szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyik kedvenc gyümölcsünk az eper. Piros színe, édes íze nemcsak az érzékeket kényezteti, hanem a szívet, lelket melengetve idézi a nyár örömeit. Íme néhány példa a gyümölcs széles körű felhasználásáról Dánielné Rózsa Ágnes dietetikustól.

Az eper a gyümölcsök királynője: üdítő, finom, illatos, lédús, szinte mindenki szereti. Érése májusban kezdődik, amikor a hosszú téli időszak után a szervezetünk friss, vitamindús gyümölcsökre vágyik. Szezonja rövid, június végéig tart (de léteznek egészen őszig termést hozó, folyton érő eperfajták is) érdemes ez alatt az idő alatt a legnagyobb mennyiségben, változatos formában fogyasztani, és a borongós, hűvös időszakokra tartósítani.

Pulykamedalion rizses epersalátával

60 dkg pulykamell, 25 dkg csiperke, 05 dkg eper, 12 dkg barnarizs, 4 evőkanál 12 százalékos tejföl, 2 evőkanál olaj, fél citrom, só, őrölt bors, mentalevél.

A megtisztított húst egyenlő nagyságú kis darabokra vágjuk, ízesítjük sóval és borssal. Az alaposan megtisztított gombát vékonyan felszeleteljük, majd a hússal együtt wokban vagy vas-, esetleg teflonbevonatú edényben, kevés olaj hozzáadásával 10 percen keresztül kevergetve sütjük. Ezután tejföllel meglocsoljuk és összeforraljuk. A barnarizst enyhén sós, forrásban lévő vízben puhára főzzük (lassabban puhul, mint a fehér rizs), leszűrjük és kihűtjük. A megmosott és kicsumázott epret cikkekre vágjuk, majd kevés citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A rizst óvatosan összeforgatjuk az eperrel, a tányérra halmozzuk, mellé terítjük a tejfölös gombás húst. Mentalevéllel díszítjük.

Egy adag energia és tápanyagtartalma: 435 kcal energia, 37,8 g fehérje, 10,7 g zsír, 45,4 g szénhidrát, 86 mg koleszterin, 8,0 g élelmi rost.

A teljes cikk és további receptek a HVG Online új egészségportálján.  
 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

A séf tippje: az eper frissen, önmagában jó

Az eper annak idején Ázsiából elterjedve hódította meg az élvezeteket kedvelő klasszikus görögöket. Már ők is tudták, könnyen erjedő gyümölcs lévén nem tanácsos mézzel édesíteni. De cukrozni is fölösleges.

Gőgh Csilla Gasztro

Heti ajánlatunk: a mesterszakács epersalátája

Manapság az év bármely szakában hozzájuthatunk üvegházban nevelt vagy a világ másik feléről importált eperhez. De a legízletesebb, a legillatosabb, az igazi mégis a mostani, a frissen érett.