Az eper a gyümölcsök királynője: üdítő, finom, illatos, lédús, szinte mindenki szereti. Érése májusban kezdődik, amikor a hosszú téli időszak után a szervezetünk friss, vitamindús gyümölcsökre vágyik. Szezonja rövid, június végéig tart (de léteznek egészen őszig termést hozó, folyton érő eperfajták is) érdemes ez alatt az idő alatt a legnagyobb mennyiségben, változatos formában fogyasztani, és a borongós, hűvös időszakokra tartósítani.
Pulykamedalion rizses epersalátával
60 dkg pulykamell, 25 dkg csiperke, 05 dkg eper, 12 dkg barnarizs, 4 evőkanál 12 százalékos tejföl, 2 evőkanál olaj, fél citrom, só, őrölt bors, mentalevél.
A megtisztított húst egyenlő nagyságú kis darabokra vágjuk, ízesítjük sóval és borssal. Az alaposan megtisztított gombát vékonyan felszeleteljük, majd a hússal együtt wokban vagy vas-, esetleg teflonbevonatú edényben, kevés olaj hozzáadásával 10 percen keresztül kevergetve sütjük. Ezután tejföllel meglocsoljuk és összeforraljuk. A barnarizst enyhén sós, forrásban lévő vízben puhára főzzük (lassabban puhul, mint a fehér rizs), leszűrjük és kihűtjük. A megmosott és kicsumázott epret cikkekre vágjuk, majd kevés citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A rizst óvatosan összeforgatjuk az eperrel, a tányérra halmozzuk, mellé terítjük a tejfölös gombás húst. Mentalevéllel díszítjük.
Egy adag energia és tápanyagtartalma: 435 kcal energia, 37,8 g fehérje, 10,7 g zsír, 45,4 g szénhidrát, 86 mg koleszterin, 8,0 g élelmi rost.
A teljes cikk és további receptek a HVG Online új egészségportálján.