képviselő azt mondta: "a kormány fordítva ül a lovon", mivel a turisztikai és vendéglátóipari vállalkozások helyzetét nem könnyíti, hanem nehezebbé teszi.
   
Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára ismételten azt hangsúlyozta, hogy az államháztartás GDP arányos hiányát 3 százalék alatt kell tartani.
   
A tájékoztató szerint ha a kormányzati egyensúlyjavító intézkedések egyik elemeként 3 százalékponttal emelik az áfát, az 2,5 százalékos áremeléssel lenne egyenértékű, ha ezt a terhet a szállodák és a vendéglátóhelyek a vendégekre továbbhárítanák. A jelenlegi helyzetben, amikor a világgazdasági válság miatt amúgy jelentősen csökken a vendégforgalom, nem valószínű, hogy a turisztikai vállalkozók ezt az utat választják. Inkább saját nyereségük terhére "lenyelik" az adóemelést.
   
A munkáltatók által fizetendő, és a munkabéreket terhelő járulékok 5 százalékpontos csökkentése kapcsán a turisztikai szakállamtitkárság megállapította, hogy a bevételi adatok alapján az ágazat költség- és jövedelmezőségi szerkezetére vonatkozó információk alapján az ágazat bérköltsége mintegy 237 milliárd forint. Ennek 5 százaléka 12 milliárd forint. Hozzáteszik: megbízható statisztikai adatok hiányában a szállodaiparban és a vendéglátóiparban foglalkoztatottak teljes 2008. évi bérköltsége csak becsülhető.
   
A falusi szállásadás és agroturisztikai szolgáltatások bevétele adómentességének megszüntetése nettó jövedelem csökkenést eredményez. A tájékoztató szerint jelenleg a kétfajta szolgáltatói tevékenységből származó jövedelem 1,2 millió forint éves bevételig adómentes. Az adómentesség megszüntetése azt jelenti, hogy ez a jövedelem is az általános szabályok szerint az adóalap részévé válik, és az általános mértékek szerint adózik. Tehát 2010. január 1-től ezek után is 19 százalékos adót kell fizetni. 2007-ben a KSH 6.482 fő falusi szállásadással foglalkozó vállalkozót regisztrált.
   
A tájékoztató szerint az étkezési utalványok forgalma ma már évi 300 milliárd forintos piacot jelent, amely fele-fele arányban oszlik meg a hideg- és a melegétel utalványok között. A 150 milliárd forintos melegétkezési utalvány a vendéglátóhelyeken történő beváltásának 70-80 százalékos arányát feltételezve 105-120 milliárd forintos bruttó bevételt képvisel.
   
Ha a törvényjavaslatot elfogadják, amely szerint a természetbeni juttatások, így például az étkezési utalványok értékének 50 százaléka után a munkáltató kötelezően 62 százalék szja-t és az ezzel növelt összegre 27 százalék TB-t fizet, az utalványos étkeztetésben 50 százalékos forgalomcsökkenést vélelmezve 53-60 milliárd forintos bevétel elmaradás becsülhető. Ez a bevételkiesés az összes vendéglátó-forgalom (bruttó 668 milliárd forint) 7,9-9,0 százalékát, a munkahelyi vendéglátás forgalmának (81 milliárd forint) 65-74 százalékát képviseli.
   
Az üdülési csekk adómentességének megszüntetésével, ha a vállalkozások az üdülési csekk pénzügyi terheivel arányosan a juttatandó csekkek értékét is csökkentik, 2010-ben mintegy 16 milliárd forinttal csökken a kibocsátandó csekkek értéke.
   
A teljes magyar szállodaipari és vendéglátó forgalom összege 2008-ban 873 milliárd forint volt, ennek 4 százaléka származott az üdülési csekk felhasználásából - derül ki a tájékoztatóból.
   
Tavaly a munkáltatók 41,7 milliárd forint értékű üdülési csekket vásároltak, és a fogyasztók 34,7 milliárd összegű csekket váltottak be. A csekket 2008-ban 2 millióan használták fel turisztikai és egyéb szolgáltatások vásárlására. Az üdülési csekket elfogadó szolgáltatóegységek száma 10.500 volt.
   
A tájékoztató szerint a csekkek 70 százalékát, 24,4 milliárd forintot szálláshelyeken váltották be. Utazásszervezési szolgáltatásra 1,7 milliárd forintot használtak fel, ami 4 százalékot tesz ki. Éttermi szolgáltatásokra 1,4 milliárd forintot fordítottak, a csekkek 3,7 százalékát. Ez esetben nem becsülhető, hogy mennyi a közvetlen turisztikai felhasználás. A csekkek mintegy 78 százalékát közvetlenül a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokra használták fel. A fennmaradó 22 százalék döntő része közlekedési-, fürdő szolgáltatásokra, valamint kultúra és szórakozás szolgáltatásokra fordítódott.
   
Az adótörvények módosítására vonatkozó javaslatot, a szocialista képviselők szavazataival, a bizottság általános vitára alkalmasnak minősítette.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!